ΚΡΗΤΗ – Λειψά τα μέτρα, χαμένοι οι εργαζόμενοι, κίνδυνος οι τουρίστες χωρίς τεστ

Ανεπαρκείς χαρακτηρίζουν τις εξαγγελίες την κυβέρνησης για τον τουρισμό οι εκπρόσωποι του κλάδου στην Κρήτη. Αρνητική είναι η πρώτη εκτίμηση από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, με τον πρόεδρό του Νίκο Κοκολάκη να δηλώνει στην «Εφ.Συν.» πως στην ουσία λαμβάνει θεσμική υπόσταση η ευέλικτη εργασία στα ξενοδοχεία και η δυνατότητα του εργοδότη να απασχολεί τον εργαζόμενο όσες ώρες το επιθυμεί, με το κράτος να εγγυάται μόνο την κάλυψη του κατώτατου μισθού.

«Στην ουσία μάς στέλνουν όλους στον κατώτατο μισθό, καλώντας και πάλι τους εργαζόμενους να πληρώσουν την κρίση, αφήνοντας το περιθώριο στους εργοδότες για τη μέγιστη ελαστικοποίηση των ωραρίων εργασίας» λέει ο κ. Κοκολάκης. Ο ίδιος τονίζει πως αποτελεί κοροϊδία και η επέκταση του επιδόματος εργασίας, καθώς μεγάλο μέρος των εργαζομένων δεν δικαιούνταν καν επίδομα και άρα και πάλι μένουν με μηδενικό εισόδημα.

Χθες στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό, καθώς περίπου 150.000 που εργάζονται σε όλο το τουριστικό φάσμα παραμένουν ακόμα χωρίς δουλειά και με αβέβαιο μέλλον. Οι διαδηλωτές επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον περιφερειάρχη Κρήτης, ο οποίος υπολόγισε τις απώλειες των τουριστικών εσόδων για το νησί στα 3,5 δισ. ευρώ.

Επιφυλακτικός ως προς τις κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι και ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης. «Και στα προηγούμενα μέτρα ακούσαμε πολλά, αλλά τα χρήματα δεν ήρθαν. Μεγάλο μέρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχουν πάρει την επέκταση του ταμείου ανεργίας, υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν πήραν ακόμα τα 800 ευρώ, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν κάνει αιτήσεις για δάνεια, αλλά οι τράπεζες επιμένουν σε ασφυκτικές εγγυοδοτήσεις» δηλώνει στην «Εφ.Συν.». «Τι θα γίνει με τη μαύρη και αδήλωτη εργασία που είναι μια πραγματικότητα, πότε και πώς θα γίνεται η καταβολή της αναπλήρωσης του μισθού και ποιος μηχανισμός ελέγχου θα τα εποπτεύει όλα αυτά; Υπάρχουν μεγάλα κενά που χρειάζονται διευκρίνιση άμεσα για να λειτουργήσει η τουριστική αγορά» λέει ο ίδιος.

Ικανοποιημένοι ως προς τα μέτρα ειδικά για τα εργασιακά δηλώνουν ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης και ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Μιχάλης Βλατάκης, τονίζοντας πως εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό τους εργαζόμενους. Τονίζουν πάντως πως ανέμεναν και μείωση στους συντελεστές ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση, κάτι που ήταν και κυβερνητική εξαγγελία στην προ κορονοϊού εποχή.

Φόβοι για την ασφάλεια

Μια σημαντική διάσταση πάντως που δημιουργεί και εύλογη ανησυχία είναι η υπαναχώρηση ως προς το θέμα των τεστ για κορονοϊό στους ταξιδιώτες εξωτερικού, καθώς η εξαγγελία για «δειγματοληπτικούς ελέγχους» δεν εγγυάται την ασφάλεια για τους τουριστικούς προορισμούς.

Επ’ αυτού ο πρόεδρος των διευθυντών ξενοδοχείων της Κρήτης αναφέρει: «Οταν ο υπουργός Τουρισμού αρχικά μίλησε για το τεστ εντός 72 ωρών, εμείς είπαμε ότι αυτό δεν είναι αρκετό και πως έπρεπε να θεσμοθετηθεί τεστ την ίδια μέρα που πρόκειται κάποιος να πετάξει. Τελικά πάμε στη λύση “καθόλου τεστ” και αυτό είναι προφανώς επικίνδυνο. Δείχνουν ότι έχουν να διαλέξουν από τη μία μεταξύ του κινδύνου για αυξημένα κρούσματα, ίσως και θανάτους, και από την άλλη την οικονομική ύφεση και την ανεργία. Και είναι προφανές ότι διαλέγουν το πρώτο» λέει ο κ. Κουμπαράκης.

Μάριος Διονέλλης

Πηγή: www.efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.