“Κουβέντα να γίνεται” – Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης ΠΟΠ – Συνέντευξη με τον Πρόεδρο Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου

Στα ράφια επιλεγμένων καταστημάτων θα βρίσκετε σε λίγες ημέρες το Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης), για το οποίο αγωνίζεται από το 2009 ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λασιθίου, λέει ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Μανόλης Μαυρουπλάκης, καλεσμένος μας σήμερα στο στούντιο του Planet.
Το παραγόμενο Πευκοθυμαρόμελο είναι φυσική ανάμιξη, η οποία προέρχεται είτε από τη συνύπαρξη όψιμα ανθισμένων θυμαριών του είδους Coridothymus capitatus με τις μελιτοεκκρίσεις του πεύκου είτε από τον ιδιαίτερο τρόπο εκμετάλλευσης των μελισσιών που ασκούν οι Κρήτες μελισσοκόμοι. Συγκεκριμένα, τους μήνες Ιούνιο-Αύγουστο η πλειονότητα των μελισσιών στην Κρήτη μεταφέρεται στους θυμαρότοπους, που καλύπτουν τις περισσότερες περιοχές.
Ο Πρόεδρος μιλάει για τη «καλύτερη ποιότητα μελιού στον πλανήτη», για αυτόν τον λόγο θα διατίθεται μόνο σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα. Πρόκειται για μέλη υψηλών προδιαγραφών, ελεγμένο από το γενικό χημείο του κράτους και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσφατα εγκρίθηκαν και οι ετικέτες, που θα φέρει η συσκευασία.

Στις 19/1/2020 πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες συνελεύσεις του συλλόγου με μεγάλη προσέλευση, όπως λέει ο κ. Μαυρουπλάκης, ο οποίος είναι και Γραμματέας του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων. Στις 15/2 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση και θα συζητηθούν μελισσοκομικά θέματα που αφορούν σε όλη την Ελλάδα. «Τα προβλήματα είναι πολλά, και πρέπει να αντιμετωπιστούν», λέει μεταξύ άλλων ο κ. Μαρουπλάκης. «Η διάθεση του μελιού έχει φτάσει στα χειρότερα σημεία της δεκαετίας».

Στη συνέχεια έγινε μια αναλυτική συζήτηση για την ποιότητα των μελιών, ιδιαίτερα όσον αφορά τα σούπερμαρκετ, τους λόγους που κρυσταλλώνει το μέλι, και μας έδωσε συμβουλές για τον τρόπο ελέγχου, ώστε να δούμε αν πρόκειται για μέλι ή κάποιο σκεύασμα αγνώστου προέλευσης.

Τέλος, αναφερθήκαμε και στις μέλισσες που πέρα από τη προσφορά τους στο περιβάλλον, προσφέρουν προϊόντα όπως μέλι, γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός, προϊόντα με άκρως ευεργετικές ιδιότητες και για τον άνθρωπο.
Οι μέλισσες σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν και η εξαφάνιση τους απειλεί την τροφική αλυσίδα και τη βιοποικιλότητα. Οι αιτίες πολλές, μεταξύ άλλων οι φυτοπροστατευτικές ουσίες. «Η μέλισσα δεν κινδυνεύει στον πλανήτη όσο υπάρχουν μελισσοκόμοι» λέει ο κ. Μαυρουπλάκης.

 

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση στο ηχητικό που ακολουθεί:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.