“Κουβέντα να γίνεται” – Συνέντευξη με την Μαρία Κριτσωτάκη

AnimaLatina λέγεται το πρότζεκτ των Μαρία Κριτσωτάκη (φωνή), Δημήτρη Νεονάκη (κιθάρα) και Μιχάλη Αυλωνίτη (ηλεκτρικό μπάσο) που θα απολαύσουμε την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, στις 21.30 το βράδυ, στο λιμανάκι στα Φέρμα. Πρόκειται για τη 2η μέρα του 2ο Jazz Festival που διοργανώνεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ της Ιεράπετρας «Κύρβεια».
Με αφορμή τη συγκεκριμένη βραδιά, καλέσαμε την Μαρία Κριτσωτάκη για μια συνέντευξη, η οποία εξελίχθηκε σε μια πολύ ωραία τηλεφωνική κουβέντα μέσα από τη συχνότητα του Planet.

Το πρότζεκτ Anima Latina είναι περισσότερo μια έκφραση, μια ιδέα, που μοιράζεται και εκφράζεται σε μια άλλη γλώσσα, με εικόνες από τα ταξίδια της Μαρίας Κριτσωτάκη.
«Είναι ένα πρότζεκτ που ήθελα καιρό να διαμορφώσω και αποτελείται από δικά μου βιώματα, από μια διαδρομή που συναντάς ανθρώπους, που ταξιδεύεις και σου αφήνει πράγματα. Ήταν μια ευκαιρία αυτή, να συγκεντρωθούν κάποια κομμάτια, που εκφράζουν όλο αυτό το ταξίδι και να δείξουν μια πλευρά του» λέει μεταξύ άλλων η Μαρία Κριτσωτάκη.
Πρόκειται για τραγούδια από το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Ιταλία, τραγούδια παραδοσιακά, τραγούδια της σύγχρονης λαϊκής παράδοσης.
Σε αυτό το πρότζεκτ, οι μουσικοί συνθέτουν επί σκηνής κομμάτια της λατινικής ψυχής, μέσα από ποικίλα τραγούδια.

«Η Μαρία Κριτσωτάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και μεγάλωσε σε ένα μουσικό περιβάλλον με ισχυρές καλλιτεχνικές επιρροές, καθώς οι γονείς της όντες καθηγητές μουσικής της εμφύσησαν της πρώτες της μουσικές γνώσεις. Σε ηλικία 8 ετών ξεκίνησε σπουδές κλασσικού βιολιού, ενώ από τα 6 της χρόνια ήταν ήδη μέλος της παιδικής και αργότερα νεανικής χορωδίας του Δήμου Ηρακλείου.
Στην Αθήνα αποφοιτά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παράλληλα με τις μουσικές της σπουδές στο σύγχρονο τραγούδι με την Έλλη Πασπαλά στο ωδείο Φίλιππος Νάκας, στο Jazz τραγούδι με τη Λουκία Παλαιολόγου αλλά και στο λυρικό είδος με τη Χριστίνα Γιαννακοπούλου στο Ωδείο Athenaeum. Στην Ολλανδία ολοκληρώνει τις σπουδές της, JazzBachelor στο τραγούδι, στο “Prince Claus Conservatoire” με καθηγητές τους Floorvan Zutphen, Francienvan Tuinen, Renske Taminiau, Ruben Hein, Deborah J. Carter, και το 2017 επιλέγεται από την Ολλανδική ένωση εκπαιδευτών τραγουδιού (NVZ) να εκπροσωπήσει την Ολλανδία στο Young Professionals Programme στο πλαίσιο του ∆ιεθνούς Συνεδρίου Καθηγητών Φωνής (ICVT) που πραγματοποιήθηκε στην Στοκχόλμη. Κατά την διάρκεια των σπουδών της έχει παρακολουθήσει masterclasses από κορυφαίους μουσικούς της Jazz σκηνής της Νέας Υόρκης όπως τους: JdWalter, Deborah Brown, JonathanKreisberg, MattWilson και GeneJackson.
Η Μαρία έχοντας τραγουδήσει σε σκηνές και φεστιβάλ της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας, συμμετέχει σε παραγωγές με κύρια κατεύθυνση την jazz, την αυτοσχεδιαστική μουσική με παραδοσιακές επιρροές και παίρνει μέρος και σε avantgarde performances στα πλαίσια του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Έχει συμμετάσχει στα Projects:“The Music Of Crete Revisited”, “Rabbit’sEye”, “The Word We Live In”, “Helianthus” και είναι μέλος της ομάδας ελεύθερου αυτοσχεδιασμού Free The Soprano Player που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο Κρήτης και αποτελούν μέλη της οργανωτικής ομάδας του Freedom Day Jazz Festival. Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μέρος στις θεατρικές παραγωγές “Κωλάζ” και “Γλυκά Φωνήεντα με Τηγανητές Πατάτες” ως ηθοποιός και ως υπεύθυνη της μουσικής επιμέλειας.
Παράλληλα με την καλλιτεχνική της δραστηριότητα διδάσκει τραγούδι στο Ηράκλειο Κρήτης.».

Της ζητήσαμε να μοιραστεί τις εμπειρίες της, όσον αφορά το εβδομαδιαίο πρότζεκτ Free The Soprano Player στο Ηράκλειο. Συμμετέχουν μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές, εικαστικοί και άλλοι καλλιτέχνες, οι οποίοι εκφράζονται, «συνομιλούν», αλληλοεπιδρούν.
«Ελεύθερος σχεδιασμός είναι, αν μιλήσουμε με μουσικούς όρους, μια μουσική σύνθεση, η οποία συμβαίνει και δημιουργείται τη στιγμή που παράγεται. Τη στιγμή που οι μουσικοί παίζουν, συνθέτουν παράλληλα και τη μουσική. Είναι μια διαδικασία αυθόρμητη, που απαιτεί να ακούμε πάρα πολύ καλά ο ένας τον άλλον. Είναι σαν μια συζήτηση, που προσπαθούμε να μιλήσουμε για ένα θέμα, ένα ζήτημα και μιλάμε για το ίδιο πράγμα, μια ομάδα ανθρώπων, με στόχο να καταλήξει σε μια συμφωνία, ή ακόμα και σε μια διαφωνία. Αυτό θα είναι η απόφαση που θα παρθεί εκείνη τη στιγμή» λέει η Μαρία Κριτσωτάκη και εξηγεί πως πρόκειται για μια μορφή παραστατικής τέχνης.

Εδώ μπορείτε να πάρετε μια γεύση:

https://www.youtube.com/channel/UCfWJlTFnP2rY_1eGVg04ZaA

https://freethesopranoplayer.com

H βασική ομάδα που αποτελείται από τη Μαρία Κριτσωτάκη, Δημήτρη Νεονάκη, Αντώνη Τσικανδηλάκη και Γιάννη Ηλιάκη (γνώριμα πρόσωπα και μουσικοί), δεν περιορίστηκε στις προαναφερόμενες εβδομαδιαίες συναντήσεις, αλλά διοργάνωσε για δύο συνεχή έτη και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, το Freedom Day Jazz Festival (live, εκπαιδευτικές δράσεις κλπ) στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια της Μαρίας Κριτσωτάκη, ελπίζει να μην διακοπούν οι ζωντανές τους εμφανίσεις λόγω της πανδημίας και το χειμώνα πρόκειται να κυκλοφορήσει, σε σύμπραξη με άλλους μουσικούς, έναν δίσκο και μάλιστα με Αμερικάνικο Label.

Μαρία Τροχοπούλου

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση στο ηχητικό που ακολουθεί:


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.