“Κουβέντα να γίνεται” Μεσολόγγι: Άνοιξε το πρώτο μουσείο άλατος στην Ελλάδα (συνέντευξη)

Στην Τουρλίδα του Μεσολογγίου άνοιξε τις πόρτες του στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 το πρώτο θεματικό μουσείο άλατος στην Ελλάδα.
Οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν για την ιστορία του αλατιού.
Πρόκειται για το πρώτο θεματικό μουσείο στη χώρα μας, μέσα στις αλυκές και δίπλα από την λιμνοθάλασσα.

Το μουσείο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του κέντρου λόγου και τέχνης «Διέξοδος» και ο ιδρυτής του κέντρου είναι ο κ. Νίκος Κορδόσης.

Σήμερα συνομιλήσαμε με τον κ. Κορδόση μέσα από τη συχνότητα του Planet. Ο κ. Κορδόσης περιγράφει τον πλούτο των εκθεμάτων που σχετίζονται με το αλάτι από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι σήμερα. «Το αλάτι σχετίζεται με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό, την θρησκεία την λογοτεχνία και πολλά άλλα» όπως λέει ο κ. Κορδόσης.

Υπάρχουν 14.000 διαφορετικές χρήσεις για το αλάτι, ποικιλία χρωμάτων ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και εξηγεί και τις διαφορές τους.
Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν έργα τέχνης που εμπνευστήκαν καλλιτέχνες από το αλάτι, μια συλλογή 1.500 αλατιέρων που χρονολογούνται από το 1800 μέχρι τις μέρες μας και πολλά άλλα.
Επίσης μπορούν να δουν τον τρόπο καλλιέργειας του αλατιού, παλιά μηχανήματα συγκομιδής και να απολαύσουν την λιμνοθάλασσα.
Ο κ. Κορδόσης, εξηγεί πως το 65% της ελληνικής παραγωγής προέρχεται από τις αλυκές του Μεσολογγίου.
Το καλύτερο αλάτι στον κόσμο, όπως λέει είναι η «Αφρίνα» ο ανθός του αλατιού που συλλέγεται από τους αλυκάριους με τα χέρια.

Ο κ. Κορδόσης μιλάει μεταξύ άλλων για την ιστορική και εικαστική έκθεση αλατιού «Αλάτι – Ο λευκός θησαυρός» που πραγματοποιήθηκε το 2010 με την σημαντική βοήθεια της συζύγου του, που ασχολούνταν χρόνια με το αλάτι. Στους 3 μήνες λειτουργίας της προσέλκυσε 7.500 επισκέπτες! Έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα μουσείο, όπου θα μπορούν οι επισκέπτες να έχουν μόνιμη πρόσβαση στα σπάνια και εξαιρετικά εκθέματα.

Ο κ. Κορδόσης τονίζει ότι το μουσείο άλατος, όπως και το ιστορικό μουσείο της «Διεξόδου», δημιουργήθηκε χωρίς επιδοτήσεις και υπαγωγή του σε οποιασδήποτε μορφής εθνικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αλλά μόνο με την ψυχή και τις οικονομίες του ιδρυτή της «Διεξόδου» και της οικογενείας του, την υποστήριξη του δήμου της πόλης και την έμπρακτη αγάπη των συνεργατών και των φίλων του.

Μεταξύ άλλων κουβεντιάσαμε και για τον κοινωφελή ιδιωτικό πολιτιστικό οργανισμό «Διέξοδος» που ιδρύθηκε το 1999 ως κέντρο λόγου και τέχνης το οποίο εξελίχθηκε μετέπειτα σε ιστορικό μουσείο.

Ο κ. Κορδόσης έχει βραβευτεί ως ιδρυτής της «Διεξόδου» για τις πολυδιάστατες δραστηριότητες του, μεταξύ άλλων με το χρυσό μετάλλιο της ιερής πόλης του Μεσολογγίου και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Επικοινωνία:
Μουσείο Άλατος – Salt Museum

Κέντρο Λόγου και Τέχνης-Μουσείο “Διέξοδος”

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί:


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.