Γ. Πλακιωτάκης: Ενεργοποιήσαμε την «εργαλειοθήκη» της νησιωτικότητας προσαρμοσμένη στις ανάγκες της Κρητικής οικονομίας και των υποδομών

Η ομιλία του ΥΝΑΝΠ κ. Γιάννη Πλακιωτάκη στο Προσυνέδριο της ΝΔ στο Ηράκλειο Κρήτης:

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Ο ανοικτός, δημοκρατικός και ουσιαστικός διάλογος, ήταν και παραμένει βασικό συστατικό της λειτουργίας της Νέας Δημοκρατίας. Συστατικό που όχι μόνο υπηρετεί τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος μας, αλλά και διασφαλίζει τη διαρκή σχέση αμφίδρομης επικοινωνίας με την κοινωνία, ώστε να ακούμε τους προβληματισμούς, να διαπιστώνουμε τις προτεραιότητες και να μπορούμε κάθε στιγμή να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε πολιτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών και διασφαλίζουν τη θετική πορεία της πατρίδας μας.

Τα προσυνέδρια και πολύ περισσότερο το Συνέδριο μας, σε λίγες εβδομάδες, ενδυναμώνουν τη σχέση μας με την κοινωνία και επιτρέπουν αφενός να παρουσιάσουμε το τεράστιο έργο της κυβέρνησης μας σε σημαντικούς τομείς και αφετέρου να περιγράψουμε την πορεία των επόμενων ετών. Πορεία σιγουριάς, πορεία ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, πορεία προόδου και θετικής προοπτικής. Για όλους.

Σε μία πολύ δύσκολη διεθνή πραγματικότητα, σε μία περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων – αφού μετά την υγειονομική και την ενεργειακή ακολούθησε η Ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία – στην κυβέρνηση μας εργαζόμαστε συστηματικά για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Διατηρούμε την πατρίδα μας σε δρόμους ανάπτυξης. Προχωράμε στην υλοποίηση του προγράμματος μας, κάνοντας πράξη τις αλλαγές που διασφαλίζουν καλύτερη ζωή, ανάπτυξη με κοινωνικό μέρισμα, σίγουρη πορεία με ευκαιρίες και δυνατότητες για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συμμετέχουμε στη μεγάλη αυτή προσπάθεια.

 Στηρίξαμε τους ναυτικούς και τη ναυτιλία, έναν από τους κλάδους που επλήγησαν με ιδιαίτερη ένταση από την πανδημία.

 Ενισχύσαμε το Λιμενικό Σώμα με σύγχρονα μέσα και ανθρώπινο δυναμικό με αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την τιτάνια προσπάθεια των γυναικών και του ανδρών του Λιμενικού, που επιχειρούν με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής οδήγησε σε εντυπωσιακή μείωση της τάξεως του 90%, των μεταναστευτικών ροών σε σχέση με το 2019.

 Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στην αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας μας.

 Αυξήσαμε κατά 24 τις άγονες γραμμές, δημιουργώντας ένα νέο ισχυρό πλέγμα ακτοπλοϊκών συνδέσεων που διασφαλίζει την πλήρη συγκοινωνιακή κάλυψη των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα.

 Ενισχύσαμε την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και στις παραλίες.

 Εγκαινιάσαμε τη νέα, ψηφιακή εποχή, στις σχέσεις του Λιμενικού Σώματος με την κοινωνία.

 Δημιουργήσαμε, για πρώτη φορά, Εθνική Στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο νησιωτικό χώρο. Για πρώτη φορά ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα Νέαρχος, διασφαλίζουν ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική για τους νησιώτες και τα νησιά μας. Για πρώτη φορά το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετέχει ενεργά στην αναπτυξιακή προσπάθεια, με χρηματοδότηση έργων και στήριξη νησιωτικών επιχειρήσεων, μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση.

Επιτρέψτε μου να παρουσιάσω πολύ συνοπτικά το πώς η προσπάθεια μας λειτουργεί στην πράξη, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Κρήτη.

Στην Κρήτη, λοιπόν, καταφέραμε ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο να εφαρμόσουμε πολιτικές και προγράμματα που έως και το 2019 είχαν συστηματικά υποτιμηθεί ή εξαιρεθεί.

Εντάξαμε την Κρήτη στο πλαίσιο πολιτικών για τα νησιά, αποκαθιστώντας το αυτονόητο ότι «και η Κρήτη είναι νησί, με ιδιαιτερότητες και εξαιρετικές επίσης προοπτικές».

Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιήσαμε την «εργαλειοθήκη» της νησιωτικότητας προσαρμοσμένη στις ανάγκες της Κρητικής οικονομίας και των υποδομών. Στοχευμένοι πόροι για μελέτες ωρίμανσης και έργα μέσω του ΕΣΠΑ 21-27 και του Ταμείου Ανάκαμψης ΚΑΙ στους 4 Νομούς της Κρήτης.

Πάνω από 15 έργα στον τομέα των λιμανιών, των διαβρώσεων των ακτών, αλλά και στη διαχείριση του νερού, συνολικού προυπολογισμού 65 εκ ευρώ υλοποιούνται ή δρομολογούνται μετά από χρόνια αδράνειας.

Στηρίξαμε τους σεισμόπληκτους Δήμους με πόρους άνω του 1 εκ ευρώ μέσω της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για έργα αποκατάστασης ζημιών σε κρίσιμα δίκτυα και υποδομές ύδρευσης.

Εφαρμόσαμε το μεταφορικό ισοδύναμο για τις επιχειρήσεις της Κρήτης και διαθέσαμε σχεδόν 10 εκ ευρώ για το σκοπό αυτό.

Εισάγουμε ειδική νομοθετική ρύθμιση για στήριξη των κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφων με 8 εκ ευρώ ως πρόσθετο μέτρο αντιμετώπισης των αυξήσεων τιμών, σε συνεργασία με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συνεχίζουμε με την αναγκαία ευελιξία για να ανταποκριθούμε στις συνεχείς διεθνείς προκλήσεις που ζημιώνουν την ελληνική οικονομία και φυσικά την Κρήτη μας.

Στηρίξαμε την απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κρήτης εν μέσω πανδημίας και εξασφαλίζουμε τη διασυνδεσιμότητα Κρήτης με Κυκλάδες και Δωδεκάννησα και στο ΕΣΠΑ 21-27 σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθούμε πολυετείς συμβάσεις με δρομολόγηση πράσινων πλοίων, στο πλαίσιο του Εθνικού μας Σχεδίου για την απανθρακοποίηση της Ναυτιλίας, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού ΚυριάκουΜητσοτάκη.

Κοιτάμε τους Κρητικούς στα μάτια. Ως Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υλοποιούμε εκτεταμένο σχέδιο παρεμβάσεων που δημιουργεί συνθήκες και προϋποθέσεις η Κρήτη, ώστε να αποτελέσει τη ναυαρχίδα της Θαλάσσιας και Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανταποκρίνεται στην εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες το 2019.

Αλλάζουμε την Ελλάδα. Με τομές και μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν περιβάλλον σιγουριάς, φέρνουν ανάπτυξη για όλους, βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας, διασφαλίζουν τη θετική πορεία της πατρίδας μας στα χρόνια που έρχονται.

Ευθύνη όλων μας, να συνεχίσουμε στην ίδια θετική πορεία.
Να εμποδίσουμε τους εκφραστές του λαϊκισμού, που προσπαθούν να μας γυρίσουν πίσω, στο αποτυχημένο παρελθόν.
Να κερδίσουμε το αύριο.

Το οφείλουμε στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας.
Το οφείλουμε στις αξίες και τις αρχές μας.
Το οφείλουμε στις Ελληνίδες, τους Έλληνες, την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.