Μαζική αποχώρηση αλλοδαπών εργατών από το ν. Λασιθίου | Ο Μιχάλης Βιαννιτάκης στον Planet 90,6

Η έλλειψη εργατών γης "αφήνει" ακαλλιέργητες εκτάσεις

Δεν υπάρχουν πια διαθέσιμοι εργάτες γης

Περίπου 20-30 είναι οι διαθέσιμες θέσεις (από τις 150 του 2022 για το Λασίθι) που υπάρχουν ακόμη και μπορούν να αξιοποιήσουν εργοδότες καλλιεργητές της Π.Ε. Λασιθίου, για να εξασφαλίσουν μετακλητό αλλοδαπό εργάτη ο οποίος, σύμφωνα με το νόμο θα μπορεί να παραμείνει και να εργαστεί νόμιμα για ένα 9μηνο, στη συνέχεια να επιστρέψει στη χώρα του και να επιστρέψει μετά από ένα 3μηνο για να εργαστεί και πάλι για ένα 9μηνο στη χώρα μας, με δυνατότητα η μετάκλησή του να επαναλαμβάνεται επί μια 5ετία, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, που ισχύει από τις 24 Μαρτίου 2022.

Γενικά, το πλαφόν για το Ν. Λασιθίου, των 150 εγκεκριμένων θέσεων ετησίως, για αλλοδαπούς εργάτες γης, από τρίτες χώρες, με εξαρτημένη εργασία, θεωρείται από τους καλλιεργητές χαμηλό και το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής.

Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, έχει ζητήσει παράταση, διαπιστώνοντας το αδιέξοδο που έχουν φτάσει οι καλλιεργητές θερμοκηπίων, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν εργατικά χέρια και για να βρουν, «πλειοδοτούν» ανεβάζοντας ψηλά τα μεροκάματα στην περιοχή…

Αφήνουν την Κρήτη για την Ιταλία

Εκτάσεις ακαλλιέργητες, έλλειψη προϊόντων, και εισαγωγές “βλέπει” ο Γ. Γραμματέας του Δ.Σ. του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης, μιλώντας στον PLANET 90,6 για το οξύ πρόβλημα έλλειψης εργατών γης που καταγράφεται στην Κρήτη, όπως και σε όλη την Ελλάδα, απειλώντας το “αύριο” του πρωτογενούς τομέα.

“Τα εργατικά χέρια είναι λίγα και είναι ξένοι” – είπε ο κ.Βιαννιτάκης, εξηγώντας πως αυτό που είχε ζητηθεί από τους αγροτοσυνδικαλιστικούς φορείς ήταν “να βρεθεί ένας τρόπος εύκολος, σύντομος, λογικός που να εξυπηρετεί όλες τις πλευρές”, ωστόσο δυστυχώς δεν εισακούστηκαν.

Την ίδια ώρα η γειτονική μας Ιταλία “έπιασε τον παλμό, είδε ότι έχει ανάγκη από τέτοια “χέρια” κι έφτιαξε συνοπτικές διαδικασίες έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων”. Την ώρα που στην Ελλάδα ο αποδεδειγμένος χρόνος διαμονής προκειμένου να εκδοθεί νόμιμη άδεια είναι τα 7 χρόνια, στην Ιταλία ο χρόνος αυτός έχει συρρικνωθεί στα 2 χρόνια, αποτελώντας – αναπόφευκτα – ελκυστικό προορισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Βιαννιτάκη, “την τελευταία 3ετία έχει φύγει το 80% των αλλοδαπών εργατών γης από την Ιεράπετρα”, οι οποίοι περνάνε στην Ιταλία. Τα νούμερα αποτυπώνουν με σαφήνεια την κατάσταση, προκαλώντας και προβληματισμό για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με τον γ.γ. του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, πριν από 3-4 χρόνια οι αλλοδαποί στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και του Μακρύ Γιαλού ανέρχονταν σε 7.000-8.000, με μόλις περίπου 500 άτομα να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα για την παραμονή τους στη χώρα. “Σήμερα”, στην περιοχή “έχουν μείνει κάτω από 1.000 άτομα. Είναι τα άτομα που έχουν χαρτιά ή πλησιάζουν την 7ετία και μπορούν να βγάλουν σύντομα χαρτιά”.

Αβέβαιη η επόμενη καλλιεργητική περίοδος

“Δε θα βγει η δουλειά, άρα πολλές εκτάσεις δε θα καλλιεργηθούν” – αναφέρει ο Μιχάλης Βιαννιτάκης, “ήδη έχουν αρχίσει αρκετοί παραγωγοί και ιδίως όσοι έχουν μεγάλες εκτάσεις άρα και πολύ προσωπικό, να θέτουν προς ενοικίαση μέρος των εκτάσεών τους”. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Ιεράπετρας, ήδη 10-15% των εκτάσεων που δε θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, έχουν τεθεί προς ενοικίαση.

“Δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή και καλλιέργεια με αυτές τις συνθήκες και η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, δεν μπαίνει στην ουσία για την επίλυση του προβλήματος” – υπογραμμίζει ο Μιχάλης Βιαννιτάκης. Ρίχνοντας μια ματιά στο προσεχές μέλλον, “βλέπει” έλλειψη αγροτικών προϊόντων, εισαγωγές από χώρες του εξωτερικού και αύξηση των τιμών, που και πάλι θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή.

Τη Δευτέρα στις 20.00 το βράδυ συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας για το οξύ θέμα της έλλειψης εργατών γης, που οδηγεί σε τέλμα τους ιδιοκτήτες γης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.