Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων: Πώς θα “τακτοποιήσετε” τις οφειλές σας προς την εφορία και τους ΟΤΑ

Νέο πλαίσιο για την “αναβίωση” ρυθμίσεων προς την εφορία, αλλά και για τα πρόστιμα σε μια σειρά περιπτώσεις φέρνει το νομοσχέδιο “σκούπα” που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Με δεδομένες δυσκολίες που έχουν προκύψει για τους οφειλέτες, μετά την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, το Υπ. Οικονομικών προχώρησε στις παρακάτω ρυθμίσεις με στόχο τη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών.

Συγκεκριμένα:

Για τις παλιές ρυθμίσεις στην εφορία

Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων για όσους τις έχασαν έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023. Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες δύναται να επανενταχθεί στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, κατόπιν αίτησής του, η οποία υποβάλλεται έως και την 31η Ιουλίου 2023, για την υπολειπόμενη οφειλή κατά την ημερομηνία της αίτησης και για τον εναπομείναντα αριθμό ανεξόφλητων δόσεων της ρύθμισης.

Η επανένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή, εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και όχι αργότερα από την 31η Ιουλίου 2023, ποσού που αντιστοιχεί στο άθροισμα του ποσού της παλαιότερης ανεξόφλητης δόσης της απολεσθείσας ρύθμισης και του ποσού της τρέχουσας δόσης της ρύθμισης που αναβιώνει.

Αν ο οφειλέτης έχει λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν τελούν σε ρύθμιση ή σε καθεστώς αναστολής κατά την ημερομηνία της επανένταξης στη ρύθμιση οφείλει, εντός ενός μηνός από την ημερομηνία αυτή, να τις εξοφλήσει ή να υπαγάγει το σύνολο αυτών σε ρύθμιση ή να τις τακτοποιήσει με άλλο νόμιμο τρόπο.

Εάν, μετά την παρέλευση ενός μηνός από την επανένταξη στη ρύθμιση ο οφειλέτης δεν έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της επανένταξης, επέρχεται απώλεια της ρύθμισης.

Η νέα έκτακτη ρύθμιση

Βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η.11.2021 και έως και την 1η.2.2023, δύνανται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε 36 και 72 μηνιαίες δόσεις, εφόσον ο οφειλέτης κατά την 1η.11.2021 δεν είχε λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του, στο σύνολό τους, ήταν τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο.

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων μετά την 1η.11.2021 και έως και την 1η.2.2023 οφειλών, που μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

Δεν υπάγονται στη ρύθμιση οφειλές που δεν δύνανται να ρυθμίζονται και αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 30 ευρώ

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής να συντρέχουν οι κάτωθι προϋποθέσεις στο πρόσωπο του αιτούντος:

α) να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για την τελευταία πενταετία μέχρι την 31η.12.2022,

β) να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία,

γ) αν ο αιτών έχει υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών και η ρύθμιση αυτή να βρίσκεται σε ισχύ. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Οφειλές σε ΟΤΑ

Ρυθμίζονται, επίσης, οι οφειλές προς τους δήμους σε 36 έως και 72 δόσεις και αναβιώνει το παλιό πρόγραμμα των 100 δόσεων για όσους την έχασαν.

Πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος

Αξίζει να σημειωθεί ότι καταργείται το πρόστιμα των 100 ευρώ αν πρόκειται για μισθωτό, συνταξιούχο ή εισοδηματία ή των 250 – 500 ευρώ αν πρόκειται για επιτηδευματία ή αγρότη για για εκπρόθεσμες μηδενικές, πιστωτικές και χρεωστικές έως 100 ευρώ φορολογικές δηλώσεις.

Διαγραφή προστίμων σε (Airbnb)

Επίσης, καταργείται το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής εφόσον το εισόδημα έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Πρόστιμα που εκδόθηκαν από την 1η.1.2018 ακυρώνονται και επιστρέφονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.