Εν αναμονή της τροπολογίας για αναστολή των κατεδαφίσεων

Την τροπολογία που θα επιφέρει αναστολή στην συνέχιση εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών επί αιγιαλού προτείνει, αναλαμβάνοντας σχετική πρωτοβουλία, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  Γιάννης Πλακιωτάκης. Όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ, επιβεβαιώνοντας το γεγονός, η τροπολογία θα κατατεθεί μέσω του Υπουργείου Οικονομικών φέροντας την υπογραφή, ως προτεινόντων των δύο υπουργών, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Ελέγχεται αν θα απαιτηθούν επιπλέον υπογραφές και άλλων υπουργών (Εσωτερικών και Περιβάλλοντος).

Όπως ήδη έχει γράψει η ΑΝΑΤΟΛΗ, το ζήτημα της αναστολής τέθηκε επιτακτικά για δύο βασικούς λόγους, που τεκμηριώνουν και τη σκοπιμότητα της υπουργικής παρέμβασης.

  • Ο ένας λόγος αναστολής είναι ότι η εκτέλεση των κατεδαφίσεων ξεκίνησε ακριβώς την περίοδο που ξενοδοχειακές και επιχειρήσεις εστίασης ξεκινούν εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεών τους, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου στην οποία εναποθέτουν πολλές ελπίδες για την επιβίωσή τους.
  • Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη υποστεί μέγα πλήγμα από τα μέτρα covid, πλήγμα από το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν να ανακάμψουν όλες.

Μια έστω και μερική καταστροφή της υποδομής τους, θα επιφέρει τη χαριστική βολή, όπως υποστηρίζουν άμεσα εμπλεκόμενοι επαγγελματίες, που έχουν επιχειρήσεις με πρωτόκολλα κατεδάφισης, των οποίων το κόστος των εργασιών εκτέλεσης θα επιβαρύνει τους ίδιους. Είτε εκτελεστεί από συνεργείο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, αφού η δαπάνη θα τους καταλογιστεί μέσω της Δ.Ο.Υ., είτε εκτελεστεί από δικό τους συνεργείο, το οποίο θα πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι.

Υπάρχουν, όμως και λίγες περιπτώσεις, μέσα στα 400 περίπου πρωτόκολλα κατεδάφισης που είναι προς εκτέλεση σε όλη την Κρήτη, ιδιαίτερα προκλητικές ως προς τη φύση και το μέγεθος της αυθαιρεσίας, που ξεχωρίζουν. Η όποια νομοθετική ρύθμιση έλθει στη Βουλή  θα έχει προσωρινό, ανασταλτικό χαρακτήρα (ακούστηκε κατ’ αρχήν, μέχρι τέλος του 2021) αφού, όπως έχει εξηγήσει η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι συγκεκριμένες αυθαιρεσίες, που αίρονται με την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, αφορούν συνταγματική επιταγή προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και δεν μπορούν να παραγραφούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.