Μεγάλη συμμετοχή στην εσπερίδα για την παρουσίαση λογισμικού υδρολίπανσης για θερμοκηπιακές καλλιέργειες από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

θέμα “Νέες τεχνολογίες για μείωση της κατανάλωσης νερού και λιπασμάτων στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες”.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το απόγευμα της Τετάρτης αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου αγρότες της Ιεράπετρας σχετικά με ένα λογισμικό που έχει αναπτύξει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την διαχείριση της λίπανσης σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Ομιλητής ο κ. Δημήτρης Σάββας, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα το λογισμικό NutriSense προέκυψε από το Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών του Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι του οποίου βρέθηκαν χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για να αναλύσουν τα οφέλη από το σύστημα που έχουν δημιουργήσει.

Ο διευθυντής του εργαστηρίου Δημήτρης Σάββας, έδωσε την εικόνα για το τι μπορεί να περιμένει ο κάθε αγρότης και γεωπόνος από ένα τέτοιο σύστημα αλλά και πως το NutriSense θα εξελιχθεί μελλοντικά.

Όπως λέει το λογισμικό δημιουργήθηκε με αρχικό σκοπό να εξυπηρετήσει υδροπονικές καλλιέργειες, εκεί που οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες και παράλληλα υπάρχουν πολύ μικρά περιθώρια λάθους. Τελικά σκοπός είναι να υπάρξει εξοικονόμηση του κόστους λίπανσης σε ποσοστά 40%-50% παράλληλα με την βέλτιστη ανάπτυξη των καλλιεργειών  συνδυασμός που γίνεται δυνατός μέσω των κατάλληλων μιγμάτων λίπανσης σε σχέση με τις ανάγκες της καλλιέργειας και γενικότερα μιας πλήρους αυτοματοποιημένης και τυποποιημένης διαδικασίας υδρολίπανσης.

Η χρήση του λογισμικού όπως λέει είναι πάρα πολύ απλή για κάθε αγρότη και δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις πέρα από το να γνωρίζει κανείς να χειρίζεται ένα smartphone.Το λογισμικό ήδη χρησιμοποιείται από κάποιους αγρότες στην Ιεράπετρα ενώ μελλοντικά το σύστημα θα επεκταθεί και σε καλλιέργειες εδάφους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.