Η «Ελπίς» φτάνει και στην περιοχή μας-Είναι πιθανά τα χιόνια ακόμα και σε πιο χαμηλά υψόμετρα

«Το κύμα κακοκαιρίας που έρχεται είναι πιο έντονο από αυτό που περιμέναμε και για το οποίο μιλούσαμε τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα εξελιχθεί στην πορεία του τις επόμενες ώρες και μέρες». Αυτό επεσήμανε μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, αναφερόμενος στο επερχόμενο, πολυσυζητημένο, κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία «Ελπίς», το οποίο πρόκειται να μας επισκεφτεί τις επόμενες μέρες.

Να σημειωθεί ότι το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας θα εκδηλωθεί σε δύο φάσεις: Η πρώτη θα είναι το Σαββατοκύριακο και η δεύτερη ξεκινά από την Δευτέρα και συνεχίζεται την Τρίτη.

Η ένταση του κύματος αυτού φαίνεται πως θα επηρεάσει και τις περιοχές της Κρήτης, αλλά -όπως δείχνει μέχρι τώρα- θα έχει ένα κανονικό για την εποχή χαρακτήρα, με χαρακτηριστικό γνώρισμα τα χιόνια στα ορεινά πάνω από 800 m υψόμετρο, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε χιονόπτωση και χαμηλότερα. «Εκείνο που διαφοροποιείται είναι το έντονο κρύο που θα είναι σημαντικά διαφορετικό σε σχέση με το χειμώνα μέχρι τώρα, αλλά δεν θα είναι το ίδιο μ’ αυτό που θα βιώσουν οι βόρειες περιοχές της χώρας», εξηγεί ο Κρητικός μετεωρολόγος. Σημειώνει δε πως είναι πράγματι πρωτοφανής η εικόνα που διαμορφώνεται για την πορεία της αέριας μάζας στην ηπειρωτική χώρα. Έχει χαρακτηριστικά που την δείχνουν ως κάτι που δε συμβαίνει εύκολα.

«Όταν έχουμε τέτοιου είδους σχήματα και εντάσεις καιρικών φαινομένων, χρειάζεται προσοχή. Εδώ σε ‘μας στην Κρήτη είναι ένα τυπικό σύστημα χιονιά, το οποίο θα μας επισκεφτεί και μπορεί σε ορισμένες περιοχές να έχει ένταση.»

Όσο περνάει ο χρόνος δείχνουν ν’ αλλάζουν ορισμένα πράγματα -γεγονός που δεν επιτρέπει ακόμα να υπάρχουν σαφείς και ξεκάθαρες προβλέψεις για τα φαινόμενα. «Είναι ξεκάθαρο πως το κύμα έρχεται και θα αρχίσει να επηρεάζει από το Σάββατο το μεσημέρι και μετά. Θα έχουμε ωστόσο και βροχές και σήμερα Παρασκευή όπως και το Σάββατο το πρωί, αλλά ο χιονιάς μας επισκέπτεται Σάββατο απόγευμα μέχρι και το Σάββατο το βράδυ, ξεκινώντας από τα δυτικά. Επειδή θα βρέχει δεν θα καταλάβουμε την διαφοροποίηση, αλλά θα πέσει η θερμοκρασία απότομα. Το βόρειο ρεύμα μπαίνει αρχικά από τα δυτικά το μεσημέρι του Σαββάτου και αρχίζει και επεκτείνεται ανατολικότερα, αλλά αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα και θα επηρεάσει πολύ γρήγορα όλη την Κρήτη. Τη διαφορά δεν θα την καταλάβουν τόσο οι πολίτες, όσο οι μετεωρολόγοι που θα καταγράψουμε την αλλαγή των ανέμων και την αρχή των χιονοπτώσεων από το απόγευμα του Σαββάτου και θα προκαλέσουν χιονόστρωση γύρω στα 800 μέτρα. Ωστόσο την Κυριακή το μεσημέρι δεν αποκλείεται να δούμε το χιόνι και λίγο χαμηλότερα», σημειώνει ο κ. Λέκκας.

Πάντως ο Κρητικός μετεωρολόγος διευκρινίζει πως ακόμα και το Σάββατο το πρωί μπορεί να έχουμε νεότερα σχετικά με την εξέλιξη και την πορεία της κακοκαιρίας.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο κύμα ουσιαστικά θα εξελιχτεί στο διάστημα Δευτέρα μεσημέρι με Τρίτη μεσημέρι. Εκεί τα χαρακτηριστικά είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις και πιθανόν οι άνεμοι με υψηλές έντασης, που θα επηρεάσουν και την Κρήτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.