Η απάντηση του ΥΠΑΑΤ στην Ερώτηση της Κ. Σπυριδάκη για την οικονομική στήριξη των μελισσοκόμων

ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: «Απόλυτη Ανάγκη η Απόδοση Αποζημιώσεων στους Μελισσοκόμους»

Στην Ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, μαζί με τους συνυπεύθυνους Τομεάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ, κ Μανόλη Χνάρη – Βουλευτή Ρεθύμνου και την κα Χριστίνα Σταρακά – Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, για την έκτακτη ανάγκη ενίσχυσης των μελισσοκόμων της Κρήτης λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της ανομβρίας και της παρατεταμένης ξηρασίας στην μελισσοκομία απάντησαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και το Μπενάκιο Φυτοπαθολογικό Ινστίτουτο (ΜΦΙ).

Η κλιματική κρίση με την παρατεταμένη ανομβρία και τις υψηλές θερμοκρασίες έχει οδηγήσει σε μείωση της ποικιλίας των ανθοφόρων φυτών και του πληθυσμού των μελισσών, με άμεσο αντίκτυπο τη ραγδαία μείωση της παραγωγής μελιού και σε οικονομική ζημία για τους μελισσοκόμους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η Βουλευτής στην Ερώτησή της, «οι 5.000 μελισσοκόμοι στο νησί της Κρήτης κάνουν έκκληση για την μέριμνα και την προστασία της Πολιτείας, καθώς η κλιματική κρίση οδηγεί σε μείωση της παραγωγής τους και αυξάνει τα κόστη, καθιστώντας το μέλλον τους αβέβαιο».

Στο πλαίσιο αυτών των δεδομένων η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, κάλεσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το Υπουργείο για την άμεση οικονομική στήριξη των μελισσοκόμων, την ανάπτυξη υποδομών προστασίας των κυψελών, την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων και την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ.

Στην απάντησή του, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τόνισε πως για να προστατευτεί το κρητικό μέλι «αποτελεί απόλυτη ανάγκη η απόδοση αποζημιώσεων στους μελισσοκόμους, βάσει της μείωσης της παραγωγής μελιού λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών». Μάλιστα, επεσήμανε ακόμη την απειλή νοθείας του κρητικού μελιού από την παρατεταμένη χρήση τεχνητών τροφών και ζάχαρης λόγω της μείωσης των ανθοφόρων φυτών.

Από την άλλη, ο ΕΛΓΑ αναφορικά με τις αποζημιώσεις λόγω της μειωμένης παραγωγής μελιού παραπέμπει στα Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει στην απάντησή του πως οι όποιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ δίνονται για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου συμπεριλαμβανομένων και των μελισσοσμηνών. Εντύπωση, επίσης, προκαλεί η αναφορά του ΕΛΓΑ πως οι «οι εκτιμήσεις [για ζημιές ζωικού κεφαλαίου] πραγματοποιούνται σε διάστημα δύο ημερών από το συμβάν απώλειας ζωικού κεφαλαίου», ενώ πολυάριθμες καταγγελίες καταδεικνύουν την αδυναμία του οργανισμού να ανταποκριθεί έγκαιρα σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Σχετικά με την αναμόρφωση του αναχρονιστικού Κανονισμού του Οργανισμού επισημαίνει πως «εντός του προσεχούς διαστήματος [θα πραγματοποιηθεί] η κατάθεση του νέου θεσμικού πλαισίου του γεωργο-ασφαλιστικού συστήματος της χώρας προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Το Υπουργείο από την άλλη προτίμησε να διατηρήσει σιγή ιχθύος δημοσιεύοντας μία απάντηση στην οποία ουδέν λόγο κάνει για το αίτημα των μελισσοκόμων για αποζημίωση λόγω της μειωμένης παραγωγής μελιού εξαιτίας της κλιματικής κρίσης (!).

Όπως γίνεται σαφές καταδεικνύεται η αδυναμία του Υπουργείου και των Οργανισμών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μελισσοκόμων. Είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την οικονομική στήριξη και προστασία της μελισσοκομίας, προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον του κλάδου και η ποιότητα του κρητικού μελιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.