“Κουβέντα να γίνεται” – Νέα επέμβαση στη γέφυρα του ποταμού Σαραντάπηχου (συνέντευξη)

Νέα επέμβαση γίνεται αυτή την ώρα στη γέφυρα του ποταμού Σαραντάπηχου στο Μύρτος. Δύο από τους «γείτονες» της γέφυρας, ο Θεοδόσης Μυλογιαννάκης και ο Κώστας Στεργίου, μίλησαν στον Planet για τις ανησυχίες τους. Πρόκειται εκ νέου για μια λανθασμένη επέμβαση, όπως λένε, και θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα με πέρυσι το χειμώνα, όταν παρακολουθήσαμε με κομμένη την ανάσα τα βίντεο με τους χειμάρρους, που κατέβασε ο ποταμός κατά τη διάρκεια δυνατών νεροποντών στη περιοχή.
Οι γείτονες, συνέταξαν ένα ενημερωτικό δελτίο τύπου, όπου παραθέτουν τις δικές τους προτάσεις για τη διάσωση της μνημειακής γέφυρας του ποταμού Σαραντάπηχου. Το κείμενο αφορά άμεσα στα θέματα που αναπτύξαμε σήμερα στο στούντιο:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νέα επέμβαση στη γέφυρα του ποταμού Σαραντάπηχου
Πριν από 20 περίπου χρόνια, η νομαρχία για 2 καλοκαίρια, με μπουλντόζες και κοσκινίστρες στη νότια πλευρά του ποταμού του Μύρτους, από τη γέφυρα μέχρι τη θάλασσα, (απόσταση περίπου 2 χλμ), φόρτωνε το αμμοχάλικο που χρησιμοποιήθηκε στις οδοστρώσεις του νομού. Με τις πρώτες βροχοπτώσεις και τους χείμαρρους που κατέβασε ο ποταμός, ο πυθμένας του ποταμού κατέβηκε ακόμα βαθύτερα και έτσι άρχισε να σχηματίζεται στο πλάι της νότιας πλευράς της γέφυρας ο καταρράχτης που έφτασε μέχρι σήμερα στα 3 περίπου μέτρα. Αυτός είναι κίνδυνος για την καταστροφή των θεμελίων της γέφυρας. Έκτοτε πολλές επεμβάσεις για την προστασία της γέφυρας έγιναν κατά διαστήματα:
Οι επεμβάσεις αυτές έγιναν είτε με τη μέθοδο του σακιάσματος με πλέγμα των πετρών του ποταμού, με επεμβάσεις με μπετό στα πλάγια και το χειρότερο από όλα επεμβάσεις με μπουλντόζες που έσκαβαν το σταθερό πυθμένα του ποταμού και από τις δύο πλευρές της γέφυρας, κονιορτοποιώντας το και μετασχηματίζοντας το σε μπάζα. Όλες αυτές οι επεμβάσεις καταστράφηκαν από την ορμή του ποταμού.
Αυτό το μπάζωμα ακριβώς πραγματοποιήθηκε πριν 2,5 χρόνια και κατέληξε με ένα είδος τσόφλι από μπετόν χωρίς οπλισμό. (τότε ο εργολάβος αναγνώρισε σε παρατηρήσεις μας ότι θα παρασυρθεί από το ποτάμι το υλικό αυτό) οπότε όλοι τον περασμένο χειμώνα θαυμάσαμε τις ικανότητες και εμπειρία αυτών που έδωσαν τις εντολές και αυτών που τις εκτέλεσαν.
Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν το κλασικό «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού». Σήμερα θα μας έλεγαν ότι «το πολλαπλώς εξαμαρτείν ουδέ γυναικός σοφής ουδέ ανδρός σοφού».
Τις μέρες αυτές επαναλαμβάνεται ότι ακριβώς έγινε πριν 2,5 χρόνια, μπαζώνοντας την πλευρά της γέφυρας που σχημάτισε καταρράχτη. Όσοι από τους γείτονες που υπογράφουμε έχουμε γνωρίσει τις μεθόδους και τις ικανότητες και εμπειρίες των εργολάβων και των μηχανικών, ξέρουμε πολύ καλά ότι με τις πρώτες δυνατές βροχές θα παρασυρθούν όλα αυτά τα υλικά προς τη θάλασσα.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Πριν από 15 περίπου χρόνια, έχοντας την ήδη υπάρχουσα εμπειρία μας από όσα είχαν γίνει μέχρι τότε, πήραμε την άδεια από τη Νομαρχία να φυτέψουμε και στις δύο πλευρές της γέφυρας, φυτά με βαθύ ριζικό σύστημα που ευδοκιμούν στις όχθες των ποταμών όπως λυγαριές, με πανίσχυρο ριζικό σύστημα, μυρτιές, πικροδάφνες και κυρίως καλαμιώνες, φυτά που δημιουργούν ριζικό πλέγμα με τα υπάρχοντα υλικά του ποταμού σε αρκετό βάθος, ικανά να αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε κίνδυνο από απότομες βροχοπτώσεις και χείμαρρους.
Για το σκοπό αυτό μας παραχωρήθηκε (με τη μεσολάβηση του Δήμου) χρήση νερού δωρεάν για ένα χρόνο. Φυτέψαμε χιλιάδες φυτά σε μεγάλη απόσταση και από τις δύο πλευρές της γέφυρας. Όσα δεν φαγώθηκαν από τα αιγοπρόβατα, αποψιλώθηκαν, ειδικά από την προτελευταία επέμβαση. Τα απείρως ελάχιστα φυτά που παραμένουν, ξεριζώνονται αυτές τις μέρες.
Μία από τις κύριες προτάσεις μας είναι η φυσική αναβλάστηση των προαναφερόμενων παραποτάμιων φυτικών ειδών, για τη συγκράτηση των υλικών του πυθμένα του ποταμού.
Η δεύτερη πρότασή μας είναι να μεταφερθούν και να πέσουν ογκώδεις βραχόπετρες (οι οποίες υπάρχουν σε αφθονία στη γύρω περιοχή) στο σημείο του σχηματισμού του καταρράχτη σε όλο το ύψος και σε αρκετό πλάτος, και να αφήσουν τον ποταμό να κάνει τα υπόλοιπα. Με αυτό τον τρόπο ούτε αντιαισθητικό μπετόν, ούτε μπουλντόζες, ούτε επικίνδυνες ανασκαφές. εδάφους είναι απαραίτητα να χρησιμοποιηθούν.
Να επισημάνουμε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ο δρόμος που προϋπήρχε δίπλα στη γέφυρα, στη νότια πλευρά της για τα βαριά οχήματα.
Μουρνιές, 6 Ιουλίου, 2020
ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ
Θεοδόσης Μυλογιαννάκης
Ρέα Πηγιάκη
Μανώλης Χριστοδουλάκης
Κώστας Στεργίου

Οι φωτογραφίες από τις εργασίες στη γέφυρα τραβήχτηκαν τη Κυριακή 5 Ιουλίου του 2020.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση στο ηχητικό που ακολουθεί:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.