Θετικά μηνύματα για την ωρίμανση του τμήματος Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος

Θετικά είναι τα μηνύματα για την πορεία ωρίμανσης του τμήματος του ΒΟΑΚ Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος σε σχέση με τα θέματα του κτηματολογίου και την προετοιμασία του έργου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η τελική ημερομηνία δημοσίευσης της απαλλοτρίωσης ήταν στις 24 Ιουνίου στοιχείο που θεωρείται θετικό και για τους δικαιούχους διότι υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος και εκτιμάται πως μπορούν να λυθούν ουσιαστικά προβλήματα και να προχωρήσει το έργο. Έξαλλου, όπως τόνιζαν έγκυροι νομικοί κύκλοι, στις περιπτώσεις όπου χρονοτριβούν στα δικαστήρια υποθέσεις, το πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλοτριώνονται γίνεται μεγαλύτερο. Αυτό που μένει να δούμε είναι τα κτηματολογικά δεδομένα που θα παρουσιαστούν τότε και θα φανεί πως θα πρέπει να γίνουν τυχόν παρεμβάσεις. Το γεγονός ότι κερδήθηκε ένας μήνας αφού υπήρξε έγγραφο που κατατέθηκε μέσα στα χρονικά περιθώρια του νόμου και το οποίο έχει επικαλεστεί το Υπουργείο Υποδομών, γεννά ελπίδες για μια θετική εξέλιξη και προσμονή, ειδικά για ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλοτριώνονται, πως θα αποφευχθούν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις με μια ανάκληση της απαλλοτρίωσης.

Πάντως και από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών και σε τοπικό επίπεδο γνωρίζουν πως το κτηματολόγιο προχωρεί κανονικά και όπως διαβεβαιώνει ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης, έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης και το κτηματολόγιο αλλά και το έργο του συγκεκριμένου τμήματος.

«Το αποτέλεσμα στο τμήμα του Αγίου Νικολάου έχει κατακυρωθεί, αναμένεται κάτι αντίστοιχο και στο τμήμα από τη Χερσόνησο στη Νεάπολη. Αναμένεται να κριθεί και το κτηματολόγιο στο Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος που βρίσκεται στη διαδικασία αυτή και πιστεύω πως αυτά τα δύο τμήματα προχωρούν, όπως όλα δείχνουν σε επίπεδο εξελίξεων», εξηγεί ο κ. Αγαπάκης.

Να σημειωθεί πως το επόμενο διάστημα θα πρέπει να εξεταστούν και τα σενάρια που θα εξελιχθούν για τις πρόσθετες παρεμβάσεις και να λυθούν ζητήματα που αφορούν την κυκλοφορία των οχημάτων κατά την περίοδο εκτέλεσης του έργου στο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος. Ο σχεδιασμός για την χρήση του παλιού εθνικού δρόμου (σημερινού επαρχιακού δρόμου Αγίου Νικολάου – Νεάπολης) υπάρχει και πρόκειται να ακολουθηθεί ως λύση κυκλοφοριακή κατά την περίοδο εκτέλεσης του έργου. Το προφανές ερωτηματικό είναι πως θα καλύψει ο συγκεκριμένος δρόμος κυκλοφοριακές ανάγκες για μεγάλα οχήματα, δεδομένου ότι πρόκειται για το τμήμα που αποτελεί την είσοδο του νομού Λασιθίου. Αυτό συνεπάγεται την μεταφορά κηπευτικών με μεγάλες νταλίκες, την μεταφορά καύσιμων και την τροφοδοσία κάθε μορφής με μεγάλα φορτηγά καθώς και την κίνηση οχημάτων για τον τουρισμό, ειδικά στις περιόδους αιχμής. Μια τέτοια προοπτική απαιτεί μεγάλες παρεμβάσεις στο παλιό επαρχιακό δίκτυο και βελτίωση του δρόμου για τα οχήματα, εφόσον κι αυτές είναι εφικτό να καταστήσουν βατό το δρόμο. Τόσο το θέμα αυτό όσο και η διαμόρφωση του συνόλου των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων αναμένεται να παρουσιαστεί στο μέλλον, αφού είναι λογικό να εκπονηθεί ειδικός σχεδιασμός για το συγκεκριμένο θέμα που αποκτά μεγάλη βαρύτητα για να μπορεί να λειτουργήσει η κίνηση του τουρισμού, του πρωτογενή τομέα και της καθημερινότητας πολιτών και επισκεπτών στο νομό, παράλληλα με την εκτέλεση του έργου, ειδικά στο τελευταίο κομμάτι, του νέου κόμβου στον Άγιο Νικόλαο.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα του ΒΟΑΚ, είναι γνωστή η συζήτηση η οποία έχει ανοίξει το τελευταίο χρονικό διάστημα με τα τμήματα του δρόμου από τα Χανιά έως το Ρέθυμνο καθώς και των παρακάμψεων των τριών πόλεων (Χανίων – Ηρακλείου – Ρεθύμνου) που είναι σημαντικά έργα, όπως και το σύνολο του ΒΟΑΚ αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαδικασίες.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.