“Κουβέντα να γίνεται” – Ο “Καπετάν Μιχάλης” του Δημήτρη Μαραμή στη Κρήτη (συνέντευξη)

Με νέα, πολύ ιδιαίτερη καλλιτεχνική πρόταση, που έχει μαγέψει το κοινό της Κρήτς, επιστρέφει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής. Πρόκειται για μια λαϊκή όπερα, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης» (Ελευτερία ή Θάνατος).
Τους στίχους χορικών υπογράφει ο Σωτήρης Τριβιζάς και τη σκηνοθεσία η Έφη Θεοδώρου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.
Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ.

Το ταξίδι της παράστασης ξεκίνησε από τα Χανιά, όπου στη Δυτική Τάφρο περισσότεροι από 2.500 θεατές είχαν την ευκαιρία την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Αυγούστου να απολαύσουν την σύγχρονη, λαϊκή όπερα και στις 30 Αυγούστου γέμισε το Θέατρο «Ερωφίλη» στο Ρέθυμνο.

Με αφορμή τις επερχόμενες παραστάσεις στο Ηράκλειο και στον Άγιο Νικόλαο, συνομιλήσαμε σήμερα με τον Δημήτρη Μαραμή, μέσα από τη συχνότητα του Planet.

«Πρόκειται για μια σύγχρονη, λαϊκή όπερα….το μεγαλύτερο μέρος του έργου είναι τραγουδημένος, μελοποιημένος ο αυτούσιος λόγος του Καζαντζάκη, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά….Αυτό ήταν μια πολύ μεγάλη πρόκληση, και γι’ αυτό και στα δύο χρόνια που εργάζομαι πάνω στο έργο, ο ένας χρόνος ήταν κυρίως πάνω στο κείμενο…» λέει μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Μαραμής.

Δεν ακούγεται μόνο μελοποιημένος ο πεζός λόγος του Καζαντζάκη, αλλά και στίχοι του ποιητή Σωτήρη Τριβιζά. Υπάρχει μια συνεχή ροή μουσικής, και ο Μαραμής χρησιμοποιεί κλίμακες από την ανατολή, λαϊκούς δρόμους, αλλά και στοιχεία του ρεμπέτικου.
Επίσης, υπάρχει μια μίξη οπερατικών, έντεχνων και λαϊκών φωνών, κάτι που γίνεται επίσης για πρώτη φορά.

Ο Δημήτρης Μαραμής, θεωρεί τη Κρήτη ως πνευματική σου πατρίδα. Τον γοητεύει το πάθος των Κριτών, σε όλα τα επίπεδα και αντλεί έμπνευση από το νησί. Τον «Καπετάν Μιχάλη» τον δούλεψε και τον δημιούργησε ζώντας στη Κρήτη.
«Σίγουρα προσπαθώ να αναδείξω το ερωτικό στοιχείο, όλες τις πτυχές της απελευθέρωσης ενός ανθρώπου, από τις ενοχοποιήσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε….Δεν μπορείς να πηγαίνεις με σιγουράδα να κάνεις μεγάλα πράγματα. Εμείς οι κουζουλοί, θα κάνουμε αθάνατοι τη Κρήτη. Θέλει κουζουλάδα….το ότι τόλμησα να κάνω εγώ Καπετάν Μιχάλη, και να τον φέρω στη Κρήτη, έχει αρκετή δόση κουζουλάδας».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ακούσαμε κατά σειρά, τα ακόλουθα αποσπάσματα από το έργο «Καπετάν Μιχάλης»:

1. «Νοτιάς», Σύνθεση: Δημήτρης Μαραμής, Στίχοι: Σωτήρης Τριβιζάς
Ερμηνεία: Αγγελική Τουμπανάκη

2. «Έρμη, Παντέρμη Κρήτη», Σύνθεση: Δημήτρης Μαραμής, Στίχοι: Σωτήρης Τριβιζάς, Ερμηνεία: Τάσος Αποστόλου

3. «Καπετάν Μιχάλης», Σύνθεση: Δημήτρης Μαραμής, Στίχοι: Σωτήρης Τριβιζάς, Ερμηνεία: Αγγελική Τουμπανάκη

Μαρία Τροχοπούλου

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί:


Δελτίο Τύπου

Μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης

Δημήτρης Μαραμής

Καπετάν Μιχάλης
(Ελευτερία ή Θάνατος)

Λαϊκή όπερα βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη

Στίχοι χορικών Σωτήρης Τριβιζάς
Σκηνοθεσία Έφη Θεοδώρου

Συμμετέχει
Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ
Διεύθυνση ορχήστρας Μίλτος Λογιάδης

Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Η πρωτότυπη σύγχρονη λαϊκή όπερα «Καπετάν Μιχάλης» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, βασισμένη στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, αποτελεί την κορυφαία εκπροσώπηση της Κρήτης και την κεντρική παραγωγή της Περιφέρειας, για τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Το λιμπρέτο, το οποίο υπογράφει ο συνθέτης, στηρίζεται στο πρωτότυπο κείμενο του συγγραφέα, ενώ οι στίχοι των χορικών ανήκουν στον ποιητή Σωτήρη Τριβιζά. Τη σκηνοθεσία της λαϊκής όπερας υπογράφει η Έφη Θεοδώρου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Μίλτου Λογιάδη.

Η Κρήτη συνδέεται άρρηκτα με τους αγώνες για την ελευθερία και τις επαναστάσεις κατά του τουρκικού ζυγού. Η έννοια της ελευθερίας και το νόημα της επανάστασης δεν απαντώνται σε άλλο λογοτεχνικό έργο τέτοιου επιπέδου σε ολόκληρη την ελληνική γραμματεία.

Στη σύγχρονη λαϊκή όπερα «Καπετάν Μιχάλης», ο συνθέτης ταυτίζεται με το όραμα της Κρήτης, που είναι ο αγώνας του ανθρώπου για την ελευθερία.
Με αυτό το πρωτότυπο, οικουμενικό έργο που συνθέτει ο Δημήτρης Μαραμής στη φόρμα του μουσικού θεάτρου, επιδεικνύοντας βαθιά γνώση και σεβασμό στην κρητική γραμματεία, ιστορία και παράδοση, με την οποία καταπιάνεται χρόνια τώρα, έρχεται ν’ αναδείξει σημαντικές πτυχές του επικού μυθιστορήματος του Καζαντζάκη: το αιώνιο πάθος των Κρητικών για την ελευθερία, την αγωνία και το μαρτύριο του απαγορευμένου έρωτα, το πάλεμα της ψυχής του ανθρώπου για το δίκαιο, για την τιμή, για τους προγόνους, για την επανάσταση, για τη ζωή και τον θάνατο.

Το έργο παρουσιάζεται από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου. Αποτελεί ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης και παρουσιάζεται από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης σε συμπαραγωγή με την Artway-Τεχνότροπον ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Συντελεστές

Σύνθεση, Λιμπρέτο Δημήτρης Μαραμής
Στίχοι Σωτήρης Τριβιζάς

Σκηνοθεσία Έφη Θεοδώρου
Διεύθυνση ορχήστρας Μίλτος Λογιάδης

Σκηνικά Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια Άση Δημητρολοπούλου
Κίνηση Ζωή Χατζηαντωνίου
Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός μαέστρου/Μουσική διδασκαλία Μάτα Κατσούλη
Βοηθός σκηνοθέτη Γιώργος Παπαδάκης
Μουσική συνοδεία Βικτωρία Κιαζίμη

Ερμηνεύουν
Καπετάν Μιχάλης Τάσος Αποστόλου
Καπετάν Πολυξίγκης Χάρης Ανδριανός
Νουρήμπεης/Κοσμάς Θοδωρής Βουτσικάκης

Εμινέ Fide Koksal
Ρηνιώ/Θοδωρής Χριστίνα Μαξούρη
Κατερίνα/Μαρία Αγγελική Τουμπανάκη

Μανούσακας/Γερο-Σήφακας Βασίλης Δημακόπουλος
Μπερτόδουλος/Γιάνναρος Νίκος Ζιάζιαρης
Εφεντίνα Καβαλίνα/Μουσταφά-Μπαμπάς/Καπετάν-Τριαλώνης Ιωάννης Κοντέλλης
Βεντούζος/Γερο-Δάσκαλος Χρήστος Ραμμόπουλος
Φουρόγατος/Σουλειμάνης/Γερο- Καμπανάρος Μαρίνος Ταρνανάς

Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ.

Σολίστ
Στέλιος Πετράκης | λύρα

Πρόγραμμα παραστάσεων:

Χανιά, 26, 27 Αυγούστου – Δυτική Τάφρος
Ρέθυμνο, 30 Αυγούστου – Θέατρο «Ερωφίλη»
Ηράκλειο, 3 Σεπτεμβρίου – Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»
Άγιος Νικόλαος – Ελούντα, 7 Σεπτεμβρίου – Αλυκές/Μύλοι

Για τις παραστάσεις της Κρήτης: Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου
(Δημήτρη Μαραμή Καπετάν Μιχάλης (Ελευτερία ή Θάνατος) | Εισιτήρια online! | Viva.gr)

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 10 Οκτωβρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.