“Κουβέντα να γίνεται” – Κορονοϊός: Μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό – κ. Γ. Βαρδάκης (ηχητικό)

Οικονομικό χτύπημα έφερε ο κορονοϊός, αφού όλα τα καταστήματα καφέ-εστίασης, εμπορικά κ.α. παραμένουν κλειστά με τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους να μετρούν τις πληγές τους.
Όπως ήταν αναμενόμενο, και όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση επιβάλλεται η «προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 15.3.2020 έως και 30.4.2020, των κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας.

Σήμερα, συνομιλήσαμε μέσα από τη συχνότητα του Planet με τον Πρόεδρο Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας & Ν.Α. Κρήτης κ. Γιώργο Βαρδάκη.
«Έχω την εντύπωση ότι είναι κινήσεις που έπρεπε να γίνουν. Δύσκολα θα βρεις κάποιον που θα πει ότι δεν υπάρχει λογική σε όλα αυτά. Βλέπουμε (όσον αφορά την Ευρώπη), πόσο απροετοίμαστοι ήμασταν για κάτι τέτοιο» λέει μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδάκης.
Όσον αφορά τα καταλύματα συνεχούς λειτουργίας, συνεχίζουν να λειτουργούν, από τη στιγμή που υπάρχουν επισκέπτες που έχουν εμπορικές υποχρεώσεις. Αυτό γίνεται με πολλά μέτρα προφύλαξης και ασφαλείας, όπως λέει ο κ. Βαρδάκης. Κάποιοι ξενοδόχοι έχουν ήδη αποφασίσει να κλείσουν τα ξενοδοχεία τους για προληπτικούς λόγους.

Εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη ακυρώνονται, όπως για παράδειγμα η έκθεση του Βερολίνου, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο «όταν βλέπεις και ακυρώνονται τέτοιου μεγέθους εκδηλώσεις, καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι νομίζουμε» λέει ο κ. Βαρδάκης.

Όσον αφορά τα εποχιακά ξενοδοχεία, αναφερόμενοι στην περιοχή μας, λέει «τελείωσαν οι ακυρώσεις όπως τελείωσαν και οι κρατήσεις. Υπήρχε μια ροή κρατήσεων μέχρι αρχές του Φλεβάρη και μετά σταμάτησε». Οι τουριστικοί πράκτορες σταμάτησαν τις προκαταβολές με αποτέλεσμα να πληγεί η τουριστική οικονομία. Όλες οι ανακαινίσεις που πραγματοποιούνται στα ξενοδοχεία, για να κρατηθούν ανταγωνιστικά, στηρίζονται κατά βάση στις προ-κρατήσεις και τις προκαταβολές. Κατά συνέπεια έχουν μείνει όλοι «ξεκρέμαστοι». Δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και θα αναγκαστούν να ζητήσουν δάνεια για να ανταπεξέλθουν.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί ακόμη να πάρει μέτρα στήριξης, γιατί δεν έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.
Ένα μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων στην Ελλάδα είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Από τη στιγμή που μικραίνει ο κύκλος εργασιών, δεν μπορούν να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να μπορέσουν του χρόνου να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Όσο είναι κλειστές οι αγορές, μένουν άνεργοι.

Ό «Οι διακοπές για τον κεντρο-Ευρωπαίο είναι το πιο ιερό πράγμα. Αν τελειώσει το θέμα με τον κορονοϊό, με οποιονδήποτε τρόπο, και ανοίξουν οι αγορές, θα πάει διακοπές επειδή το έχει ανάγκη και θα το κάνει» λέει μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδάκης και συμπληρώνει ωστόσο «έχουμε μια συγκεκριμένη κατάσταση, ελπίζουμε, κάνουμε εικασίες, προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια, αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο».

Προς το παρόν συνεχίζουμε και μένουμε στο σπίτι για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη κρίση όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση στο ηχητικό που ακολουθεί:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.