Η επόμενη ημέρα στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης | Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Κύριλλος στον Planet 90,6

Εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης: Ιστορική συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου

Για πρώτη φορά στην εκκλησιαστική ιστορία η εκλογή αυτή γίνεται μέσω εσωτερικής διαδικασίας, τονίζει στον Planet 90,6 o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος

Ιστορικής σημασίας, χαρακτηρίστηκε η συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης. Στην κρίσιμη συνεδρίαση οι Ιεράρχες της Κρήτης επελέξαν με μυστική ψηφοφορία το τριπρόσωπο με τους τρεις υποψηφίους Μητροπολίτες από τους οποίους θα επιλεγεί από το Φανάρι ο νέος ποιμενάρχης της Κρήτης.

Ως προς τη διαδικασία για το Τριπρόσωπο έγινε για πρώτη φορά από την Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης καθώς μέχρι τώρα γινόταν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με την αλλαγή ωστόσο του καταστατικού ακολουθήθηκαν οι νέες διαδικασίες. Το Τριπρόσωπο που αποτελείται από τους Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο που έλαβε 7 ψήφους, Κισάμου και Σελίνου κ Αμφιλόχιο, επίσης 7 ψήφους και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, με 5 ψήφους. Εν συνεχεία ενημερώθηκαν σχετικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και η κυβέρνηση. Πλέον το Τριπρόσωπο θα τεθεί στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα συνεδριάσει στις 11-13 Ιανουαρίου 2022, υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα αποφασίσει για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, εξήγησε ο κ.κ. Κύριλλος. Όλοι οι υποψήφιοι είναι νέοι άνθρωποι έχουν επιτελέσει πολυποίκιλο έργο στις Μητροπόλεις τους

Η όλη διαδικασία έγινε με σεβασμό στον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ειρηναίο και ακολουθήθηκε με διαφάνεια ό,τι προβλέπεται στο καταστατικό. Πλέον είναι σε αναμονή της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου.

Οι εξελίξεις στην Εκκλησία της Κρήτης προσλαμβάνουν ιστορικό χαρακτήρα για δύο λόγους. Αφενός για πρώτη φορά στη μακραίωνη εκκλησιαστική ιστορία η επιλογή του τριπρόσωπου διεξάγεται στο πλαίσιο μιας εσωτερικής διαδικασίας, σε εφαρμογή του νόμου που θεσπίστηκε το 2014. Όπως είναι γνωστό, μέχρι τότε τους τρεις υποψηφίους για τον αρχιεπισκοπικό θώκο επέλεγε το Υπουργείο Παιδείας. Αφετέρου, είναι η πρώτης επίσης φορά που διαδικασίες διαδοχής λαμβάνουν χώρα ενώ βρίσκεται εν ζωή ο Αρχιεπίσκοπος που ηγείτο της τοπικής Εκκλησίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.