Επιστολή Δημάρχου Σητείας για της ζημίες από δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην ελαιοπαραγωγή

Αξιότιμε Κύριε  Υπουργέ
Ο Δήμος Σητείας, ο οποίος περιλαμβάνει τις Δημοτικές ενότητες  Λεύκης, Ιτάνου και Ανάληψης  στο σύνολο τους ελαιοκομικές, θεωρεί ότι αποτελεί υποχρέωσή του να επισημάνει τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχει ανακύψει για αρκετές περιοχές του Δήμου από τις ζημίες που προκλήθηκαν στην εξέλιξη της καρποφορίας των ελαιοδέντρων.

Στα πλαίσια αυτά επιθυμούμε  να σας γνωρίσουμε ότι από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τις υπηρεσίες του Δήμου μας αλλά και από τις ανακοινώσεις άλλων επιστημονικών φορέων και υπηρεσιών, προκύπτουν τα ακόλουθα:

Αρχικά η ανθοφορία των ελαιοδέντρων εμφανίστηκε αρκετά πλούσια σε όλες σχεδόν τις περιοχές. Στην συνέχεια όμως η καρποφορία σε συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου διαπιστώθηκε ότι παρουσίασε ολική  καταστροφή από ζημίες στην φάση της  καρπόδεσης που κυμαίνονται σε ποσοστά από 90 – 100%  εκδηλούμενη  κατά διαφορετικές μορφές στις διάφορες περιοχές. Στις χαμηλότερες πρωιμότερες ζώνες παρουσιάστηκε με το φαινόμενο της «σχινοκαρπίας», ενώ στις υψηλότερες και οψιμότερες με το φαινόμενο της πλήρους αποτυχίας της καρπόδεσης.

Το φαινόμενο της «σχινοκαρπίας», που χαρακτηρίζεται από το ότι η πλειονότητα των καρπών του δένδρου είναι πολύ μικροί, άσπερμοι δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά και συνήθως πέφτουν χωρίς να ωριμάσουν, είναι γνωστό ότι προκαλείται όταν αντίξοες καιρικές συνθήκες επικρατήσουν κατά την περίοδο της γονιμοποίησης (καρπόδεσης) των ανθέων δηλ.  υψηλές θερμοκρασίες και αφορούν θερμοκρασίες υπό σκιά πράγμα που δεν αποκλείει το ότι υπό τον ήλιο στο επίπεδο των καλλιεργειών μπορεί να σημειώθηκαν ακόμη υψηλότερες σε συνδυασμό  με τη  φετινή  ανομβρία.

Συμπερασματικά από όσα προαναφέρθηκαν γίνεται φανερό ότι:

Οι ζημίες που έχουν προκληθεί οφείλονται αναντίρρητα σε ασυνήθεις καιρικές συνθήκες τις οποίες δεν μπορούσαν να προβλέψουν ούτε και να αποτρέψουν οι ελαιοπαραγωγοί.

Το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών των περιοχών του Δήμου μας θα είναι μηδενικό με  ότι αυτό συνεπάγεται στην τοπική και εθνική οικονομία δεδομένης  της άριστης ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο κανονισμό ασφάλισης της φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ μπορεί να μην  καλύπτονται οι ζημίες που προκαλούνται στις ελιές πριν από το δέσιμο των καρπών από τα ζημιογόνα αίτια που αναφέρονται σε   χαλάζι, παγετό, ανεμοθύελλα, πλημμύρα, καύσωνα, άκαιρες βροχές υπάρχει όμως δυνατότητα να καλυφθούν από τα ΠΣΕΑ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
κ. Υπουργέ
Από όσα προαναφέρθηκαν αβίαστα προκύπτει ότι, είναι δίκαιο να υπάρξουν κάποια μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί η απώλεια  του εισοδήματος των παραγωγών μας ιδιαίτερα  σήμερα που η οικονομική τους κατάσταση είναι ήδη δραματική.

Από την πλευρά του Δήμου Σητείας προτείνονται τα εξής:
Στα πλαίσια αυτά σας ζητάμε:
Να δοθεί εντολή για άμεση καταγραφή και εξειδίκευση των ζημιών γιατί αυτό αργότερα θα καταστεί ανέφικτο.

Να υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή ¨Ένωση για παροχή έκτακτης ειδικής ενίσχυσης όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις (στο παρελθόν) απρόβλεπτων και μη αποτρέψιμων από τους παραγωγούς ζημιών στην φυτική και ζωική παραγωγή άλλων χωρών και περιοχών.

Εξέταση της δυνατότητας για παροχή ειδικών διευκολύνσεων και άλλων παροχών προς τους πληγέντες ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της παραγωγικής τους ικανότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.