Η «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ» παράγει Ελαιόλαδο από υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα – Συνέντευξη παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Π. Δασκαλάκης

Ελιές 1850 ετών παράγουν λάδι που γίνεται περιζήτητο έως την Ιαπωνία!

Το 2ήμερο 21 & 22 Νοεμβρίου 2020 οι ιδιοκτήτες, των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων που έχει καταγράψει ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ» μάζεψαν τις ελιές από τα υπεραιωνόβια δέντρα τους.

Στον Planet 90,6 το πρωί της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου σε συνέντευξη του ο κ. Παύλος  Δασκαλάκης αναφέρθηκε στην παραγωγή λαδιού από τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα.

Σημαντικό πολιτιστικό και όχι μόνο στοιχείο η παραγωγή του λαδιού από ελιές χιλιάδων ετών. Όπως ανέφερε το μέλος της Συνεταιριστικής Επιχείρησης «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ» κ. Δασκαλάκης, πρόκειται για αρχαία ελαιόδεντρα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αειφόρου διαχείρισης του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ» και των οποίων το ελαιόλαδο τυποποιείται σε συλλεκτικές συσκευασίες προκειμένου με τα χρήματα που προκύπτουν από τη διάθεση τους να στηριχθεί το πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών στους υπεραιωνόβιους ελαιώνες και η καταγραφή όλο και περισσοτέρων ελαιοδέντρων αυτής της κατηγορίας.

Το λάδι αυτό μαζεύτηκε και φέτος από ελιές που είναι χιλιάδων ετών και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα που υλοποιεί ο φορέας είναι σημαντικό οι ιδέες αυτές να προστατευτούν να μην κόβονται γιατί είναι στοιχεία της τοπικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ η παραγωγή τους σε καρπό δεν σταματά ποτέ. Ακόμα ο ίδιος επισήμανε τα στοιχεία εκείνα τα οποία χαρακτηρίζεται μία ελιά υπεραιωνόβια και κάλεσε τους ιδιοκτήτες τους να τις εντάξουν στο το συγκεκριμένο πρόγραμμά, τονίζοντας τη σημασία που έχει για τον τόπο αυτή η παραγωγή από τις συγκεκριμένες ελιές και ανέφερε το παράδειγμα του Ιάπωνα, ο οποίος έχει μείνει κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένος για την ποιότητα του λαδιού. Η καταγραφή συνεχίζεται. Η μέση ηλικία των μέχρι σήμερα καταγεγραμμένων ελαιοδέντρων, είναι τα 1800 έτη. Η μικρότερη είναι 700-800 ετών και η μεγαλύτερη φτάνει στα 3000 έτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.