Βελτιωμένη ποιότητα και αποδόσεις στο ελαιόλαδα, αλλά αρκετά μειωμένη η φετινή παραγωγή

Του Νικου Μιχελακη

Με γοργούς ρυθμούς, παρά την έλλειψη εργατών, προχωρεί η φετινή συγκομιδή ελαιοκάρπου και ήδη στα μέσα του Δεκέμβρη έχει γενικευτεί σε όλη την χώρα. Στις περισσότερες περιοχές έχει υπερβεί το 50% ενώ σε κάποιες περιοχές της Δυτικής Κρήτης και Πελοποννήσου έχει φτάσει στο 80-90%.

Δειγματοληπτική έρευνα του ΣΕΔΗΚ σε ελαιοτριβεία της χώρας, έδειξε ότι οι αποδόσεις και η ποιότητα έχουν βελτιωθεί αρκετά, ενώ η παραγωγή ελαιολάδου είναι αρκετά μειωμένη.

Οι αποδόσεις φτάνουν στα 5,5-4,0 προς ένα (18,5%-25 %) καίτοι σε κάποιες περιοχές (Κέρκυρα, Μονεμβασία) είναι χαμηλότερες (7-10/1) Σε γενικές γραμμές φέτος είναι καλύτερες από τις αντίστοιχες περσινές, προφανώς εξαιτίας της χαμηλότερης φετινής παραγωγής.

Οι οξύτητες στην πλειονότητά τους (80-90%) κυμαίνονται μεταξύ 03ο -0,4ο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις (Αίγιο, Σπάρτη, Μονεμβασία, Μεσσαρά Κρήτης) με 0,2ο καθώς και άλλες με 0,5ο -0,7ο. Σε αυτό συνετέλεσαν οι χαμηλές θερμοκρασίες που δεν επέτρεψαν πολλαπλασιασμό του Δάκου μετά τον Οκτώβριο, καθώς και οι ισχυροί άνεμοι, που έπνευσαν κατά περιοχές προκαλώντας πτώση των προσβεβλημένων καρπών.

Η παραγωγή ποσοτικά διαπιστώνεται αρκετά μειωμένη. Στην Πελοπόννησο αναφέρεται 50-60 % χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι και εκτιμάται γύρω στους 85.000 τόνους, ενώ στην Κρήτη φαίνεται ίδια ή και χαμηλότερη, από την επίσης χαμηλή περσινή και εκτιμάται γύρω στους 65.000 τόνους.

Επομένως σε επίπεδο χώρας μάλλον θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις Ιταλών μεσιτών για παραγωγή κάτω από 200.000 τόνους.

Η έλλειψη εργατικών χεριών και η αύξηση των ημερομισθίων αναδεικνύεται σε σημαντικό πρόβλημα για την φετινή συγκομιδή. Πλήττει κυρίως τους παραδοσιακούς δύσβατους ελαιώνες και θέτει επί τάπητος την ανάγκη της ιδιαίτερης υποστήριξής τους με τη νέα ΚΑΠ.

Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο φαίνεται εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα. Διαπιστώθηκε, περιορισμένη παρουσία υπολειμμάτων σε ευτυχώς επιτρεπτά όρια των Phosmet και Beta -Cylfuthrin σε 2-3 ελαιοτριβεία στα Χανιά και Ηράκλειο, η οποία λόγω του ότι η κρατική δακοκτονία, ως γνωστόν φέτος, εφαρμόστηκε κατά βάση με το ακριβό και συνιστώμενο σε βιοκαλλιέργειες εντομοκτόνο Spinosad, πρέπει να αποδοθεί κυρίως σε ψεκασμούς κάλυψης από υπερβολικά «φοβισμένους» και λάθος ενημερωμένους ιδιώτες.

Τιμές: Συνεχίζουν σταθερές παρά την πίεση της νέας σοδειάς

Τα νέα λάδια έκαναν αισθητή την παρουσία τους στις αποθήκες των ελαιοτριβείων, αλλά δεν εμφανίστηκαν σημαντικά στην αγορά με συνέπεια η πίεση τους στις τιμές να είναι σχετικά μικρή.

Έτσι οι μέγιστες αλλά και ελάχιστες τιμές σε όλες τις χώρες και περιοχές σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 14 -12-21 διατηρούνται στα ίδια περίπου επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων.

Στην Ελλάδα, οι τιμές για παλιά και νέα λάδια της ίδιας ποιότητας δεν έχουν μεγάλες διάφορες. Τα έξτρα με 0,3ο οξύτητα, στην Κρήτη έφτασαν στα 3,30 €/ κ., στην Πελοπόννησο στα 3,40 €/ κ. Ωστόσο στην Κέρκυρα έφτασαν στα 3,80 €/ κ!.

Στην Ισπανία, όπου στις αρχές Νοεμβρίου παρατηρήθηκε κάποια εκτίναξη των τιμών, τελευταία τα ελαιόλαδα από τα μεγάλα υπέρ-εντατικά αγροκτήματα και τα ελαιόλαδα που έρχονται από την γειτονική Πορτογαλία (που έχει υψηλή παραγωγή) πίεσαν τις τιμές κοντά στα επίπεδα της Ιταλίας. Έτσι οι μέγιστες τιμές έφτασαν στα 3,80 €/ κ., οι μέσες στα 3,31 €/ κ. και οι ελάχιστες στα 3.00 € /κ. Γενικά όμως η κινητικότητα της αγοράς της χώρας ήταν μειωμένη και το ενδιαφέρον των Βιομηχανιών τυποποίησης στρεφόταν κυρίως σε παλαιά ελαιόλαδα.

Στην Ιταλία, όπου η αναμενόμενη παραγωγή εκτιμάται λίγο υψηλότερη από την περσινή, οι τιμές του έξτρα με τη νέα σοδειά έπεσαν ελαφρά, κυμαινόμενες μεταξύ 3,65-4,01 €/ κ.

Στην Τυνησία με την έναρξη της συγκομιδής της νέας σοδειάς που αναμένεται πολύ υψηλή, παρουσιάστηκε αρχικά μια φυσιολογική πτώση και οι τιμές από 3,50 €/ κ., που ήταν τον Οκτώβριο έπεσαν στα 3,06 €/ κ. Τελευταία όμως πλησίασαν τις τιμές Ελλάδας και Ισπανίας και κυμαίνονται στα 3,18€/ κ.

Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδειά του (nmixel@otenet.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.