“Κουβέντα να γίνεται” – Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (συνέντευξη Μ. Παχιαδάκη)

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.
Όλα χρωματίζονται πορτοκαλί σε ένδειξη συμπαράστασης με την έννοια ενός ολόφωτου κόσμου για όλους. Δυστυχώς, όμως αυτή η επέτειος έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου οι γυναικοκτονίες και τα περιστατικά έμφυλης βίας συγκλονίζουν την κοινή γνώμη στη χώρα μας, ενώ παρακολουθούμε την επικαιρότητα με κομμένη την ανάσα.

Σήμερα μίλησε στον Planet η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου, κα. Μαίρη Παχιαδάκη.

«Πρόκειται για μια κοινωνική παθογένεια» λέει η κ. Παχιαδάκη και εξηγεί πως ιδιαίτερα στη Κρήτη, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.
Κάθε χρόνο που κάνουμε αυτή τη συζήτηση, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, τα δεδομένα αλλάζουν προς το χειρότερο.
Από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη, αμφισβητείται μέχρι και το κατακτημένο δικαίωμα στην έκτρωση, ενώ σε πολλές περιοχές του κόσμου παραμένει παράνομη.
Φαίνεται πως, ιδιαίτερα τα τελευταία 3 χρόνια, που βιώσαμε τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας, η βία έχει αυξηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις.
Δεν υπάρχει πλέον κανένα όριο, λέει η κ. Παχιαδάκη. Βλέπουμε περιστατικά βίας και στα σχολεία πλέον, αλλά και στο διαδίκτυο «Η Βία αλλάζει συνεχώς πρόσωπο» όπως λέει.
«Δεν είναι δυνατόν να ελέγξουμε τη κοινωνία, αφού η κοινωνία είμαστε εμείς οι ίδιοι» Αν δε δώσουμε το «καλό παράδειγμα» μέσα στη δική μας οικογένεια, τα πράγματα δεν πρόκειται να ανατραπούν, λέει η κ. Παχιαδάκη.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που ακόμη μένουν κλειστά τα στόματα, είναι ο φόβος για μη αποτελεσματική προστασία και υποστήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Το φαινόμενο της βίας, θεωρητικά πάντα υπήρχε, ενώ τώρα έρχεται περισσότερο στα φώτα της δημοσιότητας. Όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να αντισταθούν, φοβούμενες για τη ζωή τους ή τη ζωή των παιδιών τους.

Η κ. Παχιαδάκη αποκαλύπτει πως το 2021 διπλασιάστηκαν τα περιστατικά (συγκεκριμένα αναφέρει 237 περιπτώσεις), ενώ μεταφράζοντας τα, όπως λέει, σε ώρες συμβουλευτικής (ψυχολογικής υποστήριξης) και μέχρι να σταθούν αυτοί οι άνθρωποι στα πόδια τους, χρειάστηκαν συνολικά 4.000 ώρες ψυχολογικής υποστήριξης!
Το 2022 (μέχρι σήμερα) 256 άτομα έχουν ζητήσει βοήθεια και δέχτηκαν 3.000 ώρες ψυχολογική υποστήριξη.
Οι άνθρωποι που ζήτησαν τη βοήθεια του συνδέσμου ήταν γυναίκες, παιδιά, αλλά και οι ίδιοι οι θύτες!

Τέλος επισημάναμε για ακόμη μια φορά, πως είμαστε όλοι υπεύθυνοι και πρέπει να δράσουμε καλώντας την αστυνομία, σε περίπτωση που αντιληφθούμε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Η κ. Παχιαδάκη εξηγεί, πως πλέον υπάρχει γραφείο ανηλίκων και ενδοοικογενειακής βίας στην αστυνομία. Οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται, ώστε να γνωρίζουν πως πρέπει να συμπεριφέρονται σε αυτές τις δύσκολες και επείγουσες περιπτώσεις.

«Στη βία η σιωπή δεν είναι χρυσός» είναι το μήνυμα και η κ. Παχιαδάκη προτρέπει τις οικογένειες να καλούν για βοήθεια σε 24ωρη βάση στα τηλέφωνα: 801 11 16000, 2810 242121, 6974 301011

Συνδέσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου https://kakopoiisi.org/

O Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ν. Ηρακλείου είναι ένας φορέας που ανήκει στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με αριθμό Μητρώου 13117 ΣΥΠ. Σύμφωνα με απόφαση του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που δημοσιεύτηκε στο 1453/τ.Β/21-10-05 ΦΕΚ, είναι πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας.
Σήμερα υλοποιεί σειρά δράσεων τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ: https://linktr.ee/Sindesmos

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε στη Μαρία Τροχοπούλου στο ηχητικό που ακολουθεί:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.