«Βράζει» η Κρήτη – 119 κρούσματα με μετάλλαξη Όμικρον

Αναλυτικά η κατανομή ανά νομό

Στα 119 ανέρχονται τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Κρήτη, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Σημειώνεται ότι συνολικά εντοπίζονται 1.723 κρούσματα του κορωνοϊού στην Κρήτη, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ όπως δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 20/1.

Συγκεκριμένα, η γεωγραφική κατανομή της μετάλλαξης Όμικρον ανά νομό έχει ως εξής:

Ηράκλειο: 65 (779 συνολικά)

Χανιά: 4 (492 συνολικά)

Ρέθυμνο: 11 (309 συνολικά)

Λασίθι: 39 (143 συνολικά)

Η σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Απόλυτος αριθμός κρουσμάτων (ανεξαρτήτως τρόπου δειγματοληψίας) με στελέχη αυξημένου ενδιαφέροντος που χρήζουν άμεσης λήψης μέτρων ελέγχου, ανά Περιφερειακή Ενότητα, για το χρονικό διάστημα από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου 2022.

Η χαρακτηριστική μετάλλαξη (διαγραφή νουκλεοτιδίων στη θέση 69-70 (del69-70) στο γονίδιο Spike) της παραλλαγής Omicron (B.1.1.529/BA.1) επιτρέπει τον άμεσο, προκαταρτικό χαρακτηρισμό των θετικών δειγμάτων ως πολύ πιθανά κρούσματα για Omicron, από συγκεκριμένα εργαστήρια της χώρας που εφαρμόζουν κατάλληλη μοριακή μεθοδολογία Real-Time PCR.

Η αξιολόγηση του συγκεκριμένου μοριακού ευρήματος, επιτρέπει μια προκαταρκτική εκτίμηση σε πραγματικό χρόνο της επίπτωσης της Όμικρον (B.1.1.529/BA.1) στο σύνολο των θετικών μοριακών ελέγχων.

Η ακριβής εκτίμηση της επίπτωσης της Όμικρον βέβαια, μπορεί να γίνει μόνον με την αλληλούχιση του πλήρους γονιδιώματος του ιού από αντιπροσωπευτικά θετικά δείγματα (γονιδιωματική επιτήρηση).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.