Δεν αλλάζει η εισήγηση της Επιτροπής για περιορισμό της επισκεψιμότητας στη Χρυσή | Ο Γ. Ασπραδάκης στον Planet 90,6

Τι αποφασίστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση για τη νήσο Χρυσή

Συνεδρίασε η Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης
Ο Γιώργιος Ασπραδάκης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ιεράπετρας μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Planet 90,6

Την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή με σκοπό να αξιολογηθεί η αρ. 1/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας και να εξεταστεί το εάν συντρέχουν λόγοι τροποποίησης της εισήγησής της για τον περιορισμό της επισκεψιμότητας στη νήσο Χρυσή την προσεχή τουριστική περίοδο.

Στην τελευταία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη δεν προέκυψε κάποιο νέο στοιχείο αφού το μόνο που συζητήθηκε ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας η οποία ζητούσε να μην περιοριστεί φέτος η επισκεψιμότητα στην Χρυσή. Πάνω σ’ αυτό το θέμα, η επιτροπή πήρε αρνητική απόφαση, αφού δεν έχουν αλλάξει οι λόγοι για τους οποίους πάρθηκε αρχικά αυτή η απόφαση. Το Βασικότερο ζήτημα στον περιορισμό της επισκεψιμότητας ήταν η διαπίστωση της αδυναμίας φύλαξης του οικοσυστήματος στην νήσο Χρυσή αφού διαπίστωση της επιτροπής είναι ότι φέτος δεν είναι εφικτό να υπάρξει φύλαξη από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες και είχαν ερωτηθεί σχετικά, ώστε να υπάρχει έλεγχος για το πως κινούνται οι επισκέπτες. Από τη συζήτηση, δεν προέκυψε κάποια σχετική ένδειξη πως υπάρχει κάποιο νέο δεδομένο που να αναιρεί τα όσα είχαν αρχικά εκτιμηθεί, στις πρόσφατες συνεδριάσεις. Ήταν η 4η κατά σειρά συνεδρίασή της Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης νήσου Χρυσής.

Η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία 6-1, με όλα τα μέλη της επιτροπής να είναι υπέρ των προηγούμενων αποφάσεών της και το Δήμο Ιεράπετρας να διαφωνεί.

Η Επιτροπή συνήλθε με πλήρη απαρτία μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Συντονιστής συνόψισε τις αποφάσεις της Επιτροπής και της αποφάσεις του ΔΣ Ιεράπετρας. Οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας ενημέρωσαν για τους λόγους διαφωνίας της Δημοτικής Αρχής και τις αποφάσεις του πρόσφατου ΔΣ Ιεράπετρας. Ακολούθως τοποθετήθηκε κάθε ένα από τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής με την κοινή επισήμανση ότι δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στα δεδομένα σχετικά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, τη φύλαξη, τον έλεγχο του αριθμού των επισκεπτών, και της στοιχειώδους έστω εξυπηρέτησης επισκεπτών ιδιαίτερα σε θέματα ατομικών αναγκών και πρώτων βοηθειών.

Επισημάνθηκε επιπλέον ότι οι περισσότερες εκ των αποφάσεων του ΔΣ Ιεράπετρας είναι ουσιαστικά προτάσεις προς υλοποίηση από άλλους φορείς, για την υλοποίηση των οποίων απαιτούνται μελέτες και αδειοδοτήσεις και περιλαμβάνονται στο υλοποιούμενο Σχέδιο Δράσης για τη Χρυσή.

Ακολούθησε σύντομη συζήτηση και αιτιολογημένη ψηφοφορία με την οποία αποφασίστηκε, μειοψηφούντος του εκπροσώπου του Δήμου Ιεράπετρας, ότι δεν συντρέχουν λόγοι τροποποίησης της προηγούμενης απόφασης της Επιτροπής.

H Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή (Γαιδουρονήσι) είχε εισηγηθεί ομόφωνα να μην επιτραπεί η αποβίβαση επισκεπτών στην νήσο για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Υπενθυμίζουμε πως στον ιστότοπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχει δημιουργηθεί ειδική υποσελίδα για τις εξελίξεις γύρω από τη νήσο Χρυσή όπου υπάρχουν όλα τα πρακτικά, η ισχύουσα νομοθεσία που διέπει τη νήσο Χρυσή, και το σκεπτικό κάθε απόφασης, ενώ τα μέλη της είναι τα παρακάτω:

  1. Συντονιστής Καλούστ Παραγκαμιάν, Βιολόγος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας.
  2. Δρ. Μαρία Κοζυράκη, Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με αναπληρώτρια την Χαρίκλεια Καργιολάκη, Αν. Γεν. Δ/ντρια ΠΕ.ΧΩ.Π., Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης
  3. Ιωάννης Γουλιδάκης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λασιθίου, Περιφέρεια Κρήτης, με αναπληρωματικό μέλος τον Νίκο Ξυλούρη, Αντιπεριφερειάρχη τομέα Περιβάλλοντος, Περιφέρεια Κρήτης.
  4. Γεώργιος Ασπραδάκης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Δήμος Ιεράπετρας, με αναπληρωματικό μέλος την Χρυσούλα Χατζημαρκάκη, Αντιδήμαρχο Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών, Δήμος Ιεράπετρας.
  5. Παύλος Δασκαλάκης, εκπαιδευτικός, Α.Μ.Κ.Ε. Ιεράπετρας “ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ”, με αναπληρωματικό μέλος τον κ. Εμμανουήλ Καλύβα, γεωπόνο, Α.Μ.Κ.Ε. Ιεράπετρας “ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ”.
  6. Εμμανουήλ Μιχελαράκης, Πρόεδρος Σωματείου Καταστηματαρχών Ιεράπετρας, με αναπληρωματικό μέλος τον Γεώργιο Ροβυθάκη, Γραμματέα, Σωματείου Καταστηματαρχών Ιεράπετρας.
  7. Δρ. Μιχάλης Προμπονάς, Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με αναπληρωματικό μέλος τον Δρ. Πέτρο Λυμπεράκη, Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Χρέη Γραμματέα της Επιτροπής ασκεί η κα. Ευφροσύνη Αργυροπούλου, υπάλληλος Τ.Ε. Διοικητικού/Λογιστικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

«Κλείνει» η Χρυσή;

Αν βρεθεί φέτος τρόπος φύλαξης της Χρυσής, προφανώς, δεν υπάρχει λόγος περιορισμού επισκεψιμότητας, κάτι που έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Η επιτροπή θα πρέπει άμεσα να εξετάσει το ποιος θα είναι ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών ώστε να επιτραπεί από φέτος η επισκεψιμότητα.

Επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, με βασικό αντικείμενο συζήτησις το νομικό καθεστώς που διέπει τη νήσο Χρυσή και το πως αυτό θα εφαρμοστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.