“Κουβέντα να γίνεται” – «Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης έρχεται στο σπίτι σας» (συνέντευξη)

“Συντροφιά στο lockdown με Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης Μετά τη σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Κυβέρνησης και με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Μ. το Ιστορικό Μουσείο αναστέλλει τη λειτουργία των εκθεσιακών του χώρων από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου ως το τέλος Νοεμβρίου 2020. Το ίδιο ισχύει για τη Βιβλιοθήκη της Ε.Κ.Ι.Μ. Ωστόσο, το Ιστορικό Μουσείο παραμένει κοντά στους φίλους του, μικρούς και μεγάλους, ενισχύοντας τη διαδικτυακή παρουσία και επικοινωνία με τη δράση «Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης έρχεται στο σπίτι σας» για ακόμα μια φορά, μέσα από την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Μουσείου. Με τη δράση αυτή διατίθενται ελεύθερα υφιστάμενες και νέες ψηφιακές εφαρμογές που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και προσβλέπουν στην παροχή μουσειακής εμπειρίας χωρίς φυσική παρουσία στους χώρους του Μουσείου. Οι ήδη υπάρχουσες ψηφιακές εφαρμογές απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και περιλαμβάνουν περιηγήσεις στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, σε περιοδικές εκθέσεις καθώς και σε επιλεγμένες αρχειακές συλλογές της ΕΚΙΜ. Διαδικτυακά υπάρχει και η δυνατότητα παρακολούθησης ομιλιών και διαλέξεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο Μουσείο και πρόσβαση σε εκδόσεις της ΕΚΙΜ. Πρόσθετες εφαρμογές θα τεθούν στη διάθεση των μικρών και μεγάλων φίλων του Ιστορικού Μουσείου. Επίσης, όλες οι on-line υπηρεσίες του Μουσείου, όπως το e-shop θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν κανονικά. Στο διάστημα αυτό το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σας προσκαλεί να το επισκεφθείτε ψηφιακά έως ότου να ανοίξουν οι πόρτες του ξανά.

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ιδρύθηκε το 1953 από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Για την στέγαση του Μουσείου παραχωρήθηκε από τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού το νεοκλασικό διατηρητέο οίκημα Οίκος Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού (1903), σύμφωνα και με την θέληση του διαθέτη. Στόχος της ΕΚΙΜ, η οποία ίδρυσε και λειτουργεί το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ήταν και είναι η διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης από τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους ως τη σύγχρονη εποχή. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε σταδιακά, με περισυλλογές, αγορές και δωρεές αντικειμένων, καθώς και με την παρακαταθήκη αντικειμένων από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το Ιστορικό Μουσείο διαπνεόταν εξαρχής από ένα πνεύμα πρωτοπορίας. Οι διαδοχικές επεκτάσεις του Μουσείου και οι πρόσφατες επανεκθέσεις με σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις και ηλεκτρονικές εφαρμογές συνέτειναν στην δημιουργία ενός ζωντανού Μουσείου, φιλικού για τον επισκέπτη, με τα σύγχρονα δεδομένα. Σήμερα το ΙΜΚ προσφέρει μια σύνθετη εικόνα της Ιστορίας και της Τέχνης της Κρήτης από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ως τον 20ο αιώνα. Οι περιοδικές εκθέσεις κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα, από την Βυζαντινή ως τη σύγχρονη τέχνη, την ανάδειξη κορυφαίων λογοτεχνικών μορφών της Ελλάδας (Ελύτης, Καζαντζάκης), την παρουσίαση μεγάλων ιστορικών γεγονότων από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντίστοιχα, τα διαρκώς εμπλουτιζόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα, που προσφέρονται δωρεάν, αποτελούν δημιουργική πηγή μάθησης σε σχέση με τις Μόνιμες Συλλογές και τις Περιοδικές Εκθέσεις του Μουσείου. Διαλέξεις, επιστημονικά συμπόσια, προβολές ταινιών και παρουσιάσεις βιβλίων που γίνονται στο Αμφιθέατρο του ΙΜΚ συμπληρώνουν την λειτουργία του, καθιστώντας το έναν εξωστρεφή, πολύπλευρο, πολιτιστικό οργανισμό.

Κορυφαία εκθέματα αποτελούν οι πίνακες του El Greco, Η Βάπτιση του Χριστού (1567) και Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά (1570), τα μοναδικά έργα του που υπάρχουν στην Κρήτη.
Σε ιδιαίτερη ενότητα, η Συλλογή Νίκου Καζαντζάκη περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του κρητικού συγγραφέα.
Ξεχωριστό έκθεμα στην αρχή της επίσκεψης αποτελεί το μεγάλο ομοίωμα της πόλης του Χάνδακα (Ηράκλειο) των μέσων του 17ου αιώνα.”

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης |www.historical-museum.gr

Οίκος Α. & Μ. Καλοκαιρινού | Σοφοκλή Βενιζέλου 27 / Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7
71202 Ηράκλειο, Κρήτη
Τηλ.: (+30) 2810 283219, (+30) 2810 288708 – Fax: (+30) 2810 283754

Στον Planet μίλησε για όλα τα προαναφερόμενα η επιμελήτρια και υπεύθυνη επικοινωνίας του Ιστορικού μουσείου Κρήτης, Αγγελική Μπαλτατζή.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί:


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.