Καλή η ανθοφορία – Αισιοδοξία για καλή ελαιοπαραγωγή στο ν. Λασιθίου

Μια πολύ καλή ελαιοκομική περίοδο προοιωνίζει η εξαιρετική ανθοφορία των ελαιοδέντρων στο Λασίθι. Αν βοηθήσουν οι κλιματολογικές συνθήκες και εκτελεστεί εγκαίρως και σωστά το πρόγραμμα δακοκτονίας και γίνουν οι σωστές καλλιεργητικές φροντίδες από πλευράς των καλλιεργητών, εκτιμάται ότι θα έχουμε μια πολύ καλή σοδειά ελαιολάδου.

Νωρίτερα, παρά ποτέ, τα τελευταία χρόνια, προσλήφθηκαν φέτος στο Λασίθι οι τομεάρχες του προγράμματος δακοκτονίας που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης.

Οι 12 τομεάρχες συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Αντιπεριφέρειας, υπέγραψαν τις συμβάσεις εργασίας τους διάρκειας μέχρι τέλος Νοεμβρίου και ενημερώθηκαν διεξοδικά από τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Λασιθίου.

Καλοί οιωνοί

Η συντονίστρια του προγράμματος δακοκτονίας στο νομό μας, γεωπόνος Αγγελική Καραταράκη είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι συνήθως οι διαδικασίες έγκρισης και πρόσληψής τους ολοκληρωνόταν εν μέσω της καλλιεργητικής περιόδου – Ιούλιο, ορισμένες φορές και Αύγουστο! Είναι όπως είπε μια σημαντική εξέλιξη αφού οι τομεάρχες θα είναι παρόντες για να παρακολουθήσουν όλες τις εργασίες, με το ξεκίνημα υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας.

Τρεις από τους τομεάρχες θα κατανεμηθούν στην περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου, άλλοι τρεις στον Δήμο Ιεράπετρας και τέσσερις στην περιοχή του Δήμου Σητείας.

Η γεωπόνος είπε επίσης ότι υπάρχουν οι εργολάβοι που θα εκτελέσουν τους ψεκασμούς αφού φέτος είναι η τελευταία χρονιά της τριετούς σύμβασης που είχαν υπογράψει με την Περιφέρεια οι συγκεκριμένοι.

Ο διαγωνισμός για τους εργολάβους παγιδοθεσίας είναι σε εξέλιξη και καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για να ολοκληρωθεί εγκαίρως ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τοποθέτηση δακοπαγίδων από 1η Ιουνίου. Υπάρχουν στις αποθήκες φάρμακα που επαρκούν για τρεις ψεκασμούς ενώ σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός που έχει προκηρύξει η Περιφέρεια Κρήτης για προμήθεια νέων φαρμάκων.

Πρόβλημα, τα ακριβά καύσιμα    

Ωστόσο, η τεράστια αύξηση του κόστους των καυσίμων σε σχέση με τις τιμές τους κατά τη διάρκεια του περυσινού προγράμματος, προκαλεί πρόβλημα στους εργολάβους που θα εκτελέσουν τους ψεκασμούς αφού σε όλες τις εργασίες τα συνεργεία χρησιμοποιούν οχήματα και τρακτέρ. Ουσιαστικά οι αυξήσεις στα καύσιμα «τινάζουν» στον αέρα τους προϋπολογισμούς που είχαν κάνει και τις οικονομικές προσφορές που είχαν δώσει οι εργολάβοι πριν δυο χρόνια συμμετέχοντας στο διαγωνισμό. Κατανοώντας το πρόβλημα, η Περιφέρεια αναζητά πρόσθετες πιστώσεις προκειμένου να καταστεί εφικτή η υπογραφή συμπληρωματικών συμβάσεων με τους εργολάβους των ψεκασμών.

Έκρηξη ανθοφορίας

Εξαιρετικά καλή χαρακτήρισε η κ. Καραταράκη την εξέλιξη της ανθοφορίας των ελιών. Σημασία έχει να γίνει καλή γονιμοποίηση ώστε η καρπόδεση να είναι ομαλή και να έχουμε καλή σοδειά. Στα παραλιακά τμήματα οι ελιές έχουν δέσει κιόλας και η διαδικασία εξελίσσεται με αργότερο ρυθμό όσο προχωρούμε προς τα ηπειρωτικά και σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Υπάρχουν περιοχές που αν και έχει εμφανιστεί ανθοταξία, τα άνθη δεν έχουν ανοίξει ακόμη για να γονιμοποιηθούν.

Η φετινή χρονιά είναι πολύ όψιμη σε ό,τι αφορά τις ελιές, είπε η γεωπόνος, εκφράζοντας την ευχή να βοηθήσουν οι μετεωρολογικές συνθήκες ώστε να κυλήσουν ομαλά όλα τα στάδια και οι φάσεις της καλλιεργητικής περιόδου, για να αποκομίσουν οι καλλιεργητές μια μεγάλη εσοδεία, όπως διαφαίνεται μέχρι στιγμής…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.