ΒΟΑΚ : Ηλεκτρονικά θα είναι τα διόδια

Ο προϋπολογισμός του εκτιμάται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ

Στην τελική ευθεία της διαγωνιστικής διαδικασίας βρίσκεται η παραχώρηση του ΒΟΑΚ, ο προϋπολογισμός του οποίου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το «Πρώτο Θέμα» για την εκτίναξη του κόστους ευθύνονται :

  • Η αλλαγή σχεδιασμού καθώς το έργο ξεκίνησε με μελέτες για ταχύτητες κυκλοφορίας 80χλμ την ώρα, αλλά στην πορεία χρειάστηκε να αναπροσαρμοστούν καθώς το μοντέλο αυτό δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες.
  • Δεν είχαν προβλεφθεί εργασίες αναβάθμισης του υφιστάμενου δικτύου στις παρακάμψεις Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων, μήκους 40 χιλιομέτρων, που υπολογίζεται να προσθέσουν κόστος ύψους των 100 εκατ. ευρώ, αλλά ούτε και το τμήμα Χανιά-Κίσσαμος, το οποίο θα γεννήσει πρόσθετες δαπάνες περίπου 230 εκατ. ευρώ.
  • Οι ανατιμήσεις υλικών, οι οποίες επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και δημιουργούν μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με εκείνη που είχε το έργο όταν ξεκίνησε, το 2018.

Όσοι έχουν μελετήσει όλες τις πτυχές του έργου μιλούν για μια σύμβαση παραχώρησης με τις κατασκευαστικές δυσκολίες και το ανάγλυφο της Ολυμπίας Οδού και με το χρηματοοικονομικό προφίλ της παραχώρησης του Μορέα (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα).

Τα διόδια στον ΒΟΑΚ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, θα είναι ηλεκτρονικά, που σημαίνει ότι ο οδηγός δεν θα σταματά σε σταθμούς διοδίων, που δεν θα υπάρχουν, αλλά θα καταγράφεται στην είσοδο και την έξοδο από τον αυτοκινητόδρομο, προκειμένου να χρεώνεται ηλεκτρονικά για να πληρώσει το ανάλογο αντίτιμο.

Η κατασκευή του έργου της παραχώρησης προβλέπεται να ξεκινήσει το 2024 με διάρκεια 4 ετών. Όμως το έργο δεν αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία νωρίτερα από τα τέλη της δεκαετίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.