Η κολχικίνη στη μάχη κατά του κορωνοϊού – Ο Κ. Καλδής Πρόεδρος ΦΣ Λασιθίου στον Planet 90,6

Κωνσταντίνος Καδής: Η κολχικίνη δίνη αισιοδοξία μέχρι την οριστική θεραπεία στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έδωσε το πράσινο φως για την χορήγηση της κολχικίνης σε ασθενείς covid 19 στην Ελλάδα, που είναι μια σημαντική εξέλιξη για την αντιμετώπιση του πανδημικού ιού με αποτροπή της νοσηλείας και των επιπλοκών που αυτός προκαλεί, χωρίς όμως να αποτελεί και την οριστική λύση του προβλήματος.

Τι είδους φάρμακο είναι η κολχικίνη; Ποια είναι η δράση της; Ποιους ασθενείς αφορά – Πότε θα χορηγείται;

Ο πρόεδρος του ΦΣ Λασιθίου συμφωνεί απόλυτα με την αυστηρή ιατρική παρακολούθηση και τη χορήγησή του μόνο με συνταγή. Δεν παραλείπει όμως να τονίσει ότι πρόκειται για ένα φάρμακο, όπως και τα μονοκλωνικά αντισώματα που δίνονται κι αυτά στα πρώτα στάδια της νόσου για να αποτρέψουν τις επιπλοκές. Η κολχικίνη, θα μπορέσει να βοηθήσει τον περιορισμό των ασθενών με κορονοϊό που έχουν διαγνωστεί με μοριακό τεστ, και οι οποίοι θα χρειαστούν νοσηλεία λόγω της νόσου τους.

Πρόκειται για όλους τους ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα. Επίσης για ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.

Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.

Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράποντας γιατρός και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.

Εντωμεταξύ, να τονιστεί ότι είναι φάρμακο με πολλές παρενέργειες, που μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.