Εστίαση: «Άνιση η μάχη» με την ακρίβεια | Ο Μ. Μιχελαράκης στον Planet 90,6

Συνέντευξη με τον πρόεδρο επαγγελματιών εστίασης Ιεράπετρας κ. Μανώλη Μιχελαράκη στον PLANET 90.6 o οποίος περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση στον κλάδο της Εστίασης, και εκφράζοντας μέσα από τα λόγια του την αγωνία των ανθρώπων του κλάδου για το χειμώνα που έρχεται.
Την πραγματική διάσταση του φετινού καλοκαιριού, δίνει ο κ.Μιχελαρακης μεταξύ δύο αντίρροπων δυνάμεων όπως κινείται το τελευταίο διάστημα ο κλάδος της εστίασης, αναζητώντας μέσα στο καλοκαίρι τη δική του «σανίδα σωτηρίας», ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα κι ενώ η μάχη για επιβίωση αποτελεί τη νέα καθημερινότητα για χιλιάδες επιχειρήσεις.

Με τον τουρισμό στην Ελλάδα να βαδίζει ολοταχώς για μια χρονιά ρεκόρ, τόσο σε αφίξεις όσο και σε έσοδα, ξεπερνώντας όπως όλα δείχνουν ακόμη και τις επιδόσεις του 2019, την τελευταία χρονιά κανονικότητας πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, τα καταστήματα της εστίασης θεωρούνται αυτόματα οι άμεσα ωφελούμενοι. Είναι όμως;

«Η άνοδος του τουριστικού ρεύματος είναι γεγονός. Πάει καλά ο τουρισμός, στηρίζοντας κι εμάς. Αλλά τα προβλήματά μας είναι τόσο σοβαρά πλέον και δύσκολα», εξηγεί. «Προσπαθούμε να δούμε με αισιοδοξία το μέλλον, αλλά οι προκλήσεις δεν είναι λίγες», «Ό,τι μας δίνει ο τουρισμός, μας το παίρνει η ακρίβεια» σημειώνει.

Το λειτουργικό κόστος μιας επιχείρησης έχει αυξηθεί τόσο πολύ που απειλεί να ροκανίσει τα όποια κέρδη αφήνει ο τουρισμός στην εστίαση. «Το ενεργειακό κόστος είναι στα ύψη, οι τιμές των πρώτων υλών έχουν ξεφύγει κι εμείς τρέχουμε να καλύψουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε», συμπληρώνει.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο κλάδος της εστίασης έχει προχωρήσει σε αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους, καθώς οι επιχειρηματίες δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν το δυσβάσταχτο κόστος των πρώτων υλών και την εκτόξευση των τιμών ενέργειας. Οι ανατιμήσεις καλύπτουν όλο το φάσμα του κλάδου, ξεκινώντας από τα καφέ – μπαρ και φτάνοντας μέχρι τις ταβέρνες και τα εστιατόρια, με τους επιχειρηματίες ωστόσο να επιχειρούν να συγκρατήσουν τις ανατιμήσεις σε μικρό εύρος, αντιλαμβανόμενοι τις οικονομικές δυσχέρειες του καταναλωτικού κοινού.

Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς επιβεβαιώνουν, πως υπάρχει κινητικότητα στις επιχειρήσεις της εστίασης, καθώς τόσο ο Έλληνας, όσο και ο τουρίστας, παρά το κύμα ακρίβειας που απειλεί και τα δικά τους πορτοφόλια, έχουν συνδέσει άρρηκτα το ελληνικό καλοκαίρι με τον κλάδο της εστίασης.

Κίνηση καλοκαιριού – Από ντόπιους και εσωτερικό τουρισμό γεμίζουν καφέ και εστιατόρια της Ιεράπετρας

Αναφορικά με την κίνηση στα καταστήματα παρουσιάζετε αυξημένη από ντόπιους αλλά και επισκέπτες που είτε έρχονται από άλλες περιοχές του νησιού και της υπόλοιπης χώρας που έρχονται για διακοπές. Οι ξένοι επισκέπτες είναι ελάχιστοι παρόλο που τα ξενοδοχεία της περιοχής έχουν αυξημένες πληρότητες. Φαίνεται πως υπάρχει μια συγκράτηση στους ξένους μιας και ο χειμώνας που έρχεται προμηνύεται δύσκολος, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, του ενεργειακού κλπ.

Εκλογές στο Σωματείο Καφέ Εστίασης Ιεράπετρας

Ο πρόεδρος κ. Μανώλης Μιχελαράκης μίλησε και για τα αποτελέσματα των εκλογών στο Σωματείο Καφέ-Εστίασης Ιεράπετρας, που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, 18 Αυγούστου 2022 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας. Έγινε ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου Του Σωματείου Καφέ Εστίασης Ιεράπετρας, της Ελεγκτικής Επιτροπής , της O.E.B.E.Ν.Λ (Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Λασιθίου) και της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων).

Επόμενη διαδικασία, η συμμετοχή του σωματείου στις εκλογές της Ομοσπονδίας και της ΓΣΕΒΕΕ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.