“Κουβέντα να γίνεται” – Συνέντευξη με τον Γιάννη Καπετανάκη

Ο Γιάννης Καπετανάκης είναι μουσικός, και η καταγωγή του από τα Μέσα Μουλιανά της Σητείας, οπότε η βιωματική του σχέση με τη λύρα είναι αυτονόητη. Ταξιδεύει όπου τον στέλνει η μουσική του αναζήτηση, εντός και εκτός συνόρων.
Η διάθεση του για μια αυτόνομη πορεία τον οδήγησε το 2012 στον πρώτο προσωπικό του δίσκο «Πίσω απ’ τον καθρέφτη» στον οποίο συμμετέχει ο Δημήτρης Ζερβουδάκης.

Ο Γιάννης Καπετανάκης μίλησε μέσα από τη συχνότητα του Planet για τη πορεία του και είχε να μας πει πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Οι δημιουργικές του αλλά και προσωπικές του ανάγκες τον οδήγησαν να παίζει στο δρόμο (όπως στην Ερμού, το Θησείο την Διονυσίου Αεροπαγίτου στην Αθήνα). Τόλμησε μια εξωστρεφή και πιο άμεση σχέση με τους ακροατές και κατάφερε να συλλέξει μία σειρά από μελωδίες, που περιλαμβάνουν όλα αυτά που τον συγκινούν. Από τον ηλεκτρισμό έως την κρητική, παραδοσιακή μουσική. Το 2013 ακολούθησε η δισκογραφική δουλειά του «Η προσευχή της λύρας» μια συλλογή κομματιών, όπου πρωταγωνιστεί αποκλειστικά ο ίδιος, ο δημιουργός, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας (ήχοι από λούπες και άλλες «ηλεκτρικές» πηγές). Όταν πρωτοακούσαμε το «Voyage» αντιληφθήκαμε ότι πρόκειται για έναν πολύ ιδιαίτερο δεξιοτέχνη της λύρας ο οποίος σήμερα επιστρέφει με μια νέα δουλειά σε συνεργασία με τον ο Βασίλης Κλάδος, ή αλλιώς VKD. Συνδέοντας την παράδοση με τον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο δεν ακούγονται καθόλου γραφικοί, όπως εύκολα πέφτουν τέτοιες προσπάθειες σε παγίδες. Η λύρα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, και βαδίζει πάνω σε ηλεκτρονικό έδαφος που της δίνει έναν διαφορετικό δρόμο και της επιτρέπει να ανθίσει.
Με το κομμάτι Minoa που έδωσε στη δημοσιότητα πριν λίγους μήνες αναμένουμε μια νέα εποχή στη μουσική.

Ο Γιάννης Καπετανάκης, δίνει μια πολύ διαφορετική διάσταση στη λύρα. Στα live του, παίζει μόνος του επί σκηνής και δημιουργεί ζωντανά ένα μουσικό τοπίο με τη λύρα και τη φωνή του. Με τη βοήθεια ενός looper, ηχογραφεί ζωντανά ήχους και μελωδίες που επαναλαμβάνονται (livelooping). Χρησιμοποιώντας εφέ στη λύρα όπως delay, whawha και octaver (για αλλαγή του ήχου της λύρας σε μπάσο) και κάνοντας ρυθμικούς ήχους με τη φωνή, καταφέρνει να ενώνει τον παραδοσιακό ήχο της λύρας με διαφορετικά μουσικά είδη, χωρίς τη χρήση άλλων οργάνων.

«Η πρώτη φορά που παρουσίασα αυτό που κάνω σε stage μπροστά σε τόσο κοινό ήταν στα Μάταλα. Μέχρι τότε έπαιζα στο δρόμο. Τα κομμάτια του δίσκου «η προσευχή της λύρας, έχουν γεννηθεί στο δρόμο»

Τους τελευταίους 6 μήνες της καραντίνας έμεινε στην Βόρεια Ελλάδα, σε ένα χωριό της Δράμας «Η καθημερινότητα μου ήταν γυμναστική, πεζοπορίες και μουσική. Μου χάρισε ένας φίλος ένας συνθεσάιζερ, το καινούργιο μου παιχνιδάκι και το συνδύασα με το livelooping που κάνω, οπότε φέτος θα δείτε καινούργια πράγματα στη Κρήτη.»
Ο Γιάννης Καπετανάκης ήταν πολύ δημιουργικός αυτό το διάστημα και έχει ετοιμάσει πολλά καινούργια κομμάτια, τα οποία έχει ρεμιξάρει ο παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής Βασίλης Κλάδος (VKD). Με αυτό τον τρόπο έγιναν ραδιοφωνικά και ακούγονται από γνωστούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα.

«Το livelooping το ξεκίνησα από δύο βασικές ανάγκες. Η πρώτη ήταν αν θες μια επιτακτική ανάγκη, η καλλιτεχνική έκφραση και η δεύτερη ήταν η οικονομική. Έχω 3 παιδιά» λέει μεταξύ άλλων ο Γιάννης, ο οποίος εξηγεί πως αυτό το one man show, βασίζεται σε μουσική που χτίζει ο ίδιος, ζωντανά, μπροστά στο κοινό. Αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε το 2013 στους δρόμους της Αθήνας.
«Με το looping δε μπορείς να κάνεις τα πάντα, αλλά μέχρι ενός σημείου μπορώ να εκφραστώ καλλιτεχνικά και να αυτοσχεδιάσω, να πω αυτό που θέλω. Μ’ ενδιαφέρει να κάνω κάτι διαφορετικό, να μην ακολουθώ το ρεύμα. Αισθάνομαι ευτυχισμένος που μπορώ να το κάνω και να βγάλω κάποια χρήματα, για να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου.»
Μέσα από τις γνωριμίες που έκανε παίζοντας στο δρόμο, έφτασε στο Φεστιβάλ στα Μάταλα, όπου είχε τη τύχη να παίξει μπροστά σε χιλιάδες κόσμο! «Εκείνο το καλοκαίρι, έπαιζα συνέχεια σε όλη τη Κρήτη. Όταν παίζεις μόνος σου εισπράττεις την επιτυχία και την αποτυχία. Πολλές φορές μου λείπει η παρέα».

Ο Γιάννης μιλάει για τα παιδικά του χρόνια, πως ξεκίνησε το ενδιαφέρον του για τη μουσική, τη πρώτη του, χάρτινη!!!! Λύρα κ.α. «Έπαιζα τις μελωδίες που είχα μάθει στην μελόντικα πάνω στη χάρτινα λύρα.» Μέχρι που οι γονείς του, τον πήραν στα σοβαρά και του αγόρασαν τη πρώτη του λύρα!
Ο Γιάννης σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο και κατόπιν ασχολήθηκε 7 χρόνια με την πολίτικη λύρα (δάσκαλος του ο Σωκράτης Σινόπουλος). Ζώντας 5 χρόνια στη Δράμα, ταξίδευε συχνά στην Κωνσταντινούπολη και μελέτησε την λόγια και ανατολίτικη μουσική του τόπου. «Είχα τη τύχη να γνωρίσω ιερά τέρατα της μουσικής και παράλληλα μελετούσα και τη μουσική της Βόρειας Ελλάδας. Για κάποια χρόνια έπαιζα και με τον Χρόνη Αηδονίδη».

Μιλήσαμε για τους τίτλους των κομματιών του τελευταίου του άλμπουμ «Psychogenic Cube» (ψυχογενής κύβος) που περιέχει 6 κομμάτια και ο Γιάννης Καπετανάκης μας αναλύει την «λούπα της ψυχής» του Πυθαγόρα!

Συζητήσαμε για την πηγή της έμπνευσης του «Aυτά που γεννιούνται στα live είναι αυτά που γίνονται εκείνη τη στιγμή, οπότε αυτό που με οδηγεί είναι η συμμετοχή του κόσμου. Αν μπορώ να ξεχωρίσω έναν τόπο, που πραγματικά συνέβη αυτό που λέμε τώρα, είναι στο Mermaid στα Μάταλα. Η μουσική γεννιέται από όλους που βρίσκονται εκεί και χορεύουν, συμμετέχουν. Με κάποιο τρόπο μεταφράζω σε ήχο, αυτό που γίνεται εκείνη τη στιγμή».

Ο Γιάννης απέχει τελείως από τα social media, κάτι που μας έκανε μεγάλη εντύπωση, αλλά δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί ο ίδιος, όπως λέει. «Στην ουσία με μανατζάρουν οι φίλοι μου. Τα ταξίδια και live που έχω κάνει στο εξωτερικό, ειδικά στη Γερμανία, οφείλονται σε ανθρώπους που έχω γνωρίσει στο δρόμο. Έτσι έπαιξα και στο μεγαλύτερο World Music Festival στην Ευρώπη, στο Koblenz της Γερμανίας»
Ο Γιάννης έχει παίξει και στην Ολλανδία, την Αυστρία αλλά βρέθηκε και για 15 εμφανίσει στην Goa (Ινδία) παίζοντας με δεξιοτέχνες της χώρας.

Μιλάει με περηφάνεια για τα παιδιά του που ακολουθούν τα βήματα του και η κουβέντα μαζί του ήταν απλά απολαυστική!

Μαρία Τροχοπούλου

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ακούστηκαν κατά σειρά τα ακόλουθα κομμάτια:
1) ΜΙΝΟΑ
2) GOD
3) ANIMALS

Επικοινωνία/Ιστός:
https://www.facebook.com/kapetanakismusic
https://www.youtube.com/channel/UCRWNNt9Zv-_KFQ1M313Urbg

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί:


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.