Η Κρήτη θα έχει σκόνη μέχρι και την Πέμπτη- Οι συστάσεις της Περιφέρειας

H Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, το τελευταίο διάστημα παρακολουθεί και ενημερώνει τους πολίτες για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω αυξημένων συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10).

Από τις 27/3 έχουν σημειωθεί 3 υπερβάσεις στα Χανιά και 2 υπερβάσεις στο Ηράκλειο της τάξεως των 50 μg/m3 και άνω. Η μεταφορά σκόνης συνεχίζεται και αναμένεται να επηρεάσει την Κρήτη μέχρι και τις 4/4.  Η μεταφορά σκόνης είναι φυσιολογική για αυτή την εποχή του χρόνου. Οι συστάσεις για τις ευπαθείς ομάδες παραμένουν.

Συγκεκριμένα οι ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα και οι  καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Πέραν αυτού, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση- δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.  Οι μάσκες υψηλής προστασίας FFP2 & KN95, δεδομένου ότι συγκρατούν σωματίδια μεγέθους 0,3 μm και πάνω, θα μπορούσαν να προστατεύσουν όσους πρέπει να δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Meteo: Η σκόνη θα φτάσει έως τη Σκανδιναβία!

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας σαχαριανής σκόνης σήμερα και αύριο.

Η θερμοκρασία στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου 1.500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας) σήμερα κατά τις μεσημεριανές ώρες στα Βαλκάνια θα είναι 12-13 βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ εστιάζοντας στη χώρα μας θα είναι έως 10-11 βαθμούς υψηλότερη.

Η μέγιστη θερμοκρασία στην επιφάνεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η νεφοκάλυψη και ο άνεμος σε συνδυασμό με την τοπογραφία, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα οι μέγιστες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του εδάφους φαίνεται ότι θα κυμανθούν σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές, κυρίως αύριο, να φτάνουν τους 30-31 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά ηπειρωτικά.

Παράλληλα, έντονη θα είναι η μεταφορά σαχαριανής σκόνης προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης να προβλέπονται έως τη Σκανδιναβία, όπως υπολογίζεται από το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.