“Κουβέντα να γίνεται” – Συνέντευξη με τον Θοδωρή Μαυρογιώργη

Ο Θοδωρής Μαυρογιώργης, κυκλοφορεί νέο τραγούδι με τίτλο «Πρώτη του Μάη». Τους στίχους και τη μουσική υπογράφει ο Κος Κ. (Θοδωρής Κοντάκος).

«Ανάπαυση,
ύπνος,
δουλειά
ή απεργία;
Την Πρώτη του Μάη είμαστε όλοι απεργοί, με ή χωρίς λουλούδια στο χέρι.

Σε έναν κανονικό κόσμο θα μπορούσαμε να τρέχουμε ανέμελοι σε λιβάδια με τα λουλούδια του Μάη και να πλέκουμε στεφάνια. Σε αυτόν τον κόσμο που δεν ήταν ποτέ κανονικός και αυτόν τον καιρό είναι και πιο ακανόνιστος από ποτέ, την Πρώτη του Μάη θα βγούμε ξανά πιο μπροστά απ’ τον ίσκιο.

Ο Θοδωρής Μαυρογιώργης μας δίνει να ακούσουμε ένα ακόμα από τα τραγούδια του πρώτου προσωπικού του δίσκου, που δεν είναι ένας, αλλά δύο και που δεν έχουν ακόμα τίτλο. Στον έναν ο Θοδωρής Μαυρογιώργης συνεργάζεται με τον Κύριο Κ στην παραγωγή του και στον άλλο με τον Παντελή Νικηφόρο και θα κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα μετά το καλοκαίρι.

Ο Κος Κ, μετά τα Ψάρια δίνει στον Θοδωρή την Πρώτη του Μάη και μας βάζει πάλι να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να επιλέξουμε τι θέλουμε να είμαστε. Τι θέλουμε να είμαστε βαθιά μέσα μας, στην ουσία μας.

Διαλέγεις και παίρνεις. Ανάπαυση; Ύπνος; Δουλειά; Ή Απεργία;
Την Πρώτη του Μάη είμαστε όλοι απεργοί. Την Πρώτη του Μάη θα βγούμε ξανά πιο μπροστά απ’ τον ίσκιο.

Έπαιξαν οι μουσικοί Σωτήρης Μαυρονάσιος (τύμπανα) και Κος Κ (κιθάρες, μπάσο, πλήκτρα, κρουστά, φωνητικά). Η ηχογράφηση και η επεξεργασία του ήχου έγιναν στο στούντιο Νήπιο. Ο Κος Κ υπογράφει την ενορχήστρωση και την παραγωγή ενώ έκανε και την ηχοληψία και τη μίξη, το mastering έγινε από τον Παναγιώτη Μπόθο και το artwork από τον Ιορδάνη Καλημεράκη (Pyro).

Στο video clip τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Ιάσονας Αρβανιτάκης και το μοντάζ ο Γιάννης Μαργετουσάκης. Τη σκηνογραφική επιμέλεια ανέλαβε η Κωνσταντίνα Χατζοπούλου, ενδυματολόγος ήταν η Βάνα Γιαννούλα και στο μακιγιάζ ήταν Μελίνα Γλαντζή.»

Με αφορμή αυτό το υπέροχο τραγούδι, ο Θοδωρής Μαυρογιώργης μίλησε στον Planet.
Η πορεία του στην μουσική, ως επαγγελματίας, ξεκίνησε με το συγκρότημα «The Wedding Singers», τραγουδώντας αγγλικό στίχο. Στην προσωπική του διαδρομή, τραγουδάει ελληνικό στίχο ξεκινώντας με τραγούδια των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη «Τη μέρα που σε γνώρισα» και «Σε σταθμούς και σε ηχεία».

Η συνέχεια της προσωπικής πορείας του, αποκτά ένα ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. «Ψάρια», «Πόσο άντρας είσαι;», «Σούπερμαν» (σε δική του μουσική) με τελευταίο «Πρώτη του Μάη» προσωπικά, μου κίνησαν ακόμη περισσότερο τη περιέργεια να γνωρίσω αυτόν τον ταλαντούχο ερμηνευτή.

Αυτή τη περίοδο, ετοιμάζει τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, που θα είναι διπλός. Στον έναν υπογράφει τη παραγωγή ο κος Κ. και στον άλλον ο Παντελής Νικηφόρος.
«Περισσότερο από σεβασμό στη δουλειά του καθενός – για να μη μπούμε σε αυτό το τριπ της Α και Β πλευράς – θεώρησα πιο τίμιο να είναι δύο ξεχωριστοί δίσκοι από 7 τραγούδια…μπορώ να πω πως κυκλοφορώ τον πρώτο και τον δεύτερο μου δίσκο» λέει χαριτολογώντας ο Θοδωρής.

Ο Θοδωρής Μαυρογιώργης ακούει πολύ μουσική, του αρέσουν πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής «είχα εγκλωβιστεί πολύ σε κάποια φάση με τις ταμπέλες. Δε γίνεται να πηγαίνεις στο «Σταυρό του Νότου» και να τραγουδάς το Αιρετικό του Αγγελάκα, ή Ξυλούρη και την επόμενη στιγμή να βγαίνεις με τους Wedding και να τραγουδάς χορευτικό ‘90s. Η σκέψη μου για αρχή, με τον Θοδωρή Κοντάκο (Κος Κ.), ήταν να φτιάξουμε μουσική και τραγούδια τα οποία θα έχουν να κάνουν με τις συζητήσεις, που κάνουμε όταν πίνουμε έναν καφέ ή μια μπύρα. Πράγματα που μας απασχολούν και που κουβεντιάζουμε σε καθημερινή βάση».
Κάπως έτσι βγήκαν και τα προαναφερόμενα τραγούδια του επερχόμενου δίσκου, όπως λέει ο Θοδωρής.

Μεταξύ άλλων, μιλήσαμε για την άρνηση των μεγάλων ραδιοφωνικών σταθμών στην Αθήνα, να παρουσιάσουν τις δουλειές νέων καλλιτεχνών και κατά συνέπεια την άγνοια του κοινού. Ωστόσο, η μουσική ανθίζει, το βλέπουμε και μέσα από τη προσπάθεια του Θοδωρή και της εκλεκτής παρέας του. Θεωρεί, ότι οι νέοι καλλιτέχνες «μας βάζουν τα γυαλιά», αλλά δυστυχώς «δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο κοινό που τους αφορά».

Ο Θοδωρής Μαυρογιώργης συμμετέχει σε ποικιλία τραγουδιών, διάφορων καλλιτεχνών, χωρίς να περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής. Η μουσική είναι μια και επιτέλους το βάρος πέφτει σε ποιοτικά τραγούδια, καλούς οργανοπαίχτες και ερμηνευτές. Πριν λίγα χρόνια συνεργάστηκε με την Νατάσα Μποφίλιου και μιλάει για εκείνη με πολύ αγάπη. Στην ουσία ήταν η αφορμή, που ξεκίνησε τη προσωπική του πορεία. «Είμαστε φίλοι χρόνια. Από το 2012 που κουβεντιάζαμε για μουσική, μου γκρινιάζει και μου λέει, “βγάλε τα τραγούδια σου προς τα έξω”. Ομολογώ ότι είχε δίκιο, γιατί θα μπορούσαμε τώρα να συζητάμε για τον τρίτο ή τέταρτο δίσκο και όχι για τον πρώτο….Η Νατάσα και η έλευση του πρώτου μου γιου, μου έριξαν τη κλοτσιά που χρειαζόμουν…».

Ο Θοδωρής Μαυρογιώργης έχει δύο γιους «δύο μικρούς ταλιμπάν» όπως λέει. «Τα παιδιά μας δείχνουν το δρόμο για πτυχές του εαυτού μας, που ούτε καν τις είχαμε σκεφτεί. Έχω ανακαλύψει πράγματα για μένα που νομίζω με χρόνια ψυχοθεραπείας, ίσως να μην ανακάλυπτα».
Ο ίδιος μεγάλωσε στη Καλλίπολη του Πειραιά, σε μια γειτονιά, όπως τη βλέπουμε πλέον μόνο σε παλιές ελληνικές ταινίες. Η καταγωγή του είναι από τα Κύθηρα. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο μουσική, αφού ο πατέρας του έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε.
«Τραγουδούσα και έπαιζα μουσική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου».
Το πρώτο τραγούδι που είπε ήταν «η πρωινή ή βραδινή σερενάτα» (Στίχοι: Άλκης Αλκαίος, Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος) όταν ήταν μόλις τριών ετών «Και δε μπορούσα να πω και καλά το Π και το Ρ».

Μιλούσαμε για ώρα, κουβεντιάσαμε για τον εγκλεισμό, την εμπειρία, τις επιπτώσεις, τη νέα πραγματικότητα, όλα αυτά που βγήκαν στην επιφάνεια μέσα από την πανδημία, όλα αυτά που πρέπει να αλλάξουν και να διορθωθούν.

Ο επερχόμενος δίσκος του Θοδωρή Μαυρογιώργη θα κυκλοφορήσει μετά το καλοκαίρι. Τον τίτλο θα τον δώσει, όταν θα ολοκληρωθεί η δουλειά.

Μαρία Τροχοπούλου

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.