Λύσεις για το κόστος παραγωγής και τους εργάτες γης ζητά απ΄ τον Υπουργό ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα Ιεράπετρας

Τι συζήτησαν ο αντιδήμαρχος Ν. Παπαδάκης και η υπεύθυνη του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΔΕΕΠ(ΝΟΔΕ) Λασιθίου Δέσποινα Μπαλοθιάρη – Χαραλαμπάκη

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στέλνει ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ιεράπετρας, Νεκτάριος Παπαδάκης, ζητώντας λύσεις στα προβλήματα της αύξησης του κόστους παραγωγής και της έλλειψης εργατών γης.

Αναλυτικά η επιστολή προς τον κ. Υπουργό:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως σας έχουμε ενημερώσει και στο παρελθόν καθώς και κατά την επίσκεψή σας στην Ιεράπετρα, τους τελευταίους μήνες, έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών στον Πρωτογενή Τομέα.

Η ταχύτατη αύξηση στο κόστος παραγωγής, έχει μειώσει αν όχι έχει εξανεμίσει το εισόδημα του Αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου.

Οι μαζικές αναχωρήσεις των εργατών γης, για άλλες χώρες, για το λόγο ότι για πολλά χρόνια βρίσκονταν στην περιοχή μας, ως παράνομοι διαμένοντες αφού οι νομοθεσίες του Κράτους μας δεν τους επέτρεπαν να μείνουν και να εργαστούν νόμιμα.

Ως εργοδότες έχουμε συμμετάσχει στις διαδικασίες νομιμοποίησης τους, το έχουμε ζήσει και δεν μπορεί κανείς να μας διαψεύσει.

Όσον αφορά το νόμο 4915/2022 δυστυχώς δεν μπορεί να βοηθήσει, για το λόγο ότι οι διαδικασίες είναι πολύμηνες, αναφέρεται σε εποχική εργασία, με εξαναγκασμό αναχώρησής τους μετά τους εννέα (9) μήνες. Αλλά ειδικά στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες αυτό δεν βοηθά γιατί οι εργασίες δεν σταματάνε ποτέ.

Κύριε Υπουργέ, αν λάβουμε υπόψιν μας, τη ζωή πριν εβδομήντα (70) χρόνια, οι άνθρωποι δεν είχαν τίποτα από τα αγαθά που έχουμε σήμερα. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να έχουν τροφή για να ζήσουν. Την τροφή αυτή τους την παρείχε η γη και μόνο η γη.

Έχουμε φτάσει ως αγρότες στη θέση να μην σκεφτόμαστε επιχειρηματικά και να μην σκεφτόμαστε το κέρδος. Επικρατούν συναισθήματα εγκατάλειψης του Πρωτογενή τομέα.

Σίγουρα Κύριε Υπουργέ, και όλα τα αγαθά της σημερινής εποχής να αφαιρέσουμε από την ζωή μας, θα ζήσουμε. Δεν θα ζήσουμε όμως χωρίς τροφή και ξέρετε καλά ότι έχει σχέση με την διατροφική αλυσίδα παράγεται από τη γη.

Εμείς ως παραγωγοί της Ιεράπετρας, έχουμε μάθει πάρα πολύ καλά να παράγουμε ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα.

Στα θέματα αυτά κ. Υπουργέ, οι λύσεις πρέπει να βρεθούν από εσάς. Είναι δική σας ευθύνη.

Άν δεν βρεθούν λύσεις και δεν στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, στο μέλλον θα χάνονται ζωές από ασιτία στην Ελλάδα. Πού στην Ελλάδα.

Εκτός και έχετε υπόψη σας, ότι θα λυθούν τα προβλήματα της επισιτιστικής κρίσης, με εισαγόμενα προϊόντα, όπως γίνεται και σήμερα σε ορισμένα, που κακώς γίνεται, διότι στη χώρα μας μπορούμε να παράγουμε τα πάντα.

Αιτούμαστε

1.-Άμεση οικονομική στήριξη, για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από την υπερβολική αύξηση του κόστους παραγωγής.

2.- Απλούστευση των διαδικασιών, καταγραφής και νομιμοποίησης των υπαρχόντων και νεοεισερχομένων εργατών γης.

Έχουμε ανάγκη από λύσεις και όχι από εξαγγελίες .

Με εκτίμηση

Ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα
& Πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων
Νεκτάριος Παπαδάκης»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.