Δε λαμβάνεται υπ’ όψιν η περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε ωφέλιμα συστατικά

Στο σύστημα Nutri Score έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές. Θέλει να καθιερώσει συστήματα διατροφικής ετικέτας στη συσκευασία τροφίμων, με τη χρήση βαθμολογικής κλίμακας που αναπαρίσταται με χρώματα. Ο κίνδυνος είναι ότι με αυτήν την χρωματική κατάταξη το ελαιόλαδο, τα τυριά και το μέλι, τρία από τα βασικότερα προϊόντα της χώρας μας θα έπαιρναν κακή βαθμολογία (κόκκινο χρώμα που τρομάζει!), γιατί είναι αποκλειστικά κάτι λιπαρό. Τα εξομοιώνει ή ακόμη και τα υποβαθμίζει ως προς τα θρεπτικά τους συστατικά και τη συμβολή τους στην προαγωγή της υγείας, με τρόφιμα τα οποία είναι λιγότερο υγιεινά.

* Στο θέμα πήρε θέση ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κριτσάς και, μεταξύ άλλων, αναφέρει (https://kritsacoop.gr): Με τον αλγόριθμο του Nutri-Score το ελαιόλαδο κατατάσσεται στη μεσαία κλίμακα (C -χρώμα κίτρινο), ενώ άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά, εμφανίζονται ως πιο υγιεινά και σε υψηλότερη κατηγορία (Β ή ακόμα και Α). Πώς γίνεται αυτό; Επειδή δεν αξιολογείται συνολικά το διατροφικό προφίλ του τροφίμου. Έτσι δε λαμβάνεται υπ’ όψιν η περιεκτικότητα σε ωφέλιμα συστατικά όπως είναι οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα αντιοξειδωτικά, τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα καθώς και πληθώρα άλλων βιοενεργών συστατικών.

* Είναι θετικό το γεγονός ότι ακόμη και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) έχει ανακοινώσει εδώ και μήνες ότι τόσο το εξαιρετικό παρθένο, όσο και το παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να καταταχθούν στην υψηλότερη δυνατή ποιοτική κατηγορία, εφ’ όσον υιοθετηθεί το σύστημα Nutri-Score. Επιπλέον ιδιαίτερα θετικό είναι και το γεγονός ότι πρόσφατα η γειτονική Ιταλία παρουσίασε ένα εναλλακτικό σύστημα, το Nutrinform, το οποίο αξιολογεί το προϊόν όχι αυτόνομα, αλλά στο πλαίσιο μιας σύνθετης καθημερινής διατροφής.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.