Με δύο self test την εβδομάδα η επιστροφή στα θρανία των Λυκείων από Δευτέρα – Ο Θ. Κατσαγκόλης στον Planet 90,6

Για το άνοιγμα των λυκείων, μίλησε ο προϊστάμενος β/βάθμιας λασιθίου

Η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές του λυκείου είναι γεγονός μετά την χθεσινή απόφαση των λοιμωξιολόγων. Από τον προϊστάμενο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νομού Λασιθίου κ. Θανάση Κατσαγκόλη έγινε αναφορά στις ετοιμασίες που γίνονται για την ομαλή επιστροφή των μαθητών, εκπαιδευτικών στη δια ζώσης εκπαίδευση με όλα τα μέτρα που προβλέπει το πρωτόκολλο για την ασφάλεια τους. Σχετικά με τον εμβολιασμό εκπαιδευτικών ανέφερε ότι ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών του νομού από την πρωτοβάθμια και από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εμβολιαστούν και ήδη κάποιοι το έχουν ήδη κάνει από τα αδιάθετα εμβόλια στα εμβολιαστικά κέντρα της Κρήτης.

Παρά τις διαφωνίες που υπήρξαν, αποφασίστηκε να δοθεί το «πράσινο φως» για να ανοίξουν τα σχολεία την προσεχή Δευτέρα, αποκλειστικά για τα λύκεια σε πρώτη φάση. Στην συνεδρίαση της επιτροπής, υπέρ του ανοίγματος τάχθηκαν 19 μέλη της επιτροπής, ενώ έξι ήταν κατά. Κατά πληροφορίες, ένα από τα μέλη που ψήφισε κατά του ανοίγματος, ήταν ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, από τη Δευτέρα 12 Απριλίου επαναλειτουργούν διά ζώσης τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, ημερήσια και εσπερινά, όλης της χώρας, καθώς και οι λυκειακές τάξεις των Γυμνασίων με λυκειακές τάξεις. Παράλληλα, συνεχίζουν τη διά ζώσης λειτουργία τους οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, οι οποίες δεν έχουν κλείσει καθόλου από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, τα self test είναι υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Χωρίς το αποτέλεσμα του τεστ οι μαθητές δεν θα μπορούν να προσέλθουν στο μάθημα. Τα τεστ θα πρέπει να γίνονται Δευτέρα και Πέμπτη. Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Αν κάποιος κάνει μοριακό τεστ 24 με 48 ώρες πριν, τότε δεν χρειάζεται να κάνει το self test.

Όσον αφορά τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, είναι τα εξής:

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,ιαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

χρήση αντισηπτικών,

σχολαστικοί καθαρισμοί,

τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,

ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Η διαδικασία για τα self test για τους μαθητές

Τα self test θα πρέπει να γίνονται στο σπίτι. Οι γονείς με το ΑΜΚΑ τους θα το προμηθεύονται από τα φαρμακεία και στη συνέχεια στο σπίτι θα πραγματοποιούν το τεστ. Η διαδικασία έχει ως εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα.

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

Οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.