“Κουβέντα να γίνεται” – Συνέντευξη με τον αρχαιολόγο Μανώλη Κλώντζα

Με αφορμή των αγώνα της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας, κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στον Ισθμό Ιεράπετρας, μίλησε σήμερα στον Planet o Μανόλης Κλώντζας, αρχαιολόγος στην Έδρα αρχαιολογίας και Μουσειολογίας UNESCO – Πανεπιστημίου Μάσαρυκ Ερευνητικό ινστιτούτο ΑRCAΥA Brno.
Ο Μανώλης Κλώντζας κατάγεται από τον Αγ. Νικόλαο (Κριτσά) και μεγάλωσε εκεί.
Μιλάει για την επιστήμη της αρχαιολογίας, και πως άλλαξε ο όρος και το επίπεδο τα τελευταία 25 χρόνια. Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούν πλέον και άλλες σύγχρονες επιστήμες και τεχνολογίες, διότι «τα μάτια μας δεν αρκούν» όπως λέει.
«Παλαιότερα η αρχαιολογία είχε μια οπτική συλλεκτική…να αφηγούμαστε το λαμπρό ιστορικό παρελθόν. Από τότε η επιστήμη έχει κάνει άλματα, γιατί η ίδια κοινωνία έκανα άλματα. Δίνει απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα του τότε».

Ο Μανώλης Κλώντζας μιλάει για τη «μαγεία» της επιστήμης της αρχαιολογίας και πως βγαίνουν τα συμπεράσματα που συνδέονται με το παρελθόν. «Όλα έχουν κάποια λογική. Στην ιστορία δεν υπάρχει τίποτα τυχαίο και αυτά μελετάμε στην αρχαιολογία».
Μιλάει για την εξέλιξη των κοινωνιών και τη σημαντικότητα να βασίζονται οι μελέτες και οι αποφάσεις στην επιστήμη.

Όσον αφορά στον Ισθμό Ιεράπετρας, λέει πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες βιβλιογραφίες που αφορούν στη περιοχή από το Κάτω Χωριό μέχρι την Παχειά Άμμο. Ενώ το έτος 2000 ορίστηκε με ΦΕΚ η περιοχή ως μεγάλης σπουδαιότητας αρχαιολογικό σύνολο, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι νόμοι ορίζονται στα μέτρα των επενδύσεων, οι αποφάσεις στον βωμό της ανάπτυξης.
«Έχει γίνει ένα έγκλημα στον Ισθμό Ιεράπετρας που φαίνεται σε όλο του το μεγαλείο. Καταστρέφουμε το ιστορικό τοπίο».
Στο εξωτερικό, όπως λέει απαγορεύεται να γίνουν παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους!

«Οι άνθρωποι, όταν θέλουν κάνουν τα πάντα. Οι νόμοι έρχονται και φεύγουν. Αυτό που μένει σταθερό στο χρόνο είναι οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό το τόπο» λέει μεταξύ άλλων ο Μανώλης Κλώντζας και προτρέπει να σκεφτούμε συλλογικά τι θέλουμε να προστατέψουμε.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση στο ηχητικό που ακολουθεί:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.