Η Κρητική χαρουπιά θα δώσει πολλές λύσεις στο μέλλον

Μπορεί η κρητική χαρουπιά, που απαξιώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, να αποτελέσει και πάλι πηγή ζωής και εισοδήματος για τους Κρητικούς;

Το πιθανότερο είναι πως ναι, αν τα στοιχεία που θα προκύψουν από σχετική μελέτη και επιστημονική έρευνα δείξουν πως η χαρουπιά έχει όχι μόνο αυτές τις σημαντικές δυνατότητες να προσφέρει στους Κρητικούς, αλλά μπορεί να αποτελέσει και αντίδοτο στην ξηρασία που αναμένεται στην ξηροθερμική Κρήτη τις επόμενες δεκαετίες.

Όπως αναφέρεται στην ΑΝΑΤΟΛΗ τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας έρευνας που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης και θα υλοποιηθεί με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Κρίτωνα Καλαντίδη και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ), με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γεώργιο Φραγκιαδάκη.

«Η χαρουπιά είναι ένα φυτικό προϊόν που μπορεί να μας δώσει πολλές λύσεις στο μέλλον και το χαρούπι είναι ένα παραδοσιακό διατροφικό προϊόν», τονίζει ο κ. Φραγκιαδάκης, εξηγώντας πως οι προοπτικές χρήσης των δύο επιλογών αυτών παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. «Η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί έρευνα και στο φυτικό υλικό της χαρουπιάς για να υπάρχει προοπτική γι’ αυτό το δέντρο και στα προϊόντα της χαρουπιάς, είτε είναι άμεσα διατροφικά, είτε είναι φαρμακευτικά, βιομηχανικά ή όποια άλλα. Πρόκειται δηλαδή για έρευνα και εφαρμογή που στοχεύει στην στήριξη της οικονομίας της Κρήτης, αλλά και στην ανάδειξη της ποικιλότητας διατροφικών πόρων και στην αξιοποίηση του φυτού στην τοπική οικονομία», σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου.

Κρητικό χαρούπι

Το έργο αφορά μια προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του ερευνητικού έργου «Δράσεις για την βέλτιστη αξιοποίηση του δυναμικού της Χαρουπιάς στην Περιφέρεια Κρήτης» και είναι μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ). Βασικός στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της αλυσίδας αξίας στον τομέα της Βιώσιμης Αγροδιατροφής και στον τομέα της Υγείας- Ευεξίας. Ειδικότερος στόχος είναι η ανάδειξη των ιδιοτήτων της χαρουπιάς με την ανάπτυξη έρευνας για το χαρούπι και τα προϊόντα του.

Ειδικότερα, θα υλοποιηθούν κυρίως σημαντικές δράσεις για τα γονίδια της χαρουπιάς όπως συλλογή επιλεγμένων δειγμάτων φυτικού υλικού χαρουπόδεντρων. Πολλαπλασιασμός και εγκατάσταση του επιλεγμένου φυτικού υλικού. «Πρόκειται για μια σημαντική σύμβαση που αναθέτει η Περιφέρεια Κρήτης και είναι για πρώτη φορά που γίνεται μια μελέτη της χαρουπιάς, χάρη στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα από τον καθηγητή μας Κρίτωνα Καλαντίδη, που θα δείξει τα διαφορετικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που έχει το κρητικό χαρούπι από τα άλλα στην υπόλοιπη Μεσόγειο, που το αναδεικνύουν ως ξεχωριστό, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα και οι πρώτες ενδείξεις», επισημαίνει ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Έρευνας και Ανάπτυξης Μιχαήλ Παυλίδης. Παράλληλα εξηγεί τη σημασία που έχει ο γενετικός Χαρακτηρισμός και η Φυτοχημική ανάλυση (Τράπεζα γενετικού υλικού) που περιλαμβάνεται στα πλαίσια του έργου και θα είναι αντικείμενο ενασχόλησης για το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Τέλος, θα υπάρχει ανάλυση για την διατροφική αξιοποίηση του χαρουπιού.

«Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να καταγράψουμε την καλλιέργεια στις μέρες μας, αλλά και τις δυνατότητες να δημιουργηθούν χαρουπώνες που θα μπορούν ενδεχομένως να προστατεύσουν από την ερημοποίηση. Φανταστείτε χαρουπώνες, τοποθετημένους στρατηγικά στην Κρήτη που να προστατεύουν το χώμα, τη γη. Είναι πολύπτυχες οι δράσεις και πιστεύουμε πως θα έχουνε ενδιαφέρον», σημειώνει ο κ. Φραγκιαδάκης.

Το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Κρήτης και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο ποσό των 120.000,00 €.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.