Η επόμενη ημέρα στον ελληνικό Τουρισμό; Συνέντευξη του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων (Ηχητικό)

Τι θα γίνει την επόμενη ημέρα στον ελληνικό Τουρισμό; Συνέντευξη του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργου Βαρδάκη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Planet 90,6

Το σχέδιο επιβίωσης για τον Τουρισμό της Κρήτης

Τι συζητήθηκε σε ευρεία τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των επαγγελματιών του νησιού

Μεγάλη σύσκεψη των εκπροσώπων όλων των φορέων και επαγγελματιών του Τουρισμού της Κρήτης, ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης και της ανάγκης λήψης μέτρων πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, με τηλεδιάσκεψη, με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και την εκπόνηση σχεδίου επιβίωσης για τον Τουρισμό του νησιού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι 6 πρόεδροι των ξενοδοχειακών ενώσεων του νησιού, ήτοι Νίκος Χαλκιαδάκης, Ηρακλείου, Μανώλης Γιαννούλης, Χανίων, Μανώλης Τσακαλάκης, Ρεθύμνου, Μανώλης Βαρκαράκης, Αγίου Νικολάου, Γιώργος Βαρδάκης, Ιεράπετρας και Γιάννης Κακουράκης, Σητείας, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Μανώλης Μανούσος, οι ξενοδόχοι Παντελής Σαπουνάκης, Ανδρέας Μεταξάς, Κώστας Αρχοντάκης (όμιλος Καράτζη), Γιώργος Καλουτσάκης, Βασίλης Μηναδάκης (Grecotel), Δημήτρης Τζιράκης και οι τουριστικοί πράκτορες Μιχάλης Βλατάκης (πρόεδρος πρακτόρων, Kosmos Travel), Γιώργος Δήμας (TUI), Δημήτρης Χαριτίδης (TEZ TOR), Θεόδωρος Μυλωνάκης (MTS), Γιάννης Παπαδάκης (DTS), Δημήτρης Διβόλης (Start Travel), Κάρολος Ατσαλάκης (Rhodos Tours), Κουρκούνης Κώστας (Kourkounis Travel), Μπαντουβάς Κωστής (Cretan Holidays), Παπακαλιάτης Λευτέρης (Hellenic Zeus), Γιάννης Δημητριάδης (AVRA Tours), ο πρόεδρος των διευθυντών ξενοδοχείων Κρήτης Δημήτρης Κουμπαράκης και ο Γιώργος Χριστοδουλάκης, πρόεδρος Καταλυμάτων Κρήτης.

Οι συμμετέχοντες ομόφωνα συμφώνησαν σε σειρά μέτρων, τα οποία αποτύπωσαν με στόχο να προωθηθούν στο κυβερνητικό επιτελείο, ενόψη των μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τον Τουρισμό.

Είναι άξιο επισήμανσης ότι τα μέτρα που προτείνονται, περιλαμβάνουν όλες τις επιχειρήσεις και τους τομείς δράσεις και η υιοθέτησή τους θα έδινε στον Τουρισμό, την βάση για να επανεκκινήσει σε μια πρωτοφανώς δύσκολη συγκυρία.

Οι προτάσεις

Το συμπέρασμα και οι προτάσεις στις οποίες κατέληξαν οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη, είναι οι εξής:

«Οι καταστάσεις τις οποίες βιώνουμε είναι αχαρτογράφητες και πρωτόγνωρες, η βαριά βιομηχανία της χώρας και ο κύριος οικονομικός πόρος της Κρήτης, ο Τουρισμός,  βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση» και χρειάζεται άμεση στήριξη.

Η Πολιτεία πρέπει να ενεργήσει με ένα σχέδιο ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ το οποίο θα βασίζεται στις ενέργειες που όλα αυτά τα χρόνια ζητάμε να γίνουν και για την στήριξη του Χειμερινού Τουρισμού.

Πρέπει να δούμε την τρέχουσα σαιζόν και εάν χρειαστεί και την επόμενη, σαν χειμερινό πρόγραμμα, όπου οι επόμενοι μήνες θα θεωρηθούν σαν νεκρή περίοδος, που δεν υπάρχει Τουρισμός και πρέπει να τον προσελκύσουμε, με τις κάτωθι ενέργειες για τις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν:

  • Διασφάλιση υγείας επισκεπτών ,εργαζομένων και τοπικού πληθυσμού (έλεγχοι στα αεροδρόμια και στα καταλύματα. Πρωτόκολλο κανόνων υγιεινής που θα πρέπει να τηρηθούν με αυστηρότητα από ΟΛΟΥΣ) • Επιδότηση Εργασίας για το προσωπικό όλων των Τουριστικών Επιχειρήσεων (Η κάθε επιχείρηση θα πληρώνει το 50% στους εργαζόμενους που θα εργαστούν και το υπόλοιπο από την πολιτεία) • Επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών • Μείωση  50% ΦΠΑ   σε όλες τις βαθμίδες του Τουριστικού Πακέτου ( διαμονή ,εστίαση, τουριστικό πακέτο, μεταφορές κλπ) • Κατάργηση φόρου διαμονής • Μη προκαταβολή φόρου για το 2020 • Επέκταση του επιδόματος ανεργίας για όλους τους ανέργους του Τουρισμού και για όσο διάστημα θα μείνουν άνεργοι • Έκπτωση 50% στην ηλεκτρική ενέργεια • Έκπτωση 50% στα Τέλη αεροδρομίων • Έκπτωση 50% στα Δημοτικά Τέλη • Αναστολή πληρωμών δόσεων κεφαλαίου δανείων για 24 μήνες. • Επιχορήγηση των τόκων των υφιστάμενων δανείων για περίοδο 24 μηνών. •Χορήγηση άτοκου κεφαλαίου κίνησης πενταετούς διάρκειας μέχρι 40% του κύκλου εργασιών του 2019 για την κάλυψη άμεσων υποχρεώσεων και πάγιων λειτουργικών εξόδων με την εγγύηση κατά 100% του Ελληνικού  Δημοσίου • Επιχορήγηση αεροπορικών θέσεων στους Τ.Ο.’s.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Γιώργος Βαρδάκης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.