Για 4η συνεχή χρονιά, η Κοιν.Σ.Επ. «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ» παράγει Ελαιόλαδο από υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα (Ηχητικό)

Ξεκίνησε, για 4η συνεχή χρονιά, η Κοιν.Σ.Επ. «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ»,  την ελαιοσυλλογή στα υπεραιωνόβια δέντρα των μελών του. Συνέντευξη παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Παύλος Δασκαλάκης

Όπως ανέφερε το μέλος της Συνεταιριστικής Επιχείρησης «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ» Παύλος Δασκαλάκης, πρόκειται για αρχαία ελαιόδεντρα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αειφόρου διαχείρισης του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ» και των οποίων το ελαιόλαδο τυποποιείται σε συλλεκτικές συσκευασίες προκειμένου με τα χρήματα που προκύπτουν από τη διάθεση τους να στηριχθεί το πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών στους υπεραιωνόβιους ελαιώνες και η καταγραφή όλο και περισσοτέρων ελαιοδέντρων αυτής της κατηγορίας. Σε ανακοίνωση η «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ», από τις καταγεγραμμένες στο πρόγραμμα υπεραιωνόβιες ελιές, αναφέρει:

Στις 23 & 24 Νοεμβρίου 2019 οι ιδιοκτήτες, των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων που έχει καταγράψει ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ» μάζεψαν τις ελιές από τα υπεραιωνόβια δέντρα τους. Στην ελαιοσυλλογή βοήθησαν έξι Γερμανοί, μία Γαλλίδα και ένας Έλληνας, φίλοι του συνεταιρισμού, που για αυτό τον λόγο αυτό ταξίδεψαν ώστε να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη διαδικασία. Στις 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η κοινή άλεση των ελιών, στο ελαιουργείο του Β’ ελαιουργικού συνεταιρισμού Ιεράπετρας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Πρόεδρο και το προσωπικό του ελαιουργείου για την προσφορά τους  στην ΔΩΡΕΑΝ  άλεση των ελιών. Συλλέχθηκαν ελιές από τις περιοχές Ορεινού, Σχινοκαψάλων, Αγίου Στεφάνου, Βαινιάς, Κάτω Χωριού, Κεντριού, και Μύρτου. Από 1240 κιλά ελιές παρήχθησαν 286 λίτρα ελαιολάδου. Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ», μέχρι σήμερα, έχει καταγράψει πάνω από 300 ελαιόδεντρα του Δήμου Ιεράπετρας. Η καταγραφή συνεχίζεται. Η μέση ηλικία των μέχρι σήμερα καταγεγραμμένων ελαιοδέντρων, είναι τα 1800 έτη. Η μικρότερη είναι 800 ετών και η μεγαλύτερη φτάνει στα 3000 έτη.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Planet 90,6 ο κ. Παύλος Δασκαλάκης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.