“Κουβέντα να γίνεται” – Εκδήλωση για τη Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στις 29/3 στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη (συνέντευξη)

Με νέα εκδήλωση επιστρέφει ο Δήμος και η ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Ιεράπετρας υπό την τίτλο «Η δε γυνή….». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου, στις 20:30, στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη και είναι στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου (27/3), ενώ η βραδιά είναι αφιερωμένη στη γυναίκα.

Σήμερα φιλοξενήσαμε στο στούντιο του Planet την πρόεδρο της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α του Δήμου Ιεράπετρας, Μαρία Σακαδάκη, την πρόεδρο του συλλόγου φίλων θεάτρου Ιεράπετρας, Σοφία Κονταξάκη και τη πρόεδρο του πολιτιστικού λαογραφικού συλλόγου Ιεράπετρας «Κρητικός Χορός» Ουρανία Γαλανάκη, ενώ συνομιλήσαμε τηλεφωνικά και με τον σκηνοθέτη κ. Δημήτρη Γιαννίδη.

Η κ. Σακαδάκη αναφέρει μεταξύ άλλων, πως ο Δήμος θέλησε να τιμήσει τη γυναίκα, τη συμβολή της, αλλά και την μακροχρόνια διεκδίκηση των δικαιωμάτων της στη κοινωνία. Παρόλο που καλείται να ανταπεξέλθει σε πολλούς και δύσκολους ρόλους, να καταφέρνει να μένει πάντα δραστήρια.

Την βραδιά της εκδήλωσης ανοίγει ο πολιτιστικός λαογραφικός σύλλογος Ιεράπετρας «Κρητικός Χορός» σε επιμέλεια της Κατερίνας Βαγγέλα. Ο «Κρητικός Χορός» αποτίνει φόρο τιμής στη γυναίκα μέσω της λαογραφίας, της παράδοσης, τραγουδιών και χορών, όπως λέει η κ. Γαλανάκη. Θα παρακολουθήσαμε ένα απόσπασμα μιας παράστασης, που δεν είχε πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας. Το πρώτο μέρος αφορά στον κύκλο ζωής της γυναίκας, ενώ στο δεύτερο τιμούν τις εξέχουσες γυναίκες, από την μυθολογία μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
Η κ. Γαλανάκη μιλάει επίσης και για τις επερχόμενες παραστάσεις του συλλόγου.

Μετά τον σύλλογο «Κρητικός Χορός», ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Θ. Καλαντζάκης θα βραβεύσει τον Σύλλογο Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας για τη προσφορά και τη συμβολή του στο ερασιτεχνικό θέατρο του τόπου.

Ο Σύλλογος, όπως λέει η κ. Κονταξάκη, ανανεώνεται, συνεχίζει τη πορεία του, δυναμώνει και έχει πολλά να προσφέρει ακόμη. Η κ. Κονταξάκη αναφέρεται επίσης στη παγκόσμια ημέρα θεάτρου, μιλάει για το θέατρο και την επίδραση στον άνθρωπο, για επερχόμενες παραστάσεις του συλλόγου, ενώ αναφέρεται και στο νέο τμήμα θεατρικού αυτοσχεδιασμού, που θα κλείσει την εκδήλωση της Τετάρτης.

Πρόκειται για ένα νεοσύστατο τμήμα του συλλόγου, μια ομάδα ανθρώπων, που με συντονιστεί τον σκηνοθέτη Δημήτρη Γιαννίδη, κατάφερε να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη παράσταση σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτοσχεδιασμοί, μονόλογοι, διασκευές έργων διάσημων συγγραφέων του παγκόσμιου θεάτρου, στα πλαίσια θεατρικών παιχνιδιών. Οι διασκευές είναι της Μαρίας Νάσταρη, ενώ τα κείμενα του φινάλε της Νίκης Μύρου, μέλη της εν λόγω ομάδας.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η εκπομπή, καταφέραμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά και με τον Δημήτρη Γιαννίδη, ο οποίος δηλώνει υπερήφανος για τη δουλειά της νέας ομάδας και την άμεση ανταπόκριση των μελών, να ετοιμάσουν μια ολοκληρωμένη παράσταση σε τόσο σύντομο διάστημα.
Μιλάει για ένα ταξίδι που φτάνει στον πρώτο του προορισμό, ενώ θα ανοίξει πανιά και για άλλα λιμάνια στο μέλλον.

Παίζουν με τυχαία σειρά εμφάνισης:

Βάσω Κανακάρη
Βάιος Βαρμπομπίτης
Μαρία Νάσταρη
Μανώλης Μπαλοθιάρης
Μιχάλης Κατρίνης
Καλλιόπη Καλογηράτου
Νίκη Μύρου
Αντώνης Ζωγραφάκης
Γιώργος Χατζάκης
Μαρία Τροχοπούλου

Συντονιστής: Δημήτρης Γιαννίδης
Ηχοληψία/Φωτισμοί: Νίκος Νικολουδάκης
Διασκευές κειμένων: Μαρία Νάσταρη
Κείμενο φινάλε: Νίκη Μύρου
Χορογραφία φινάλε : Νατάσα Αρέθα
Υποβολείο: Έλενα Αιγινίτη

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησαν στη Μαρία Τροχοπούλου στο ηχητικό που ακολουθεί:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.