Home for Arts and more (Home 4Arts and more) ή “σπίτι για τέχνες και άλλα” στα ελληνικά, ονομάζεται ο νέος χώρος που άνοιξε στην Ιεράπετρα, για να ενώσει τους ανθρώπους με τις τέχνες, τα παιχνίδια, τους πειραματισμούς και άλλα πολλά. Ιδρύτρια του χώρου είναι η χορεύτρια, δασκάλα χορού, χορογράφος και δασκάλα Ται Τσι Νατάσα Αρέθα, η οποία μίλησε στον Planet για το νέο «σπίτι» μας, αφού έτσι θα ήθελε να το νιώθουμε, όπως λέει. Ένας χώρος ανοιχτός για ενήλικες, παιδιά, αλλά και σκυλάκια, αφού προς το παρόν συνυπάρχουν αρμονικά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
Ο χώρος άνοιξε τις πύλες του εδώ και περίπου 3 μήνες, ενώ η ίδια διδάσκει εκεί Ται Τσι για αρχάριους και προχωρημένους, αλλά και σύγχρονο χορό για ενήλικες.
Η Νατάσα Αρέθα, έχει ένα πλούσιο βιογραφικό, ενώ γελώντας αναφέρει, πως δεν έχει συμπληρώσει τα τελευταία 7 χρόνια (βλέπε βιογραφικό μετά το ηχητικό).
Ασχολείται επαγγελματικά με οτιδήποτε έχει σχέση με το σώμα, την ευεξία και τη κίνηση. Τη γνωρίσαμε ως δασκάλα πριν από περίπου 5 χρόνια, όταν πηγαινοερχόταν ακόμη Αθήνα – Ιεράπετρα, κάνοντας μαθήματα και σεμινάρια Ται Τσι στο στέκι νεολαίας, αλλά και σε άλλους χώρους της περιοχής.
Τα τελευταία χρόνια έχει ριζώσει πλέον στη Κρήτη, ενώ ζει και δραστηριοποιείται στην Ιεράπετρα.
Το όραμα της, είναι να στεγάσει στο νέο της χώρο ποικίλα πρότζεκτς, πέρα από τα δικά της μαθήματα. Διαθέτει τον χώρο σε όποιον ενδιαφέρεται να μοιραστεί τα έργα του, να κάνει πρόβες, σεμινάρια, εκδηλώσεις, θέατρο κ.α. περιλαμβάνοντας παιδιά, ενήλικες και υπερήλικες, όπως λέει. Ένας πολύ-χώρος, δημιουργίας και έκφρασης για όλους και για όλη την ημέρα.
Η Νατάσα μίλησε επίσης αναλυτικά για τα οφέλη του Ται Τσι και για την εμπειρία του κόσμου που το ασκεί. Μπορεί, όπως λέει, να είναι μια πολεμική τέχνη, αλλά είναι μια ήπια μορφής άσκηση, που βοηθάει όχι μόνο να γνωρίσουμε, να παρατηρήσουμε, να συνδεθούμε και να «διορθώσουμε» τις κακές «συμπεριφορές» του σώματος μας, αλλά παράλληλα να αλλάξουμε και τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.
Εν συντομία: Το Tai Chi είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και κάθε φυσική κατάσταση. Ηρεμεί το νου, βοηθάει το στρες, την αναπνοή, το μυοσκελετικό, τη στάση του σώματος, προσφέρει ποιοτικότερο ύπνο, ανακουφίζει τους πόνους από χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα, βοηθάει στην ισορροπία ψυχικών νοσημάτων, ενδυναμώνει τη καρδιά, χαρίζει ευεξία, απελευθερώνει την ενέργεια και περνάμε καλά!
Η Νατάσα καλεί τον κόσμο να έρθει και να το δοκιμάσει. Το πρώτο μάθημα γνωριμίας είναι δωρεάν.
Το ίδιο ισχύει και για το σύγχρονο χορό που διδάσκει στο Home 4Arts and More, προς το παρόν σε ενήλικες. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς προηγούμενη εμπειρία με το χορό ή με την άσκηση, ενώ μπορεί να βιώσει σε μικρό χρονικό διάστημα εξαιρετικές αλλαγές στη κίνηση του σώματος του.
Δείτε το πρόγραμμα:
Ο χώρος Home 4Arts and more, βρίσκεται στη Παγωμένου 22 στην Ιεράπετρα.
Τηλ. Επικοινωνίας 6977770569
Σελίδα Home 4Arts and more στο facebook:
https://www.facebook.com
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε στη Μαρία Τροχοπούλου στο ηχητικό που ακολουθεί:
Βιογραφικό Νατάσα Αρέθα:
Απόφοιτος Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, 1990 – 1994
Υπότροφος του ΙΚΥ στην Νέα Υόρκη στη σχολή του M. Cunningham,
1996 – 1999
1992 ΄Εναρξη μελέτης στο Tai Chi (Tew Bunnag, Ναπολέων Ξιφαρά)·
Δίπλωμα ρεφλεξιολογίας New York open university το 2000·
Σεμινάρια BUDOH: Maureen Flemming, Tetsuro Fukuhara, Kasuo Ono, Min Tanaka, Akira Kasai Σύγχρονου Χορού: D. Zabrano, G. Welliver, Vicky Shick, Tom Thayer, Doug Varone, I. Hulltman, Jeremy Nelson, Meg Stuart, B. Miller, S. Shenter, T. Brown Co., Trisha Brown, Mia Laurence, John Jasperse, Alain Astier, Stephen Petronio κ. α
Aikido NY Aikikai.
Συνεργασίες
Έχει χορέψει με τους: Μαρία Τσουβαλά, Maureen Flemming, Tetsuro Fukuhara, Cosmos Dance Co., Stephen Koplovitz, James Hall Performance Project, Glen Rumsey, Lisa Townsend κ.α.
Συμμετείχε στις παραστάσεις αυτοσχεδιασμού 2do2be2be 2do στα πλαίσια του 9ου &10ου φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων, 2011 Απρίλιος-Μάιο.
Συμμετείχε στην παράσταση ‘ΜΕΣΑ’ του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο θέατρο Παλλάς 2012-2013.
Διετέλεσε βοηθός Χορογράφου, Υπεύθυνη Προβών και Τεχνικός Σκηνής για την Maureen Flemming από το 1997 – 1999 σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς επίσης και Mouvement Demonstrator στο τμήμα Experimental Theatre, New York University.
Διετέλεσε βοηθός Χορογράφου και διδασκαλίας του Tetsuro Fukuhara σε περιοδείες και σεμινάρια στην Ευρώπη και Αμερική, μία συνεργασία που συνεχίζεται έως σήμερα.
Συνεργάσθηκε ως βοηθός χορογράφου και χορεύτρια στη νέα του παραγωγή”Dance Space project” που παρουσιάσθηκε στο Τόκιο στις 1-3 Απριλίου του 2006 σε συνεργασία με το Industrial Collaboration Department of jaxa,με το Tokai University, Institute of Space technology and Aeronautics of JAXA και το πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Παρουσίαση Αυτοσχεδιασμών στη Νέα Υόρκη : Dixon Place, Music Under Construction, Merce Cunningham Studio, Pierce 122, S. Mark’s Church και αλλού.
Χορογραφική δουλειά
Πρώτη Παρουσίαση Χορογραφικής της δουλειάς, στο Διαγωνισμό Νέων Χορογράφων του Δήμου Αθηναίων (1994), όπου και πήρε το 3ο Βραβείο.
·
Στη Νέα Υόρκη (1996 – 2001) χορογραφίες και αυτοσχεδιασμοί της, παρουσιάστηκαν στο Dixon Place, Music Under Construction, Merce Cunningham, Joyce Soho κ.α., ενώ έχει συνεργαστει σε πειραματικά projects με την Αμάντα Λουλάκη, Jeremy Nelson, Luis Lara ,Glen Rumsey κ.α.
Δημιουργεί την ομάδα «Φυγείν Αδύνατον», Αύγουστος 2002.
Πρώτη παρουσίαση της παράστασης «Dance FREE» στα πλαίσια του φεστιβάλ « Κύρβεια» Ιεράπετρα, Κρήτης, Απρίλιος 2003.
Παρουσίαση αποσπάσματος (work in progress) της παράστασης «ΕΥ ΖηΝ», στα πλαίσια του «Συνεδρίου αθλημάτων» στη Θεσσαλονίκη, για την παρουσίαση των παρα-ολυμπιακών αθλημάτων, Ιούλιος 2003.
Πρώτη παρουσίαση της παράσταση «ΕΥ ΖηΝ», στα πλαίσια της 11η Biennale Νέων Δημιουργών, Μάρτιος 2004.
Παρουσίαση του έργου «Απόδραση» στο θέατρο «Συνεργείο Τεχνών», στην Αθήνα, Δεκέμβριος 2006. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ελευσίνας «το Χριστουγεννιάτικο Χωριό», με την παράσταση
«Συναντηθήκαν Τυχαία μες τα Χριστούγεννα», Μάιος 2007.
Ολοκληρωμένο το έργο «Συναντήθηκαν Τυχαία» , παρουσιάζεται στα πλαίσια του 6ου Φεστιβάλ του Σωματίου Ελλήνων Χορογράφων, στο Σύγχρονο θέατρο Αθήνας, Νοέμβριος 2007.
Παρουσίαση Αυτοσχεδιασμού « Producing» στο χώρο τέχνης “ Κατεχάκη 54 “, Μάιος 2008.
Παρουσίαση της παράστασης ‘Facts & faculties’ στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων στο θέατρο ΗΒΗ (Αθήνα), Ιανουάριος 2008.
Παρουσίαση Αυτοσχεδιασμού « Producing» για Εκδήλωση του πολιτιστικού Συλλόγου Βοτανικού Ιούνιος 2011.
Παρουσίαση της παράστασης ‘In Process’ στα πλαίσια του 10ου Φεστιβάλ του σωματειόυ Ελλήνων χορογράφων, Μάρτ./Απρίλ.2012.
Συμμετοχή με “live Performance” στην ΠΟΤΝΙΑ ΘΗΡΩΝ- Bank of Attention στα πλαίσια της έκθεσης ΠΝΕΥΜΑ ΖΥΜΟΥΜΕΝΟΝ ΣΥΜΦΩΝΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ, 2014
Συγχορογραφεί το μιούζικαλ ”ΣΡΕΚ” για την κεντρική σκηνή του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ με την Παυλίνα Ανδριοπούλου σκηνοθ. Αγγελου Μέντη.
Διδασκαλία
1997-1999 βοηθός διδασκαλίας στο ΝΥ University με ειδικότητα “επίδειξη και ανάλυση κίνησης “ στο τμήμα Experimental Theatre.
1998- 2002 διετέλεσε βοηθός Χορογράφου και διδασκαλίας του Tetsuro Fukuhara σε περιοδείες και σεμινάρια στην Ευρώπη και Αμερική και Ιαπωνία.
2002 -2007 διδάσκει σύγχρονο χορό και στη Δημοτική Σχολή Χορού της ΔΕΠΑ Καλαμάτας.
2002 – 2008 διδάσκει αυτοσχεδιασμό και contact improvisation σε άτομα με και χωρίς κινητικές ιδιομορφίες. 2003 – 2005 διδάσκει Tai-chi ΔΕΠΑ Καλαμάτας.
2004 υπεύθυνη αποστολής της Εθνικής ομάδας στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ευρωπαϊκών χορών με αναπηρικό αμαξίδιο (1ο Χάλκινο της Εθνικής μας).
2004 – 2009 διδάσκει χορό, και κινησιολογία σε αρχάριους ενήλικες, καθώς και Τai – Chi στο κέντρο SAMADHI.
2005 σεμινάριο χορού στο ειδικό γυμνάσιο λύκειο AMEA στο Ίλιον.
2006 – 2011 διδάσκει αυτοσχεδιασμό στην επαγγελματική σχολή της Νίκης Κονταξάκη.
2007 – σήμερα διδάσκει Ται Chi και σύγχρονο χορό στον χώρο του χοροθεάτρου «Φυγείν Αδύνατον». 2012- σήμερα οργανώνει και διδάσκει σεμινάρια Αυτοσχεδιασμού και Tai-chi στην Κρήτη , Πάτρα κ.α.· 2003-2013 βοηθός Παραγωγής στο Διεθνές Φεστιβάλ χορού Καλαματας.
2013-2014 υπεύθυνη κίνησης για το φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου της Στέγης Γραμμάτων κ Τεχνών.
Θέλοντας να διατηρεί ζωντανή τη διαδικασία της μάθησης και της παρατήρησης , συνεχίζει να παρακολουθεί σεμινάρια όπως θεωρίας και πρακτικής Τai Chi, θεωρίας Κινέζικου Βελονισμού, διαλογισμού κ.α.