Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020, στις 7 το απόγευμα οι αρχαιολόγοι Βέρα Κλώντζα-Γιάκλοβα και Μανώλης Κλώντζας παρουσίασαν το βιβλίο τους «Αρχαιολογία, το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα δεν θα βγει από τη γη» στην Επισκοπή Ιεράπετρας, στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου. Τη διοργάνωση ανέλαβε η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας.
Πρόκειται για ένα βιβλίο εγχειρίδιο, όπως λένε οι ίδιοι, που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πολλά πράγματα που αγνοούσαμε μέχρι σήμερα. Δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα του παρελθόντος, δίνει τις λύσεις για το μέλλον μας.
Τους καλέσαμε στο στούντιο του Planet, διότι βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Κρήτη για την παρουσίαση του βιβλίου τους. Ζουν και εργάζονται στη Τσεχία.
Η συζήτηση μας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και μάλλον ανακουφιστική, αν σκεφτούμε πόσες κρίσεις έχει περάσει η ανθρωπότητα και η φύση, οι άνθρωποι έβρισκαν πάντα τη λύση μέσα από πρωτοβουλίες, αλλαγές, καινοτομίες.
Η Επιστήμη της αρχαιολογίας και κυρίως ο όρος, έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες, όπως λένε και οι δύο. Η αρχαιολογία αποτελείται από πολλές σύγχρονες τεχνολογίες και επιστήμες, δεν είναι μόνο αυτό που πιάνουμε και βλέπουμε, όπως αναφέρουν. Κρύβεται ένα ιστορικό παρελθόν από πίσω. Όλα τα κρίσιμα ερωτήματα παλαιότερων εποχών αλλά και του σήμερα βρίσκουν απαντήσεις.
Κάθε βήμα των δύο αυτών επιστημόνων δεν γίνεται τυχαία, όπως και τίποτε τυχαίο δεν υπάρχει στην ιστορία, αυτό ακριβώς μελετούν στην αρχαιολογία.
Ακόμη και οι τοποθεσίες που παρουσίασαν το βιβλίο τους στη Κρήτη ήταν μελετημένες, και στόχευαν σε κοινό που ενδιαφέρεται για τη διάσωση του τόπου.
Το να σκέφτεται κανείς «έξω από κουτιά» όπως λένε, είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για την ανακάλυψη της αλήθειας, των πραγματικών γεγονότων. Δεν είναι μόνο η αφήγηση του λαμπρού ιστορικού παρελθόντος.
Είναι πολύ σημαντικό, οι μελέτες για την εξέλιξη της κοινωνίας να βασίζονται στην επιστήμη.
Οι μελέτες δείχνουν, πως οι άνθρωποι που επιβιώνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, που μένουν σταθεροί στον χρόνο, είναι αυτοί που ζουν στην ύπαιθρο, που ασχολούνται με τη γη, με τον τόπο τους.
Η εποχή που ζούμε έχει κρίσεις σε πολλά επίπεδα. Αναφερθήκαμε στην παρούσα πανδημία, την συμπεριφορά των κυβερνήσεων απέναντι στους πολίτες, την οικονομική κρίση, τα ψυχολογικά προβλήματα των ανθρώπων «αυτό που θέλουμε να δείξουμε, είναι ότι δεν είναι όλα μαύρα. Θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει φως μέσα στο χάος που ζούμε» λέει ο κ. Κλώντζας και συμπληρώνει η κ. Κλώντζα «εμείς το βιβλίο μας το θεωρούμε εγχειρίδιο, για τα επόμενα βήματα των ανθρώπων της γης, των ανθρώπων της παραγωγικής κοινωνίας».
«Η αρχαιολογία σήμερα είναι ανθρωπολογία ή κοσμολογία. Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα σύνθετα ή και απλά ερωτήματα αρχαίων, προϊστορικών εποχών, δεν φτάνουν οι αισθήσεις μας, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα σύνολο επιστημονικών κλάδων» λένε μεταξύ άλλων και συμπληρώνουν «πρέπει να δούμε όλα τα προβλήματα στην ολότητα τους, σφαιρικά, για να τα αντιμετωπίσουμε σωστά. Η λύση είναι μια και λειτουργεί πάντα, μια οργανωτική δημοκρατική ενότητα των ανθρώπων της παραγωγής. Άνθρωποι που με την ιδρώτα τους, την πνευματική ή χειρωνακτική τους εργασία δημιουργούν αξίες».
Βέρα Κλώντζα-Γιάκλοβα βιογραφικό
Προμηθευτείτε το βιβλίο από την ιστοσελίδα:
https://ekdoseis-atexnos.gr/
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση στο ηχητικό που ακολουθεί: