Κινητοποιήσεις προ των πυλών για τους εργάτες γης

Αφενός η δραματική έλλειψη εργατών γης, αφετέρου η παρατεταμένη καλοκαιρία, έχουν πάει πίσω την παραγωγή και οι αγρότες στην Ιεράπετρα είναι στα “κάγκελα”!

Στενάζει η ύπαιθρος της Κρήτης από τη δραματική έλλειψη εργατών γης που έχει “εκτοξεύσει” στα ύψη τα μεροκάματα και το κόστος παραγωγής ενώ οι παρενέργειες είναι έντονες και η υπομονή των παραγωγών έχει αρχίσει κι εξαντλείται. Συχνά, καταγράφονται μέχρι και καυγάδες ανάμεσα σε παραγωγούς, με φόντο τη διεκδίκηση ενός εργάτη, ενώ στην Ιεράπετρα το κλίμα μυρίζει “μπαρούτι” και οι αγρότες εκτιμούν ότι οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος…

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Cretalive ο ΓΓ του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης, την περασμένη Δευτέρα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση όπου όλα τα “καυτά” ζητήματα του αγροτικού κόσμου θα έπεφταν στο τραπέζι.

Δεν υπήρξε όμως, η απαιτούμενη απαρτία κι έτσι η Συνέλευση μετατέθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, με την ελπίδα ο κόσμος να δώσει το “παρών”.

Όπως ανέφερε ο κ. Βιαννιτάκης, είναι τέτοια η γραφειοκρατία ώστε, ενώ για την περίπτωση των αλλοδαπών εργατών από το Μπαγκλαντές η σχετική έγκριση ήρθε πριν από περίπου 11 μήνες, μόλις πριν από μερικές ημέρες ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή της, με αποτέλεσμα να απαιτείται ένα ακόμη τρίμηνο για να μπορέσει ένας παραγωγός να προσλάβει εργάτες στα χωράφια του!

“Όταν μιλάμε για τέτοιους χρόνους, γίνεται κατανοητό ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για επίλυση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος”, σημείωσε ο κ. Βιαννιτάκης.

Εξηγώντας πώς φτάσαμε εδώ, ο ΓΓ του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας τόνισε πως στην υπόθεση, εκτός από το Υπουργείο Εξωτερικών, εμπλέκονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και οι πρεσβείες των εμπλεκόμενων χωρών.

Σε ό,τι αφορά στην πολυσυζητημένη συμφωνία για τους εργάτες γης από την Αίγυπτο, ο ίδιος επισήμανε ότι οι 5.000 εργαζόμενοι είναι “σταγόνα στον ωκεανό”! “Πώς γίνεται να μιλάμε για ουσιαστική βοήθεια όταν γίνεται λόγος για 5000 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα;” αναρωτήθηκε.

Να σημειωθεί ότι το θέμα των κινητοποιήσεων για τους Ιεραπετρίτες αγρότες είναι στο τραπέζι γι’ αυτό και οι αγροτοσυνδικαλιστές ζητούν αυξημένη συμμετοχή στην επικείμενη Γενική Συνέλευση.

Επί της ουσίας, αφενός η παρατεταμένη καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες, αφετέρου η έλλειψη εργατικών χεριών έχουν δημιουργήσει έναν … επικίνδυνο συνδυασμό για τη δεύτερη φάση των καλλιεργειών στην περιοχή της Ιεράπετρας ενόψει του Πάσχα και όπως ανέφερε ο κ. Βιαννιτάκης “Εάν δεν χειμωνιάσει, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα!”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.