To βραβείo της κοινωνικής αρετής θα απονεμηθεί στο πλαίσιο συνεδρίου της Ακαδημίας Αθηνών στον 18χρονο φοιτητή Άγγελο Τσιαμούρα από την Ιεράπετρα, για την σημαντική συμβολή του στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, όπου αν και τραυματίας έσπευσε να βοηθήσει συνανθρώπους μας που ήταν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια του μοιραίου τρένου, επιδεικνύοντας αίσθημα αλτρουισμού και αλληλεγγύης.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το Βραβείο “Νικολάου Καρόλου” της Γ΄Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, για πράξη ή δράση κοινωνικής αρετής και ευποιίας, θα απονεμηθεί στον Άγγελο και στους άλλους δύο νεαρούς και ηρωικούς επιβάτες της αμαξοστοιχίας Intercity κ. Ανδρέα Αλικανιώτη, κ. Μιχάλη Κλάψη, “οι οποίοι επιδεικνύοντας αίσθημα αλτρουισμού και αλληλεγγύης στον ύψιστο βαθμό, παρά το ότι και οι ίδιοι ήταν τραυματίες, προσέτρεξαν αυθορμήτως σε βοήθεια ανήμπορων, πολύ σοβαρότερα τραυματισμένων, συνεπιβατών τους, σώζοντάς τους κυριολεκτικώς τη ζωή κατά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Διευκρινίζεται ότι στο πρόσωπό τους τιμώνται, αυτονοήτως, και όλοι εκείνοι οι οποίοι έπραξαν αναλόγως, αλλά δεν έγιναν, δυστυχώς, γνωστά τα ονόματά τους, καθώς και όσοι συμμετείχαν στη συγκινητική πάνδημη, επί τόπου, αιμοδοσία υπέρ των πολυτραυματιών λόγω της σιδηροδρομικής τραγωδίας, που είχαν άμεση ανάγκη μεγάλων ποσοτήτων αίματος”.
Η τελετή θα λάβει χώρα την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 και ώρα 19.00 στο περιθώριο της Πανηγυρικής Συνεδρίας για τον εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 και θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ιστότοπο της Ακαδημίας. Τον πανηγυρικό λόγο με θέμα “Παλιγγενεσία, Γλώσσα, Διασπορά” θα εκφωνήσει ο Ακαδημαϊκός κ. Αλέξανδρος Νεχαμάς.