Η ελληνική επαναφορά του ελληνικού τουρισμού στην ΝΕΑ κανονικότητα | Ο Μιχάλης Βλατάκης στον Planet 90,6

Μιχάλης Βλατάκης: “Θα πιάσουµε φέτος το 80% του 2019”

Με αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό ξεκίνησε το 2022, καθώς η προηγούμενη χρονιά ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας και έδωσε μεγαλύτερη ώθηση σε έναν κλάδο που έχει δείξει ότι αντέχει στα δύσκολα. Τα χαμόγελα, όμως, περιορίζονται με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αφού το μέγεθος των συνεπειών είναι ακόμη εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί, καθώς η σύγκρουση είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Συνέντευξη στον Planet 90,6, του προέδρου του Συνδέσµου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης κ. Μιχάλη Βλατάκη 4/5/2022

Το 80% των επιδόσεων του 2019 θα επιτύχει την τρέχουσα σεζόν ο Τουρισµός στην Κρήτη, τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσµου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης (ACTTA) Μιχάλης Βλατάκης,

Όπως τονίζει ο κ. Βλατάκης, το 2024 αναμένεται η επαναφορά του Τουρισμού στα προ πανδηµίας επίπεδα, ενώ σχολιάζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα υπογραµµίζει ότι «…σε πολλές περιπτώσεις είναι µη λειτουργικά και εξακολουθούν να µην συνάδουν µε το κλίµα των διακοπών, όταν σε πολλές περιπτώσεις της καθημερινότητας µε µμεγαλύτερη υγειονομική επιβάρυνση έχουν αρθεί».

Και βέβαια µε τον γνωστό αυθορμητισμό, αλλά και την εμπειρία του, σημειώνει ότι «…χρειάζεται Υπουργείο Τουρισμού µε αρμοδιότητες και όχι ‘’επαίτης’’ αρμοδιοτήτων», προσθέτοντας ότι «Όσον αφορά στους υφυπουργούς θα έπρεπε σε όλα τα υπουργεία να είναι τεχνοκράτης µε µγονιμότητα και ιδιαίτερα στο Υπουργείο Τουρισμού», για να καταλήξει µε νόημα ότι «Μπορεί να το δούμε και αυτό το 2030…».

Πως βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση για την σεζόν του 2022; Ποια είναι τα μηνύματα από τις προκρατήσεις;

Η δική μας πρόβλεψη είναι ότι στην Κρήτη θα είμαστε περίπου στο 80% του 2019, εάν βέβαια δεν επεκταθεί ο πόλεμος εκτός συνόρων της Ουκρανίας και βέβαιά δεν προκύψει άλλη μετάλλαξη του ιού .

Τα μηνύματα των προκρατήσεων μας δίνουν την εκτίμηση αυτή, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη μας ότι οι προκρατήσεις με καθεστώς πανδημίας, μπορούν ανά πάσα στιγμή να ακυρωθούν ή να μεταφερθούν σε άλλο προορισμό.

Είμαστε ένας προορισμός για όλα τα εισοδηματικά επίπεδα και αυτό που πρέπει να προσπαθήσαμε  είναι με την ποιότητα των υπηρεσιών και των υποδομών, να προσελκύσουμε τους καλύτερους-πάντα από οικονομικής πλευράς, διότι όλοι οι πελάτες μας καλοί είναι- σε όλα τα επίπεδα.

Θα επιβιώσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις;

Προς το παρόν δείχνει ότι επιβιώνουμε, τι θα γίνει όμως όταν θα πρέπει να επιστραφούν τα δανεικά; Τα μέτρα στήριξης ποτέ δεν θα επαρκούν και πάντα θα υπάρχει ‘’ γκρίνια’’. Τα δύο προηγούμενα χρόνια κάποιες αγορές στήριξαν τον Τουρισμό μας  και όσες επιχειρήσεις (τουριστικά γραφεία η ξενοδοχεία) είχαν συνεργασία με αυτές τις αγορές δεν έχουν πρόβλημα επιβίωσης  σε σχέση με επιχειρήσεις π.χ. που είχαν συνεργασία με τη Ρωσική αγορά, με συνέδρια, ξενοδοχεία πόλης, κ.λπ..

Ποτέ δεν θα είναι αρκετά τα μέτρα για την στήριξη του Τουρισμού. Είναι ο μόνος κλάδος που λειτουργεί υπερπολλαπλασιαστικά σε ότι του “προσφέρεται”. Είναι πολλά ακόμη τα οποία πρέπει και μπορούν να γίνουν.

Όπως ο ίδιος τονίζει οι παραδοσιακές μας αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία Βρετανία αν και άργησε να ξεκινήσει πήγε καλά). Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι παρά την έλλειψη από ότι φαίνεται των Ρώσων τουριστών για μία ακόμη χρονιά και της Ουκρανίας, οι υπόλοιπες αγορές θα μας φέρουν κοντά στο 80% αυτών του 2019, κυρίως διότι ελπίζουμε ότι θα αρχίσουμε από τον Απρίλιο και όχι τον Ιούλιο, όπως πέρυσι. Οι προσπάθειες του Συλλόγου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης θα συνεχιστούν και φέτος για την εύρυθμη εξέλιξη της σεζόν.

Ο Σύνδεσμός μας δεν θα σταματήσει ποτέ να προσπαθεί για τον Τουρισμό της Κρήτης. Είμαστε ένα ΔΣ ρομαντικών και ακούραστων ‘’εργατών’’ του Τουρισμού και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε πολλές περιπτώσεις είναι μη λειτουργικά και εξακολουθούν να μην συνάδουν με το κλίμα των διακοπών, όταν σε πολλές περιπτώσεις της καθημερινότητας  με μεγαλύτερη υγειονομική επιβάρυνση έχουν αρθεί. Είμαστε στην διαδικασία της αξιολόγησης και λεπτομερής αιτιολόγησης προς τους αρμόδιους, για τις απαιτούμενες αλλαγές, καταλήγει ο κ. Βλατάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.