Επανέρχεται η ζήτηση στην αγορά ελαιολάδου – Υψηλότερες οι τιμές των καλών έξτρα σε διαγωνισμούς!

Γραφει ο Νικος Μιχελακης

Η  στάση της ζήτησης που είχε εμφανιστεί  στις αρχές Φεβρουαρίου στην αγορά ελαιολάδου της Ελλάδας φαίνεται ότι αρχίζει να παρέρχεται και στην θέση της να εμφανίζεται  σιγά –σιγά  κάποια  κινητικότητα, ιδίως για τα  πολύ καλά εξτρά παρθένα.

Όπως φαίνεται από το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr) της 21-2-23, στον πρόσφατο διαγωνισμό του Α.Σ. Εμπάρου (14-2-23) δόθηκε τιμή 5,105 €/κ για ελαιόλαδο οξύτητας 0,29ο, ενώ και ο Α.Σ. Κριτσάς πέτυχε με διαπραγμάτευση τιμή 5,15€/κ για λάδια ίδιας περίπου ποιότητας.

Από την άλλη πλευρά και τα περισσότερα ελαιοτριβεία που είχαν σταματήσει να αγοράζουν έχουν επανέλθει με τις ίδιες ή κατά 10 λεπτά μειωμένες τιμές σε σχέση με αυτές που έδιναν και προ της στάσης της ζήτησης.

Επομένως, είναι  φανερό ότι οι τιμές των λαδιών με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά,  στα οποία περιλαμβάνεται και η περιεκτικότητα σε υπολείμματα, διατηρούνται υψηλές και ότι οι διαγωνισμοί (ή δημοπρασίες όπως ονομάζονται) εκτός του ότι αποτελούν μια διαφανή διαγωνιστική  διαδικασία, εξασφαλίζουν και καλύτερες τιμές.

Έτσι, επαναλαμβάνουμε, ότι  είναι απορίας άξιο γιατί η μέθοδος των δημοπρασιών δεν  εφαρμόζεται σε όλα τα Συνεταιρικά ελαιοτριβεία αλλά και στα ιδιωτικά που διαθέτουν το ελαιόλαδο για λογαριασμό των παραγωγών! Ο ΣΕΔΗΚ δημοσιεύει δωρεάν τις προσκλήσεις και διευκολύνει  την διενέργεια δημοπρασιών οι οποίες με τα μέσα που υπάρχουν σήμερα γίνονται κατά τρόπο πολύ αυτό.  Ασφαλώς τότε τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα για όλους!

Στην Ιταλία , οι τιμές του έξτρα παραμένουν σταθερές (6,0-7.50€/κ) με μέση τιμή χώρας 6,11€/κ,  ενώ στην Ισπανία οι μέγιστες είναι σταθερές (6,00 €/κ) ενώ  οι ελάχιστες παρουσίασαν κάποια άνοδο (4,80 €/κ).

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.