“Κουβέντα να γίνεται” – Support Art Workers συνέντευξη με την Σ. Δερμιτζάκη

Support Art Workers – Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες. Πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκίνησε από την Αθήνα και έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Όλοι οι καλλιτέχνες, οι εργάτες στον πολιτισμό, ενώθηκαν συνεννοήθηκαν, συγκεντρώθηκαν απέναντι στην κυβέρνηση και την απαξίωση του κλάδου. Διεκδικούν να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια του ιού Covid-19.

Την περασμένη Πέμπτη, έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, κατ’ επέκταση και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου είχε ήδη δημιουργηθεί μια ομάδα συντονισμού.
Με αυθορμητισμό και ανεξάρτητα από κομματικές ταμπέλες, διατυπώνουν τα αιτήματα τους, εκφράζουν τις ανησυχίες τους, και διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν.

Σήμερα, μίλησε στον Planet η σκηνοθέτης και ηθοποιός από το Ηράκλειο, Σοφία Δερμιτζάκη.
Εξηγεί ότι δε πρόκειται για υποκατάσταση των σωματείων, αντιθέτως συμμετέχουν σε αυτή τη πρωτοβουλία και είναι σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς.
Εδώ και πολλά χρόνια, οι συνθήκες εργασίας για τους καλλιτέχνες είναι δύσκολες, και μέσα από τη παρούσα κρίση, ήρθαν στην επιφάνεια προβλήματα και θέματα που δεν έχουν λυθεί ποτέ.

Τα νέα μέτρα στήριξης, που έχουν αναγγελθεί από τη κυβέρνηση, καλύπτουν ένα μικρό ποσοστό των καλλιτεχνών, και κυρίως στην Αθήνα ενώ δεν ισχύει το ίδιο για την επαρχία, όπως λέει η Σοφία Δερμιτζάκη. Πρόκειται για άλλες συνθήκες, λιγότερα ένσημα κλπ.

Συζητήσαμε γενικότερα για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας στην επαρχία, αλλά και τις άπειρες εργατοώρες και πρόβες που δεν αναγνωρίζονται και δεν προστίθενται στα ένσημα.
Μεταξύ άλλων, αναφερθήκαμε στις παραστάσεις του ερχόμενου καλοκαιριού, που θεωρητικά θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, αλλά με μειωμένη πληρότητα, δε θα μπορούν να καλυφτούν τα έξοδα.

Μεταξύ άλλων η Σοφία Δερμιτζάκη αναφέρει αναλυτικά τα θέματα που αγνοεί η κυβέρνηση, τη σημαντικότητα αλλαγών στις προϋποθέσεις επιδομάτων, αλλά και την αναθεώρηση των δεδομένων γενικότερα στον κλάδο της τέχνης.

Τη Κυριακή 17 Μαΐου, 16:15 θα πραγματοποιηθεί η 1η Συνάντηση Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στις Τέχνες στο Ηράκλειο, στο Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης». (βλέπε δελτίο τύπου κάτω από το ηχητικό)

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση στο ηχητικό που ακολουθεί:


Κάλεσμα στην 1η Συνάντηση Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στις Τέχνες | Ηράκλειο Κρήτης

Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης», Κυριακή 17 Μαϊου, 16:15

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε συνέχεια της κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7/5/2020 στην πλατεία Ελευθερίας – μετά από πανελλήνιο κάλεσμα των καλλιτεχνικών σωματείων και της κίνησης Support Art Workers – από τους εργαζομένους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Ηράκλειο Κρήτης, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω πανδημίας, η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες Ηρακλείου καλεί όλους τους εργαζόμενους στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού στην
1η Συνάντησή της στο Κηποθέατρο “ Ν.Καζαντάκης ”,
την Κυριακή 17 Μαΐου και ώρα 16.15.
Στόχοι της Συνάντησης συνοπτικά, είναι η, σε πρώτη φάση, συσπείρωση και δικτύωση του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης μας , η ανταλλαγή απόψεων, η κατάθεση, η συλλογή και η κατηγοριοποίηση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο κάθε κλάδος σε τοπικό επίπεδο – τόσο όσων έχουν προκύψει εν μέσω της υγεινομικής κρίσης και των μέτρων της κυβέρνησης που έχουν παρθεί γι’αυτά, αλλά και όσων αποτελούν χρόνια ζητημάτα του Πολιτισμού στο Ηράκλειο – καθώς και η πρόταση ενδεχόμενων λύσεων σε συνεργασία και με τους τοπικούς φορείς.
Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά, πως η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες Ηρακλείου αποτελεί μια αυθόρμητη συσπείρωση ως προσπάθεια συμμετοχής στις ανάλογες κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα. Μετέχουμε στους έως τώρα πανελλαδικούς συντονισμούς των πρωτοβουλιών που έχουν δημιουργηθεί και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούμε τα υπάρχοντα Σωματεία, που βρίσκονται σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς πολιτισμού.
Η Συνάντηση πραγματοποιείται μετά από επίσημη γραπτή άδεια από τον Δήμο Ηρακλείου και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, οι οποίοι και παραχώρησαν το Κηποθέατρο Ν.Καζαντζάκης για τους σκοπούς αυτής της Συνάντησης. Στον χώρο έχει προβλεφθεί να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς επίσης και η παρουσία μελών του Σώματος Εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού. Ως εκ τούτου ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι συγκεκριμένος και περιορισμένος και η ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής στη Συνάντηση καθίσταται υποχρεωτική για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας των συμμετεχόντων.
Η συμμετοχή θα δηλώνεται με Φόρμα Συμμετοχής, που θα αποσταλεί ηλεκτρονικά σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Για παραπάνω πληροφορίες καθώς και για τις απαραίτητες δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο παρακάτω e-mail, συμπεριλαμβάνοντας το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητά τους, ώστε να λάβουν τη Φόρμα Συμμετοχής και περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της Συνάντησης:
heraklion.artists@gmail.com

Πρωτοβουλία Εργαζομένων στίς Τέχνες Ηρακλείου Κρήτης
Ηράκλειο , 11/5/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.