Νίκος Ανδρουλάκης: Εχουμε ανάγκη ένα κράτος που θα εγγυάται ασφάλεια και προοπτική

«Δεν θέλουμε όχι ένα κράτος πελατειακό λάφυρο». Δηλώσεις από την Ιεράπετρα για κατώτατο μισθό και κόκκινα δάνεια.

Επίσκεψη στο νοσοκομείο Ιεράπετρας πραγματοποίησε το πρωί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, και ενημερώθηκε για τα προβλήματα λειτουργίας του λόγω της υποστελέχωσης και της τεχνολογικής απαξίωσης.

«Μετά και την περιπέτεια της πανδημίας υπάρχει τεράστια αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας για τον ελληνικό λαό”, δήλωσε.

 Και πρόσθεσε: «Κάτω από αυτές τις περιστάσεις και την αύξηση των ανισοτήτων, για εμάς είναι προτεραιότητα η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Με αξιοποίηση του 10% των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να κάνουμε ισχυρό δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας και να δώσουμε κίνητρα σε ειδικότητες που υπάρχει έλλειψη. Και, βέβαια, και οικονομικά κίνητρα σε όλους τους υγειονομικούς, όχι μόνο τα παλαμάκια της πανδημίας.
Εδώ, σήμερα, κάναμε μια μεγάλη συζήτηση με τους εκπροσώπους του νοσοκομείου της Ιεράπετρας. Θεωρούμε ότι είναι προτεραιότητα να ενταχθεί στα νοσοκομεία “τύπου Α”, ώστε η μεγάλη ανάγκη για προσωπικό να καλυφθεί μέσα από τα κίνητρα και όχι με συμβασιούχους και επικουρικούς, αλλά με μόνιμο προσωπικό.
Είναι άμεση ανάγκη να στηριχτεί το νοσοκομείο και να παράσχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες της Ιεράπετρας».
Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, σημείωσε ότι «πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο πολιτικό σύστημα”, διότι “έχουμε ανάγκη ένα κράτος, που θα εγγυάται την ασφάλεια, την προοπτική στον ελληνικό λαό και όχι ένα κράτος πελατειακό λάφυρο στα χέρια των εκάστοτε κυβερνώντων μόνο και μόνο για να διασφαλίζουν τις καρέκλες τους”.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού ευχήθηκε «να είναι η τελευταία παρέμβαση του κράτους για τον κατώτατο μισθό” ώστε «από εδώ και πέρα να καθορίζεται μέσα από διαπραγματεύσεις που θα αφορούν τους εργαζομένους και τους φορείς τους”.

Τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των τριετιών «για να υπάρχουν μισθοί αξιοπρέπειας” και πρόσθεσε: «Ζούμε σε μια εποχή, όπου ο πληθωρισμός μειώνει τα εισοδήματα του ελληνικού λαού. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους αδύναμους εργαζομένους.

Έχουμε χρέος να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και, βέβαια, να λειτουργήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και το λέω και εδώ από την Κρήτη όπου υπάρχει το τεράστιο ζήτημα των συμπολιτών μας, που δουλεύουν στον τουριστικό τομέα”.

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε εκ νέου τις ίσες αποστάσεις: «Ο κ. Τσίπρας υποσχόταν σεισάχθεια και άνοιξε την πόρτα στα funds να πάρουν την περιουσία του ελληνικού λαού.

Ο κ. Μητσοτάκης «εκτέλεσε» τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεσμεύομαι για ένα νομοθετικό πλαίσιο που να οδηγήσει τα funds σε διαπραγματεύσεις διαφάνειας, με συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να ρυθμίσουν τα δάνεια τους.

Να υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας στα πρότυπα του νόμου, που εμείς το ΠΑΣΟΚ θεσπίσαμε το 2010, και τέλος 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ και για τους συνεπείς μείωση 30% του κεφαλαίου τους.

Η λύση για τις 80.000 οικογένειες που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, είναι το 1/3 να σηκώσει ο δανειολήπτης και τα 2/3 το τραπεζικό ίδρυμα».

“Εύχομαι ο κατώτατος μισθός από εδώ και πέρα να καθορίζεται από τις διαπραγματεύσεις των εργαζομένων και όχι από κρατική παρέμβαση” δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας σε ερώτηση για τις σημερινές ανακοινώσεις για την αύξηση στον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου.

Τόνισε επίσης, μεταξύ άλλων, πως “θα πρέπει να λειτουργήσουν ξανά οι τριετίες για να υπάρχουν μισθοί αξιοπρέπειας την ώρα που ο πληθωρισμός μειώνει το εισόδημα, έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους αδύναμους εργαζομένους, να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα και να λειτουργήσουν συλλογικές διαπραγματεύσεις”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του ιδιωτικού χρέους, της προστασίας της πρώτης κατοικίας και στις σχετικές προτάσεις του κόμματός του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.