Σχετικά με την διαδικασία και τα δικαιολογητικά υποβολής για τις δηλώσεις ‘ιδιωτικών’ βοσκοτόπων

enosi_e.iΔεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να βοηθήσουν στην έγκαιρη και έγκυρη κατανομή των βοσκοτόπων στους δικαιούχους, με βάση την οποία θα δοθούν και τα νέα δικαιώματα.
Η τεκμηρίωση και ο ενδελεχής έλεγχος ιδιοκτησίας και νομής των δηλουμένων εκτάσεων, και των βοσκοτοπικών κατά συνέπεια, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την δίκαιη διανομή των νέων δικαιωμάτων που θα συνοδεύουν τους παραγωγούς για την τρέχουσα, και πιθανότατα και για την επόμενη προγραμματική περίοδο των κοινοτικών ενισχύσεων.
Όμως φαίνεται να προκύπτουν ζητήματα που αφορούν στην ισότιμη αντιμετώπιση των δικαιούχων, όσο και στην δυνατότητα εφαρμογής της διαδικασίας στα χρονικά περιθώρια που τίθενται, οδηγία ΟΠΕΚΕΠΕ  27-03-2015, ζητήματα στα οποία θεωρούμε υποχρέωση να επιστήσουμε την προσοχή.
Συγκεκριμένα, για τους βοσκοτόπους που δηλώνονται είτε ως ιδιόκτητοι είτε ως ενοικιαζόμενοι από ιδιώτες ή από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) ζητούνται ως δικαιολογητικά:
Τοπογραφικό Διάγραμμα ενταγμένο στο κρατικό σύστημα συντεταγμένων (ΕΓΣΑ 87), θεωρημένο από τη Δημόσια Υπηρεσία διαχείρισης της έκτασης, κατόπιν χαρακτηρισμού της έκτασης αυτής.
Βεβαίωση χρήσης της έκτασης από τις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες (Δασικές Υπηρεσίες, Περιφέρειες/Υ.Π.Α.Π.Ε.Ν.)
Η υποχρέωση της σύνταξης τοπογραφικού διαγράμματος προς θεώρηση/ έγκριση για κάθε δηλούμενο «ιδιωτικό» βοσκότοπο θα δημιουργήσει μία σημαντική οικονομική επιβάρυνση στους δικαιούχους, καθώς μάλιστα οι τεχνικές προδιαγραφές τέτοιων τοπογραφικών είναι συγκεκριμένες και ιδιαίτερα απαιτητικές. Αυτή η επιβάρυνση, ειδικά στη δεδομένη οικονομική συγκυρία, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ενώ είναι πιθανό κάποιοι παραγωγοί να εγείρουν και θέμα άνισης μεταχείρισής τους. Ήδη δεχόμαστε σχετικές διαμαρτυρίες από παραγωγούς που δηλώνουν αδυναμία κάλυψης του σχετικού κόστους.
Σε ότι αφορά δε την υποχρέωση θεώρησης του τοπογραφικού και την βεβαίωση χρήσης από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές, τα χρονικά περιθώρια που θέτει ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι, με βάση την μέχρι σήμερα εμπειρία, εντελώς ανεδαφικά καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι αντίστοιχες διαδικασίες διαρκούν μήνες.
Δεν είναι λοιπόν καθόλου σαφές πως θα διασφαλίζεται με αυτή την διαδικασία η δίκαιη μεταχείριση των παραγωγών, τι προβλέπεται να γίνει σε περίπτωση που παραγωγοί δηλώσουν αδυναμία κάλυψης του κόστους των τοπογραφικών, πως θα εξασφαλισθεί η έγκαιρη έκδοση των σχετικών βεβαιώσεων από τις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες και βέβαια πως θα αντιμετωπίζονται οι παραγωγοί που θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους μετά την προθεσμία της 17ης Απριλίου που θέτει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς ο κανονισμός προβλέπει συγκεκριμένες καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης.
Συνοψίζοντας, θα θέλαμε να γίνει απολύτως σαφές από την πλευρά μας ότι η απαίτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για ελέγχους νομιμότητας στους δηλούμενους βοσκοτόπους είναι απολύτως εύλογη για λόγους που αφορούν τη διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας αλλά και της δίκαιης διανομής των νέων δικαιωμάτων. Ακριβώς όμως λόγω της σημασίας της φετινής χρονιάς θα πρέπει οι προβλεπόμενες διαδικασίες να είναι εφικτές, νομικά τεκμηριωμένες και δίκαιες επιμερίζοντας το κόστος και τις ευθύνες σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους.

ΕΑΣ Ιεράπετρας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.