Εξαιρετικός και ο Σεπτέμβριος οδεύουμε σε ένα παρά πολύ καλό Οκτώβριο

«Θα φτάσουν, ίσως και θα ξεπεράσουν τα 2,5 δις ευρώ τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό στην Κρήτη», εκτιμά ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κυριάκος Κώτσογλου προχωρώντας σε μία πρώτη αποτίμηση της φετινής σεζόν.

«Κανένα άλλο κράτος στον κόσμο αυτή την περίοδο δεν μιλάει με όρους λειτουργίας του τουρισμού με αποτελεσματικό τρόπο, όπως η Ελλάδα. Άλλοι είναι κλειστοί, άλλοι σε πλήρη καραντίνα, άλλοι δεν μιλάνε για τον τουρισμό, κάποιοι το αφήνουν για το μέλλον… Σε αυτό το τοπίο η Κρήτη έχει εδραιώσει τον Σεπτέμβριο, εδραιώνει σε λίγο τον Οκτώβριο, πήγε εξαιρετικά τον Αύγουστο και σίγουρα θα δουλέψει Μάιο», σημειώνει ο κ. Κώτσογλου.

Σε αυτό το παράδοξα θετικό τοπίο του τουρισμού, για πρώτη φορά καταγράφεται και μια μεγάλη πρόοδος σ’ ένα δύσκολο τομέα όπως είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σε επίπεδο Κρήτης με πρωτοστατούσα την Περιφέρεια Κρήτης μια μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει μια αυξημένη κίνηση σε επίπεδο τουρισμού στην αρχή και στην λήξη της σεζόν. Παράλληλα να προσπαθήσει το νησί να αναπτύξει όσο γίνεται περισσότερο τον δωδεκάμηνο τουρισμού, διευρύνοντας σιγά – σιγά το άνοιγμα και το κλείσιμο της κλασικής τουριστικής σεζόν και κλείνοντας την ψαλίδα που υπάρχει για τη νεκρή χειμερινή περίοδο.

Αυτή η προσπάθεια είχε αρχίσει να αποδίδει τα τελευταία χρόνια και τώρα, κατά τη φετινή χρονιά φάνηκε να έχει μεγάλα οφέλη, οδηγώντας ακόμα και σε σεζόν μέσα στο Νοέμβριο. Όπως υπογραμμίζει ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού, «όλες οι ενέργειες της Περιφέρειας Κρήτης για τον δωδεκάμηνο τουρισμό έχουν αποδώσει και υπάρχει έντονη αίσθηση πως όλα κυλούν με πολύ καλό τρόπο».

Πρόσθεσε δε πως «το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη είναι εξαιρετικό και οδεύουμε για ένα παρά πολύ καλό Οκτώβριο».

Η Αγγλία ξεκινά και ανοίγουμε νέες αγορές, ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικό πως δεν έχουμε τους παλιούς επαναλαμβανόμενους πελάτες. Τα 2/3 των φετινών πελατών της Κρήτης είναι νέοι επισκέπτες στο νησί και παράλληλα πρόκειται για νέους ανθρώπους αλλά και νέες χώρες.

 

Από πού έρχονται

Αναφορικά με την πληροφορία που θέλει και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης να είναι αρκετοί οι νέοι πελάτες από νέες αγορές, ο κ. Κώτσογλου επιβεβαιώνει πως ότι φέτος για πρώτη φορά το Ρέθυμνο που είχε βάλει ως στόχο την τουριστική αγορά της Μέσης Ανατολής έχει επισκέπτες από  Ισραήλ, Λίβανο, Ιράν, Ντουμπάι, οι οποίοι κάνουν διακοπές πολυτελείας. Επίσης συμφωνεί πως έχουν πληθύνει οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, οι Σλοβάκοι στα Ανατολικά, αλλά και οι Πολωνοί σε Ανατολή και Δύση της Κρήτης, όπως καταγράφει και ο ίδιος ως επικεφαλής ξενοδοχειακού ομίλου με εγκαταστάσεις σε αρκετές περιοχές του νησιού.

«Στο προσκήνιο τα Βαλκάνια, η κεντρική Ευρώπη, το Ισραήλ, η Τσεχία και η Σλοβακία κι έχουμε και πολύ μεγάλη άνοδο από την Πολωνία που είναι μια μεγάλη αγορά που αποτελεί ανερχόμενη δύναμη», τονίζει ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού.

Ένα στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον και το οποίο τονίζει ο ίδιος είναι πως είναι «μηδενισμένη η αγορά από τα 45 έτη και πάνω. Κι αυτό όπως βλέπουμε σε ποσοστό δεν ξεπερνά το 20% πουθενά στην Κρήτη, στοιχείο που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό ασφαλώς οφείλεται στο θέμα της πανδημίας. Προφανώς κι όταν επιστρέψουν οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι, τότε θα γίνει πραγματικά έκρηξη κίνησης», συμπληρώνει.

Πάντως υπογραμμίζει πως είχαμε φαινόμενα που δεν μας τιμούν, με χρεώσεις που δεν αρμόζουν κι αυτό θα κοστίσει και δεν θα περάσει απαρατήρητο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.