“Κουβέντα να γίνεται” – “Δέκα Σελίδες” Ποιητική Συλλογή της Σοφίας Χανιωτάκη (συνέντευξη)

Προσπαθώντας να κατανοήσω τον εαυτό μου,
τους ανθρώπους γύρω μου και τη φύση, σκέφτομαι…
Σκέφτομαι και γράφω.
Οι Δέκα Σελίδες είναι αφιερωμένες σε όλους εμάς, τους ονειροπόλους, ρομαντικούς, που δεν το βάζουν κάτω συνοδοιπόρους.
Να μην ξεχνάμε τις Ιθάκες μας και ό,τι αυτές απλόχερα μας προσέφεραν.
Σοφία

Πρόκειται για την εισαγωγή της πρώτης ποιητικής συλλογής της Σοφίας Χανιωτάκη «Δέκα Σελίδες» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Καλέσαμε την Σοφία στο στούντιο του Planet για να μάθουμε περισσότερα για εκείνη, μέσα από τις Δέκα Σελίδες της.

Η Σοφία Χανιωτάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιεράπετρα Κρήτης. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων από τα Πανεπιστήμια Deakin και LaTrobe. Ασχολείται με τη διδασκαλία της ελληνικής και ισπανικής γλώσσας, και είναι υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης. Στο παρελθόν εργάστηκε ως εκπαιδευτικός σε σχολεία της ομογένειας, διδάσκοντας τα ελληνικά ως πρώτη και δεύτερη γλώσσα στη Μελβούρνη. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια με επιστημονικές ανακοινώσεις, ενώ ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Νέος Κόσμος, η οποία εκδίδεται στην Αυστραλία.

Γράφει από τα εφηβικά της χρόνια. Η θεματολογία των κειμένων και των ποιημάτων της είναι ποικίλη. Η ανάγκη της για την καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων προκύπτει από την ίδια τη ζωή και από τις παράδοξες, αναπάντεχες, ευχάριστες και δυσάρεστες συγκυρίες της. Αντλεί έμπνευση από την επικαιρότητα και τα διάφορα κοινωνικά ζητήματα, ενώ ορισμένα ποιήματά της έχουν φιλοσοφικό και διδακτικό χαρακτήρα. Γράφει στην ελληνική και ισπανική γλώσσα. Οι Δέκα Σελίδες είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της.

Η Σοφία μίλησε για τα συναισθήματα της μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, για την ιστορία πίσω από τον τίτλο «Δέκα Σελίδες» αλλά και τις πηγές έμπνευσης των ποιημάτων της.
Πρόκειται για ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής της, όπως λέει, ενώ χωρίζει τα ποιήματα σε τέσσερις ενότητες. Γράφει για κοινικοπολιτικά ζητήματα, για την επικοινωνία, τον έρωτα, την αγάπη, τις εσωτερικές της αναζητήσεις και περιπλανήσεις, τις γυναικοκτονίες κ.α.
«Παλαιότερα η ποίηση ήταν για μένα ένα μέσον διαφυγής, ένα καταφύγιο, τώρα πλέον το βλέπω και σαν ένα τρόπο επικοινωνίας».

ΜΙΣΟΣ

Τι είναι μίσος, οργή, πανικός;
Πως μία μάσκα όταν πέσει κραυγάζει;

Μέσα σου κείται μια καρδιά διπλωμένη
να την ανοίξεις εσύ περιμένει
κι ας ξεδιπλώσει ό,τι κρύβει ο νους.

Τι είναι αγάπη, συμπόνια και φως;
Πως αντηχεί η καρδιά όταν βγαίνει;
Λες να σιωπά ή να φωνάζει;

Φως ή σκοτάδι; Σκοτάδι ή φως;
Να το διαλέξεις εσύ περιμένει.
Γελάει, κλαίει, χαρές υπομένει
ο εαυτός σου κι ας είναι μισός.

Αναγνώσαμε κάποια ποιήματα και φιλοσοφήσαμε γύρω από αυτά. Μίλησε για την πραγματική έννοια των λέξεων, ακούσαμε μουσική που επέλεξε η ίδια, ενώ η Σοφία μας αποκάλυψε επίσης, ότι γράφει ποίηση και κείμενα και στα ισπανικά.

Η επίσημη παρουσίαση για τις «Δέκα Σελίδες» θα γίνει σύντομα στην Ιεράπετρα, ενώ μέχρι τότε μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο στο διαδίκτυο.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε στη Μαρία Τροχοπούλου, στο ηχητικό που ακολουθεί:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.