“Κουβέντα να γίνεται” – Αντώνης Μιτζέλος “Μνημούρια” (συνέντευξη)

Αντώνης Μιτζέλος. Είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Μετράει δεκάδες πλατινένιους και χρυσούς δίσκους και χιλιάδες ζωντανές εμφανίσεις εντός και εκτός Ελλάδος, με συμμετοχές σε παγκόσμια φεστιβάλ.
Τραγούδια του έχουν τραγουδήσει οι Αλεξίου, Νταντωνάκη, Νταλάρας, Πάριος, Αρβανιτάκη, Βιτάλη, Πρωτοψάλτη, Παπακωνσταντίνου, Κότσιρας, Τσακνής, Γαλάνη, Μαχαιρίτσας.
Έχει κυκλοφορήσει 12 άλμπουμ με τους Τερμίτες, 10 προσωπικά άλμπουμ, μεταξύ αυτών το BEYOND THE LIGHT που έχει παγκόσμια κυκλοφορία και έχει συμμετάσχει σαν συνθέτης σε άλλα 50 περίπου άλμπουμ. https://www.mitzelos.info/

Ο Αντώνης Μιτζέλος επιστρέφει με το νέο του τραγούδι «Μνημούρια» σε ποίηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και ερμηνεία της Στέλλας Βαλάση. Το τραγούδι μας συνεπήρε και η συνέντευξη ήταν μονόδρομος.

«Είναι ένα τραγούδι που αποτελεί προπομπό για το άλμπουμ που είναι όλο Παπαδιαμάντης. Είναι ένα δίστιχο, σαν τα πολύ παλιά δημοτικά τραγούδια, που δυο στίχοι είναι αρκετοί για να σου περιγράψουν μια ιστορία ολόκληρη. Παπαδιαμάντης είναι αυτός. Ο λόγος του είναι μεστός και κάθε κουβέντα του πανάκριβη. Εμπεριέχεται σε ένα διήγημα που λέγεται «Της Κοκκώνας το σπίτι» και θεώρησα πως είναι ευκαιρία, για να το μελοποιήσω» λέει ο Αντώνης.
Πρόκειται για ένα live album, από τη τελευταία του συναυλία που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στη Σάμο.

«Αυτό το τραγούδι με έχει χαράξει από παιδί, γιατί είναι παιδικό το διήγημα αλλά, μέσα είναι κρυμμένη μια ιστορία, ένας πολύ μεγάλος έρωτας, ο οποίος έπρεπε να υμνηθεί. Και αυτό έκανα».
Ο Αντώνης Μιτζέλος μοιράζεται μαζί μας αυτή τη γλυκό-πικρή ιστορία αγάπης, που αφορά σε υπαρκτά πρόσωπα.

Το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει σε περίπου δυο μήνες. «Για να κάνουμε σήμερα αυτή τη συζήτηση έπρεπε να κυκλοφορήσει ένα τραγούδι, που συνθετικά είναι και για μένα ένα βήμα μπροστά. Είναι λίγο διαφορετικό απ’ ότι έχω κάνει μέχρι τώρα. Δανείστηκα την αρχαία φόρμα της ραψωδίας και το έφερα στο σήμερα».

Είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με ποιητή που δεν είναι εν ζωή.
«Δε γράφω τραγούδια γιατί μου αρέσει ο στίχος, αλλά γιατί κάτι μου συνέβη και θέλησα να το καταγράψω, να λυτρωθώ κι’ εγώ από αυτό. Από παιδί ήθελα να μελοποιήσω Παπαδιαμάντη, αλλά το απέφυγα γιατί δεν ήθελα να στηρίξω την εξέλιξη μου στον Κυρ Αλέξανδρο. Ήθελα να κάνω τη δική μου μουσική, να αναπτύξω τη δική μου ενέργεια….Είναι δύσκολος ο λόγος του, αλλά θέλω να περάσω τον Παπαδιαμάντη με έναν νέο ήχο, έναν νέο τρόπο».
Άλλωστε, η επιθυμία του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τόπο καταγωγής του, τη Σκιάθο.

Ο Αντώνης Μιτζέλος σχολιάζει την Ελλάδα του σήμερα, την Ελλάδα του Covid, τη κατακρεούργηση της Ελληνικής γλώσσας, την κρίση που περνάει ο πολιτισμός, τα πνευματικά δικαιώματα κ.α.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου διαμένει μέχρι σήμερα. Τη Σκιάθο τη θεωρεί πατρίδα του και κάποια στιγμή θέλει να μείνει μόνιμα στο νησί.
«Τα περισσότερα τραγούδια τα έχω γράψει στο πατρικό μου σπίτι στη Σκιάθο. Τα ερείπια από «της Κοκκώνας το σπίτι» τα βλέπω κάθε φορά που βγαίνω στο μπαλκονάκι μου. Μεγάλωσα με αυτή την εικόνα»

Ο Αντώνης Μιτζέλος δραστηριοποιείται στο χώρο εδώ και 40 χρόνια. Έχει ταξιδέψει και έχει δουλέψει πολύ «Το κέντρο μου είναι το γράψιμο. Γράφω μετά μανίας και έχω αποφασίσει να εκδώσω κάποια πράγματα….επί της ουσίας ήμουν πολύ τσιγγούνης. Μου ζητούσαν να γράψω 100 τραγούδια κι’ εγώ έγραφα ένα. Μ’ αρέσει να μιλάω μόνο όταν έχω να πω κάτι».

Το έργο του Παπαδιαμάντη σκοπεύει να το κάνει τριλογία. Το 2017 κυκλοφόρησε η δισκογραφική δουλειά «Σκιάθος», η δεύτερη, βασισμένη στο έργο «της Κοκκώνας το σπίτι» θα κυκλοφορήσει τώρα και η τρίτη δουλειά, αφορά σε μια σειρά ηχογραφήσεων που έγιναν τη τελευταία δεκαετία στη Σκιάθο και θα κυκλοφορήσει σε ένα 8μηνο, όπως λέει.
«Ο δεύτερος επερχόμενος δίσκος, μου δίνει το έναυσμα να ασχοληθώ με άλλους δύο μεγάλους συγγραφείς ή ποιητές. Την Virginia Woolf και το έργο της Orlando και αναζητώ τον τρίτο συγγραφέα, Έλληνα ή ξένο, αρκεί το έργο να μου κάνει ένα κλικ».

Λαλίστατος, αληθινός, ειλικρινής και καυστικός. Ο Αντώνης Μιτζέλος μιλάει έξω από τα δόντια για όλα αυτά, που πολλοί δε τολμούν να ξεστομίσουν. Του ευχόμαστε καλή δημιουργία και…καλή αντάμωση.

Μαρία Τροχοπούλου

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντώνης Μιτζέλος: «Μνημούρια»
(Digital Single)
Ερμηνεύει η Στέλλα Βαλάση και αφηγείται η Ασπασία Τζιτζικάκη

«Μνημούρια» είναι ο τίτλος του καινούργιου τραγουδιού του Αντώνη Μιτζέλου, σε ποίηση Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και ερμηνεία της Στέλλας Βαλάση.
Η μουσική του Αντώνη Μιτζέλου αγκαλιάζει και επενδύει με τέτοιο τρόπο το λόγο του κόσμο καλόγερου της Πεζογραφίας, ώστε η συνύπαρξη των δυο Σκιαθιτών δημιουργών να μας χαρίζει ένα εντυπωσιακό αντάμωμα του τώρα με το χθες, ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με πυξίδα τον απέριττο και ουσιώδη λόγο του Παπαδιαμάντη.
«Μνημούρια του Φερίκ-κιοΐ κι’ ολόρθα κυπαρίσσα…
Έχασα την αγάπη μου και λαχταρώ περίσσα»
Το τραγούδι που κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group αποτελεί προπομπό του ολοκληρωμένου album που θα κυκλοφορήσει μέσα στην Άνοιξη, τιμώντας και εορτάζοντας την συμπλήρωση 170 χρόνων από τη γέννηση και 110 από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911).
Πρόκειται για ένα νέο εμβληματικό έργο βασισμένο στο Παπαδιαμαντικό διήγημα «Της Κοκκώνας το σπίτι» (1893) και τη μουσική του Αντώνη Μιτζέλου, με την αφήγηση της Ασπασίας Τζιτζικάκη, την ερμηνεία και το σαντούρι της Στέλλας Βαλάση και ασφαλώς με την ηλεκτρική κιθάρα του συνθέτη. Το σκίτσο του εξωφύλλου είναι της ζωγράφου Δέσποινας Μιτζέλου.
«Μνημούρια»
Ποίηση: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Μουσική: Αντώνης Μιτζέλος
Γιάννης Παπαδήμος: Βιολί
Γιώργος Αβραμίδης: Πλήκτρα, Μπάσο, Κρουστά Αντώνης Μιτζέλος: Ηλεκτρική Κιθάρα και Ενορχήστρωση

Ζωγραφική εξωφύλλου: Δέσποινα Μιτζέλου
Art work: Design m
Δείτε το Official Audio Video στο YouTube ΕΔΩ
Βρείτε διαθέσιμη την κυκλοφορία στο Spotify ΕΔΩ

Καλή Ακρόαση | Ogdoo Music Group

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.